342
Ο Μαμουντού Γκασαμά κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν | twitter

Ο ήρωας του Παρισιού πήρε τη γαλλική υπηκοότητα

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2018, 14:56
Ο Μαμουντού Γκασαμά κατά τη συνάντησή του με τον Εμανουέλ Μακρόν
|twitter

Ο ήρωας του Παρισιού πήρε τη γαλλική υπηκοότητα

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2018, 14:56

Ηταν «παράνομος μετανάστης» που μέσα σε μία στιγμή έγινε «σούπερ ήρωας». Και τώρα είναι και επίσημα γάλλος πολίτης.

Ο Μαμουντού Γκασαμά, ο νεαρός μετανάστης από το Μαλί, ο οποίος έσωσε ένα παιδί που κρεμόταν στο κενό από μπαλκόνι του 4ου ορόφου πολυκατοικίας στο Παρίσι τον περασμένο Μάιο, έλαβε τη γαλλική υπηκοότητα, βάσει σχετικού διατάγματος που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της Γαλλίας.

Με αυτόν τον τρόπο, ο Εμανουέλ Μακρόν τήρησε την υπόσχεσή του και προσέφερε στον θαρραλέο άνδρα μια ευκαιρία να ξεκινήσει μία καινούρια ζωή στη Γαλλία.

«Η πράξη αυτή μεγάλης γενναιότητας απεικονίζει με υποδειγματικό τρόπο ορισμένες από τις αξίες που συμβάλλουν στην σύνδεση των μελών της εθνικής κοινότητας, όπως το θάρρος, η ανιδιοτέλεια, ο αλτρουισμός, η προσοχή που δίδεται στους πιο ευάλωτους», διευκρινίζεται στο σχετικό διάταγμα, στο οποίο υπογραμμίζεται επίσης ότι «λαμβάνοντας υπόψη την πράξη αυτή, που είχε σημαντική απήχηση τόσο στη Γαλλία όσο και στον κόσμο, συμβάλλοντας έτσι στη διεθνή ακτινοβολία της χώρας (…) η χορήγηση της γαλλικής υπηκοότητας στον κ. Γκασαμά έχει εξαιρετικό συμφέρον για τη Γαλλία».

Ο Μαμουντού Γκασαμά στην τελετή απονομής των Βραβείων BET

Ο 22χρονος Μαμουντού Γκασαμά, ο οποίος πήρε το προσωνύμιο «Σπάιντερμαν» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έσωσε το παιδί σκαρφαλώνοντας με γυμνά χέρια στην πρόσοψη μιας πολυκατοικίας στο βόρειο Παρίσι στις 26 Μαΐου, προκαλώντας τον θαυμασμό εκατομμυρίων ανθρώπων στη Γαλλία και την Ευρώπη και υπερηφάνεια στο Μαλί.

Ο νεαρός παράτυπος μετανάστης είχε γίνει δεκτός στο Μέγαρο των Ηλυσίων από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν δύο ημέρες μετά το κατόρθωμά του, όπου και του ανακοινώθηκε ότι θα του δοθεί η γαλλική υπηκοότητα.

Στις αρχές Ιουνίου τιμήθηκε με το μετάλλιο της πόλης του Παρισιού, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη τιμητική διάκριση της γαλλικής πρωτεύουσας. Ο νεαρός άνδρας τιμήθηκε επίσης για το θάρρος του στο Λος Αντζελες στις 25 Ιουνίου κατά την τελετή απονομής των Βραβείων BET.

Ο Μαμουντού Γκασαμά υπέγραψε τον Ιούλιο σύμβαση εργασίας στο δημόσιο και θα εργαστεί στην πυροσβεστική υπηρεσία του Παρισιού. Ετσι, η πρωτεύουσα της Γαλλίας θα έχει στις υπηρεσίες της έναν πραγματικό ήρωα.