399
/ | YouTube/TRT

Ο «προστάτης» των μεταναστών Ερντογάν απειλεί τώρα να «καθαρίσει» καταυλισμό προσφύγων στο έδαφος του Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 15:45
/
|YouTube/TRT

Ο «προστάτης» των μεταναστών Ερντογάν απειλεί τώρα να «καθαρίσει» καταυλισμό προσφύγων στο έδαφος του Ιράκ

Protagon Team Protagon Team 2 Ιουνίου 2021, 15:45

Επανειλημμένως ο Ταγίπ Ερντογάν έχει κατηγορήσει την Ελλάδα και συνολικά την Ευρώπη για παράνομες πρακτικές σε βάρος των προσφύγων-μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε στεριά και θάλασσα. Τα σχέδιά του να ασκήσει πίεση στην ΕΕ μέσω της εργαλειοποίησης του Προσφυγικού-Μεταναστευτικού απέτυχαν, για να αντιμετωπιστούν ωστόσο οι ροές των απελπισμένων που προωθούσαν οι τούρκοι δουλέμποροι, χρειάστηκε η μεγάλη σε όγκο και διάρκεια κινητοποίηση των ελληνικών αρχών, με τη συνδρομή των ευρωπαίων εταίρων και της Frontex.

Εκνευρισμένος από την εξέλιξη αυτή, ο τούρκος πρόεδρος κατήγγειλε την Ελλάδα (και την Ευρώπη) για δολοφονικές πρακτικές σε βάρος των προσφύγων-μεταναστών. «Οι δυνάμεις ασφαλείας του γείτονά μας, της Ελλάδας, εμβολίζουν πλοία που μεταφέρουν μετανάστες, προκαλώντας τον θάνατό τους. Θα συνεχίσουμε να ενημερώνουμε τον κόσμο για τις απάνθρωπες δραστηριότητες των ελληνικών δυνάμεων ασφαλείας», έλεγε τον περασμένο Φεβρουάριο, σήμερα όμως απειλεί ο ίδιος με εκκαθάριση προσφυγικό καταυλισμό που βρίσκεται μέσα στο ιρακινό έδαφος.

Με τη γνωστή θρασύτητα που τον διακρίνει, ο Ερντογάν προειδοποίησε με βαθύτερη εισβολή στο έδαφος του Ιράκ (έχει ήδη εισβάλει στο βόρειο Ιράκ), προκειμένου, όπως είπε, τα τουρκικά στρατεύματα να «καθαρίσουν» καταυλισμό προσφύγων, ο οποίος όπως υποστηρίζει, παρέχει ασφαλές καταφύγιο σε κούρδους μαχητές.

Ο τουρκικός στρατός έχει εντείνει τις επιθέσεις εναντίον βάσεων του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) εστιάζοντας σε μια λωρίδα εδάφους έως 30 χλμ. μέσα στο ιρακινό έδαφος.

«Βαφτίζοντας» όμως «φυτώριο μαχητών» τον καταυλισμό Μαχμούρ, 180 χλμ. νότια των τουρκικών συνόρων, προειδοποίησε ότι «αν τα Ηνωμένα Έθνη δεν τον καθαρίσουν, θα το κάνουμε ως μέλος του ΟΗΕ εμείς».

«Πόσο καιρό πια υποτίθεται ότι πρέπει να κάνουμε υπομονή;» διερωτήθηκε σε συνέντευξή του στο δίκτυο TRT, τονίζοντας ότι η Μαχμούρ αποτελεί μεγάλη απειλή για την Τουρκία ως προπύργιο του PKK στα όρη Καντίλ.

Υψηλόβαθμος ιρακινός αξιωματούχος επιβεβαίωσε τη διαμαρτυρία της Αγκυρας την περασμένη εβδομάδα προς τη Βαγδάτη για «τρομοκρατικές ενέργειες που εξαπολύει το PKK από τον καταυλισμό του στη Μαχμούρ εναντίον της Τουρκίας».

Με τη σειρά τους, τοπικοί αξιωματούχοι φέρεται να υποστήριξαν ότι ο καταυλισμός της Μαχμούρ τελεί υπό τον έλεγχο μαχητών του PKK που δεν επιτρέπουν την πρόσβαση στις κυβερνητικές δυνάμεις.

Ο καταυλισμός δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1990, όταν χιλιάδες Κούρδοι από την Τουρκία διέσχισαν τα σύνορα σε μια κίνηση την οποία, σύμφωνα με την Αγκυρα, προκάλεσε σκόπιμα το PKK.

«Ο καταυλισμός της Μαχμούρ χρησιμοποιείται ως ένα από τα κέντρα διοικητικής μέριμνας σε επιθέσεις εναντίον της Τουρκίας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων», υποστήριξε τούρκος αξιωματούχος, δίνοντας το σύνθημα ότι «τώρα είναι η ώρα να το καθαρίσουμε από το PKK».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...