1344
Πρώτες αντιδράσεις στη γείτονα για τη συντονισμένη αντίδραση των πάντα δραστήριων δυνάμεων της ελληνικής ομογένειας -με πρώτη την οργάνωση HALC- στις ΗΠΑ, μαζί με αμερικανούς νομοθέτες | ΗΑLC

«Ωχ έπιασε δουλειά πάλι το ελληνικό λόμπι» – Πώς ο Ερντογάν πάει να αποφύγει τον σκόπελο των S-400

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 15:34
Πρώτες αντιδράσεις στη γείτονα για τη συντονισμένη αντίδραση των πάντα δραστήριων δυνάμεων της ελληνικής ομογένειας -με πρώτη την οργάνωση HALC- στις ΗΠΑ, μαζί με αμερικανούς νομοθέτες
|ΗΑLC

«Ωχ έπιασε δουλειά πάλι το ελληνικό λόμπι» – Πώς ο Ερντογάν πάει να αποφύγει τον σκόπελο των S-400

Protagon Team Protagon Team 6 Ιουλίου 2022, 15:34

To ελληνικό λόμπι έπιασε πάλι δουλειά, γράφει με σχετική απογοήτευση ο τουρκικός Τύπος για τη συντονισμένη αντίδραση των πάντα δραστήριων δυνάμεων της ελληνικής ομογένειας -με πρώτη την οργάνωση HALC- στις ΗΠΑ, μαζί με αμερικανούς νομοθέτες προκειμένου να εγκριθούν οι τροπολογίες «no jets for Turkey», για το μπλόκο στην αγορά αμερικανικών F-16 από την Τουρκία.

Οι δύο τροπολογίες μαζί με την μακροσκελή επιστολή των αμερικανών βουλευτών με την οποία υπενθυμίζουν στον πρόεδρο Μπάιντεν γιατί δεν πρέπει να δοθούν τα μαχητικά στον Ερντογάν, κατατέθηκαν στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ και πλέον οι επόμενες κινήσεις επικεντρώνονται στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί η απαιτούμενη πλειοψηφία για την έγκριση και ψήφισή τους.

Υπό τον τίτλο, «Απαίτηση για τροποποιήσεις στο νόμο κατά της Τουρκίας από πολιτικούς στις ΗΠΑ», η τουρκική εφημερίδα Sozcu αναφέρει ότι «αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, έδωσε το πράσινο φως για την πώληση των F-16 στην Τουρκία, πολιτικοί και γερουσιαστές των ΗΠΑ που συνδέονται με το ελληνικό λόμπι ανέλαβαν δράση».

Oπως μάλιστα σημειώνεται, ο αμερικανός πρόεδρος μπορεί να προσπελάσει τις αντιρρήσεις αυτές, αν συνδυάσει την πώληση των F-16 με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

«Ο Μπάιντεν έχει μόνο ένα ατού έναντι των πολιτικών των ΗΠΑ που ενεργούν με την υποστήριξη του ελληνικού λόμπι. Εάν ο Μπάιντεν διευκρινίσει ότι αυτή η πώληση απαιτείται να γίνει για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, μπορεί να καταφέρει να παρακάμψει αυτήν την τροπολογία. Αλλά ο Μπάιντεν πρέπει να το εξηγήσει αυτό με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα», αναφέρεται στο δημοσίευμα.

Ανησυχία στη γείτονα συνεχίζει να προκαλεί και η διαρκής ενίσχυση του αξιόμαχου των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε συνεργασία με τους Αμερικανούς, με τη Yeni Safak να μιλά για «νέα συσσώρευση όπλων και στρατιωτικών οχημάτων στην Αλεξανδρούπολη»,  60 χλμ από την Τουρκία, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

«Πάνω από 2 χιλιάδες 500 οχήματα αποβιβάστηκαν το Σαββατοκύριακο με πλοίο που έφτασε στο λιμάνι Αλεξανδρούπολης. Ο απόστρατος αντισυνταγματάρχης, Φαχρί Ερενέλ, δήλωσε ότι δίνουν το μήνυμα ότι ‘σας προστατεύουμε από την Τουρκία’», λέει η Safak.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Hurriyet τονίζει πως «η Ελλάδα αγοράζει drones και 74 αποβατικά από ΗΠΑ». «Με τα drones θα παρακολουθεί συνεχώς το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Τα αποβατικά μπορούν να μεταφέρουν επτά μονάδες πεζικού», περιγράφεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα.

Εν τω μεταξύ σε μία προσπάθεια να απεμπλακεί από το «αγκάθι» των ρωσικών S-400 o Tαγίπ Ερντογάν ξεκίνησε  τα παζάρια με τους Ιταλούς και τους Γάλλους για την απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος SAMP-T – προϊόν ιταλογαλλικής κοινοπραξίας.

Κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, και αφού προσπάθησε να πείσει ότι εξαιτίας της μεταναστευτικής πολιτικής που ασκεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, η Ιταλία δέχεται μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, ο  τούρκος πρόεδρος, εξέφρασε την ελπίδα να πέσουν σύντομα οι υπογραφές για το αντιαεροπορικό σύστημα.

