644
Η σύνοδος της Ολομέλειας της άτυπης διάσκεψης άρχισε σε βαρύ κλίμα στο στο Παλάτι των Εθνών στις 11 το πρωί | Reuters

Ο Γκουτέρες το ξεκαθάρισε στους Τούρκους: Εκτός πλαισίου ΟΗΕ τα δύο κράτη στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 12:42
Η σύνοδος της Ολομέλειας της άτυπης διάσκεψης άρχισε σε βαρύ κλίμα στο στο Παλάτι των Εθνών στις 11 το πρωί
|Reuters

Ο Γκουτέρες το ξεκαθάρισε στους Τούρκους: Εκτός πλαισίου ΟΗΕ τα δύο κράτη στην Κύπρο

Protagon Team Protagon Team 28 Απριλίου 2021, 12:42

Σε ένα ακόμα προδιαγεγραμμένο αδιέξοδο δείχνει να οδηγείται η άτυπη Πενταμερής για το Κυπριακό στη Γενεύη, λόγω της αλλαγής στη στάση της τουρκικής πλευράς που αξιώνει επίμονα λύση δύο κρατών στη διχοτομημένη από την τουρκική εισβολή και κατοχή, Κύπρο.

Η εμμονή της τουρκικής πλευράς, όπως αυτή εκφράστηκε και από τη μαριονέτα του Ερντογάν, Ερσιν Τατάρ, στα Kατεχόμενα,  για λύση στη βάση δυο κρατών, προκάλεσε την αντίδραση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που σύμφωνα με το sigmalive, ξεκαθάρισε στον κατοχικό ηγέτη τα ακόλουθα:

α) Η λύση δύο κρατών είναι εκτός των όρων εντολής του.

β) Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ δεν πρόκειται ποτέ να τα αποδεχτεί και

γ) Ο όγκος εργασίας που αφορά το Κυπριακό δεν μπορεί να διαγραφεί και να αρχίσουμε από την αρχή.

Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γκουτέρες εμφανίζεται έτοιμος να παραδώσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την εντολή για το Κυπριακό, αν και αυτή η προσπάθεια οδηγηθεί σε «ναυάγιο».

Η εκτίμηση ωστόσο που υπάρχει στην ελληνοκυπριακή πλευρά είναι ότι ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών έχει έρθει στη Γενεύη αποφασισμένος να βγάλει αποτέλεσμα. Το ερώτημα είναι το κατά πόσο το αποτέλεσμα αυτό θα είναι με θετικό πρόσημο ή θα χρειαστεί να συνεχιστούν οι προσπάθειες και μέσα από ένα νέο γύρο άτυπων συνομιλιών.

Οπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια του ΡΙΚ από τη Γενεύη, η Πενταμερής είναι βέβαιο ότι θα ολοκληρωθεί τη Μ. Πέμπτη και δεν θα δοθεί παράταση, επιβεβαιώνοντας παράλληλα την πληροφορία για τον προβληματισμό του γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών αναφορικά με την παράδοση της εντολής του στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στη σκιά του νέου «ναυαγίου» – σκέψη την οποία μοιράστηκε και με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους.

Οποιο πάντως και αν είναι το αποτέλεσμα των συναντήσεων ή ακόμα και αν προκύψουν και άλλες συναντήσεις στη συνέχεια, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών θα ενημερώσει σχετικά το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Διπλωματικοί κύκλοι σημείωναν πως εάν το αποτέλεσμα είναι θετικό, ο κ. Γκουτέρες θα ενημερώσει το Σώμα για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Σε αντίθετη περίπτωση θα ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να αποφασίσει το ίδιο πως θα πρέπει να κινηθεί στη συνέχεια λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση πραγμάτων που θα έχει μέχρι τότε προκύψει.

Η σύνοδος της Ολομέλειας της άτυπης διάσκεψης άρχισε σε βαρύ κλίμα στο στο Παλάτι των Εθνών στις 11 το πρωί.

Στη συνάντηση αυτή ο επικεφαλής της κάθε πλευράς συνοδεύεται με πέντε συνεργάτες του (1+5). Κατά την έναρξη της ολομέλειας, ο γ.γ. του ΟΗΕ καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και στη συνέχεια τοποθετήθηκαν οι Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ.

Ακολούθως πήραν το λόγο οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών (Eλλάδος, Τουρκίας και Βρετανίας ως εγγυητριών δυνάμεων), Νίκος Δένδιας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, (δείτε κάτω τα σχετικά tweet) και Ντόμινικ Ράαμπ.

Μετά την σύνοδο της Ολομέλειας ο Αντόνιο Γκουτέρες είχε χωριστές συναντήσεις με τους τρεις ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις 12.30 , Νίκο Δένδια 13.45 και Ντόμινικ Ράαμπ 15.00..

Στις 16.15  είναι προγραμματισμένη η συνάντηση Γκουτέρες-Ταταρ για να ακολουθήσει στις 19.00 (18.00) η συνάντηση του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο της Κύπρου. Ευθύς μετά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει προγραμματίσει συνάντηση με τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών.

Το δείπνο θα αρχίσει στις 22.00  στη διάρκεια του οποίου αναμένεται ουσιαστική συζήτηση επί των θεμάτων που θα έχουν προηγουμένως τοποθετηθεί στο τραπέζι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει τηλεφωνικές επικοινωνίες με τα άλλα τέσσερα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η Βρετανία είναι παρούσα και εμπλέκεται και στη διαδικασία, ενώ ο κ. Χριστοδουλίδης θα ενημερώσει ΗΠΑ, Γαλλία, Ρωσία και Κίνα.

Παράλληλα ο κύπριος ΥΠΕΞ θα ενημερώσει σε ανώτατο επίπεδο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να έχει κι αυτή μια εικόνα για την έως τώρα πορεία των εξελίξεων στη Γενεύη και την προσπάθεια που καταβάλλει ο γ.γ. του ΟΗΕ για επανέναρξη των συνομιλιών στο Κυπριακό.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...