241
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε παλαιότερη φωτογραφία του στο βήμα της Βουλής | SOOC

O Kατρούγκαλος διαμαρτύρεται για την κατοχύρωση του «Turkaegean» στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 16:47
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος σε παλαιότερη φωτογραφία του στο βήμα της Βουλής
|SOOC

O Kατρούγκαλος διαμαρτύρεται για την κατοχύρωση του «Turkaegean» στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 27 Ιουνίου 2022, 16:47

Την έντονη διαμαρτυρία του για την κατοχύρωση του όρου «Τurkaegean» στην Ευρωπαϊκή Ενωση, εξέφρασε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος,  καλώντας την κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για την απόφαση της ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας  ( European Union Intellectual Property Office –  EUIPO).

Tο αίτημα πάντως του Τουρκικού Οργανισμού Τουρισμού για την κατοχύρωση του εμπορικού σήματος «Turkaegean» εμφανίζεται να έχει εγκριθεί από την ΕUIPO εδώ και μήνες, από τις 15 Δεκεμβρίου του 2021, με ισχύ έως και την 16η Ιουλίου 2031.

Αντίθετα δεν έγινε δεκτό από την αρμόδια Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ο όρος «Turkaegean» εμφανίζεται ενεργός σε Αυστραλία, Μπρουνέι, Ιαπωνία, Ευρωπαϊκή Ένωση και Παγκόσμιο Οργανισμό Πνευματικών Δικαιωμάτων, ενώ εκκρεμούν αιτήσεις σε άλλες 15 χώρες.

«Υπό συνθήκες ακραίας αμφισβήτησης της κυριαρχίας μας στο Αιγαίο το εμπορικό σήμα turkaegean είναι επιθετικό και απαράδεκτο ότι έγινε αποδεκτό από την ΕΕ. Η κυβέρνηση οφείλει εξηγήσεις για τις ενέργειες ή παραλείψεις της», αντέδρασε με ανάρτησή του στο Twitter, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος.

Προ ημερών ο καθηγητής Γλωσσολογίας, Γιώργος Μπαμπινιώτης είχε χαρακτηρίσει τον τουρκικής έμπνευσης όρο «διεθνή ντροπή», υπενθυμίζοντας ότι οι ίδιοι οι Τούρκοι χρησιμοποιούν το όνομα Εge για το Αιγαίο από τότε που εμφανίστηκαν στην περιοχή.

«Σαν τα άλλα φαιδρά και επικίνδυνα του Erdogan: “η θάλασσά μας”, ή “γαλάζια πατρίδα” για τη Μεσόγειο Θάλασσα!», συμπλήρωνε με αγανάκτηση στη σχετική ανάρτησή του  ο κ. Μπαμπινιώτης, χωρίς να παραλείψει να επισημάνει ότι από τον 16ο και τον 17ο αιώνα οι Τούρκοι αποκαλούσαν το Αιγαίο Πέλαγος «Θάλασσα των Ελλήνων».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...