«Για εμάς, μεταξύ των τριών χωρών, Ιταλία, Γαλλία, Τουρκία, το αμυντικό σύστημα SAMP/T είναι σημαντικό. Συζητήσαμε το θέμα διεξοδικά με τον Μακρόν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο οποίος είπε ότι θα το συζητήσει αυτό το θέμα και με τον κ. Ντράγκι. Του ειπα ότι ο κ. Ντράγκι θα επισκεφθεί την Τουρκία, θα τον συναντήσω κι εγώ. Συζητήσαμε το θέμα στη διμερή μας συνάντηση σήμερα. Το ίδιο έκαναν κι οι υπουργοί Άμυνάς μας και θέλουμε να φτάσουμε μια ώρα αρχύτερα στη φάση της υπογραφής για το SAMP-T. Θέλουμε να μπουν οι υπογραφές. Γιατί αυτό έχει μεγάλη σημασία για τα αμυντικά μας συστήματα. Συμφωνήσαμε πλήρως με τον πρωθυπουργό σε αυτό το θέμα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ομοίως, συμφωνήσαμε και με τον Μακρόν. Ελπίζω να υπογράψουμε το συντομότερο δυνατό και να προχωρήσουμε», δήλωσε συγκεκριμένα ο Ταγίπ Ερντογάν.

Βγαίνει το τέταρτο γεωτρύπανο

Την Τετάρτη εξάλλου, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ανακοίνωσε ότι μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Αυγούστου θα ξεκινήσει γεωτρήσεις το τέταρτο γεωτρύπανο της Τουρκίας «Αμπντουλχαμίτ Χαν», χωρίς πάντως να διευκρινίσει το πού ακριβώς θα ξεκινήσουν οι έρευνες.

Σε δηλώσεις του μετά την επιθεώρηση του πλοίου, ο τούρκος υπουργός αρκέστηκε να πει ότι η τοποθεσία δεν έχει καθοριστεί ακόμη, αλλά σίγουρα «αποστολή του θα είναι η Γαλάζια Πατρίδα». «Εξετάζονται 5-6 σημεία και ένα από αυτά θα επιλεγεί», είπε χωρίς να αποκλείει την Ανατολική Μεσόγειο.

Οι τροπολογίες και η επιστολή στον Μπάιντεν

Με την πρώτη τροπολογία που κατατέθηκε στον προϋπολογισμό του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, απαγορεύεται στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών να μεταφέρει όπλα σε ένα μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο τον τελευταίο χρόνο, έχει εμπλακεί σε επανειλημμένες μη εξουσιοδοτημένες παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή με άλλο τρόπο παραβιάζει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα άλλου μέλους του ΝΑΤΟ.

Στη δεύτερη τροπολογία τονίζεται ότι ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, δεν μπορεί να πωλήσει, να μεταφέρει, να διευκολύνει τη μεταφορά ή να εγκρίνει άδεια για την εξαγωγή μαχητικών αεροσκαφών F-16 ή τεχνολογίας για την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό των F-16 σύμφωνα με οποιαδήποτε αρχή που προβλέπεται στον Νόμο περί Ελέγχου Εξαγωγών Όπλων στην κυβέρνηση της Τουρκίας ή σε οποιαδήποτε υπηρεσία ή όργανο της Τουρκίας.

Οπως προαναφέρθηκε, ο Μπάιντεν «μπορεί να παραιτηθεί από τους περιορισμούς όταν πιστοποιήσει στο Κογκρέσο ότι μια τέτοια παραίτηση είναι προς το ζωτικό συμφέρον της εθνικής ασφάλειας, παρέχοντας λεπτομερή περιγραφή των συγκεκριμένων μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα αμερικανικά όπλα δεν χρησιμοποιούνται από τον παραλήπτη για επανειλημμένες μη εξουσιοδοτημένες παραβιάσεις της κυριαρχίας ή της εδαφικής ακεραιότητας άλλου μέλους του ΝΑΤΟ”.

Στην επιστολή τέλος που απέστειλαν στο οι αμερικανοί βουλευτές, με πρώτο τον Φράνκ Παλόν,  στον πρόεδρο Μπάιντεν αναφέρονται τα ακόλουθα:

«Ανησυχούμε βαθύτατα από τα σχόλια που κάνατε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, σχετικά με την πιθανή πώληση των F-16 Block 70 και τις αναβαθμίσεις στην Τουρκία. Ζητάμε να πείτε όχι σε αυτή την πώληση, γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.

»Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις, καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες».

Οι βουλευτές υπογραμμίζουν επίσης  ότι «οι  συνεχείς προβληματικές τακτικές από τον Ερντογάν, τακτικές που αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη. Το καθεστώς του έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική.

»Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, τη Συρία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Εχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν το κυρίαρχο έδαφος συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου».

Οπως υπογραμμίζεται, η πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα δώσει κίνητρο στον Ερντογάν να μετατραπεί ξαφνικά σε καλό σύμμαχο. Πιθανότατα, αυτά τα όπλα θα οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, υπενθυμίζεται η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, τα οποία δυνητικά εκθέτουν σημαντικές πληροφορίες οπλικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία.

Και οι υπογράφοντες την επιστολή βουλευτές κλείνουν την επιστολή τους προς τον πρόεδρο Μπάιντεν λέγοντας:

Καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό.

Ο σημειώνεται,  ο πρόεδρος Μπάιντεν μπορεί να άρει τους περιορισμούς σύμφωνα με το εδάφιο:

(α) σε μεταγενέστερη περίοδο μόνο εάν ο πρόεδρος πιστοποιήσει στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι, κατά την προηγούμενη περίοδο 120 ημερών, η κυβέρνηση της Τουρκίας:

(1) Δεν έχει παραβιάσει την κυριαρχία της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων.
(2) Δεν έχει παραβιάσει την περιοχή δικαιοδοσίας του FIR Αθηνών στον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας.
(3) Δεν έκανε κινήσεις για την υποβάθμιση της διαλειτουργικότητας του ΝΑΤΟ.
(4) Δεν εξέθεσε τα μέσα του ΝΑΤΟ σε εχθρικούς παράγοντες ή
(5) Δεν υποβάθμισε τη γενική ασφάλεια των χωρών μελών του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...