416
«Ελευθερία στους δημοσιογράφους»: Φωτογραφία από διαδήλωση υποστηρικτών της εφημερίδας έξω από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της δίκης της Cumhuriyet | OZAN KOSE/AFP/Getty Images

Πραξικόπημα Ερντογάν (και) στην «Cumhuriyet»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2018, 14:13
«Ελευθερία στους δημοσιογράφους»: Φωτογραφία από διαδήλωση υποστηρικτών της εφημερίδας έξω από δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης κατά τη διάρκεια της δίκης της Cumhuriyet
|OZAN KOSE/AFP/Getty Images

Πραξικόπημα Ερντογάν (και) στην «Cumhuriyet»

Protagon Team Protagon Team 13 Σεπτεμβρίου 2018, 14:13

Στα ρεπορτάζ τους από την Τουρκία τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης επικαλούνται συχνά – πυκνά δημοσιεύματα του «φιλοκυβερνητικού» -όπως αναφέρεται- Τύπου, με τον επιθετικό προσδιορισμό να αποτελεί ωστόσο πλεονασμό αφού ο εν λόγω διαχωρισμός (σε φιλοκυβερνητικό και αντιπολιτευόμενο Τύπο) ουσιαστικά είναι πια άνευ αντικειμένου.

Τα τελευταία χρόνια το καθεστώς Ερντογάν έχει φιμώσει κάθε ενοχλητική φωνή στον τουρκικό Τύπο. Τελευταίο θύμα του «Σουλτάνου», η εφημερίδα «Cumhuriyet», η οποία ανέκαθεν του ασκούσε σκληρή κριτική για τη πολιτική που ακολουθούσε.

Με κυκλοφορία 50.000 φύλλων ημερησίως, η «Cumhuriyet» θεωρείται νάνος του τουρκικού Τύπου μπροστά στους γίγαντες «Hurriyet» και «Sabah» των 300.000 φύλλων.

Τον περασμένο Απρίλιο 14 συνεργάτες της εφημερίδας, ανάμεσά τους ο εκδότης της, Ακίν Αταλάι, ο διευθυντής Μουράτ Σαμπουντζού και οι κορυφαίοι δημοσιογράφοι Αχμέτ Σικ και Καντρί Γκιουρσέλ, καταδικάστηκαν ως ένοχοι για «παροχή βοήθειας σε τρομοκρατικές οργανώσεις». Πρόκειται για τη λεγόμενη δίκη της Cumhuriyet, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τους υποστηρικτές της ελευθερίας του Τύπου.

«Θα ντρέπεστε ενώπιον της Ιστορίας» ήταν το πρωτοσέλιδο-απάντηση της Cumhuriyet για την καταδίκη σε τρομοκρατία των δημοσιογράφων της/Reuters Murad Sezer

Όσοι από τους δημοσιογράφους τόλμησαν να ασκήσουν έφεση στην απόφαση, παρέμειναν στις τουρκικές φυλακές για μήνες. Χαρακτηριστική είναι  η περίπτωση του Σαμπουντζού, ο οποίος πέρασε 25 μήνες στη θέση του διευθυντή, εκ των οποίων 17 στη φυλακή.

Μέσα σε λίγες ημέρες, το καθεστώς Ερντογάν κατάφερε να πετύχει αυτό που δεν μπορούσαν επί δύο χρόνια οι εντολοδόχοι δικαστές του.

Η αλλαγή διοίκησης στο Ιδρυμα Cumhuriyet (όπου ανήκει η εφημερίδα) έφερε καταιγιστικές εξελίξεις, αφού πρώτη απόφαση της νέα διοίκησης υπό τον Αλέβ Τζοσκούν -ένθερμο υποστηρικτή της εθνικιστικής πτέρυγας των Κεμαλιστών-  δεν ήταν άλλη από το να εκπαραθυρώσει τον διευθυντή της εφημερίδας Μουράτ Σαμπουντζού.

«Ήρθε η ώρα να φύγω. Η ιστορία θα πει τον λόγο. Ας μην περιμένει κανένας από μένα να πω κακό λόγο για την Cumhuriyet», έγραψε ο ίδιος στο τελευταίο κύριο άρθρο του, το οποίο αποσύρθηκε γρήγορα-γρήγορα από τον ιστότοπο της εφημερίδας.

Aκολούθησε μπαράζ παραιτήσεων. Περισσότερα από 20 στελέχη της εφημερίδας όπως οι αρθρογράφοι Αχμέτ Ινσέλ, Αϊντίν Ενγκίν και Ασλί Αϊντίντασμπας και ο σκιτσογράφος Μουσά Καρτ, προτίμησαν να ακολουθήσουν τον Σαμπουντζού παρά να εξευτελιστούν υπακούοντας στις επιταγές της νέας διοίκησης.

Ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Άγκυρα, Ερντέμ Γκιούλ, ο οποίος το 2015 είχε συνυπογράψει με τον τότε διευθυντή Τζαν Ντουντάρ την συνταρακτική αποκλειστικότητα για την παράδοση όπλων από την Άγκυρα σε ισλαμιστές μαχητές στη Συρία, απολύθηκε με ένα φαξ.

Μέσα σε λίγα 24ωρα η «Cumhuriyet» είχε απολέσει τις πιο φιλελεύθερες, ανεξάρτητες και φιλοευρωπαϊκές της πένες και μία ακόμη φωνή κατά του Ερντογάν σίγησε για πάντα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...