202
Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας διεμήνυσαν ότι η Πολωνία έχει και «νομικές» υποχρεώσεις να αποδέχεται άνευ όρων τις ευρωπαϊκές συνθήκες | Jens Schlueter/Pool via REUTERS /CreativeProtagon

Ο γαλλογερμανικός άξονας απειλεί την Πολωνία: Εχετε και νομική υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 09:13
Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας διεμήνυσαν ότι η Πολωνία έχει και «νομικές» υποχρεώσεις να αποδέχεται άνευ όρων τις ευρωπαϊκές συνθήκες
|Jens Schlueter/Pool via REUTERS /CreativeProtagon

Ο γαλλογερμανικός άξονας απειλεί την Πολωνία: Εχετε και νομική υποχρέωση απέναντι στην ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 9 Οκτωβρίου 2021, 09:13

Ανοιχτή πλέον είναι η σύγκρουση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Πολωνίας, μετά την απόφαση των δικαστικών αρχών στη Βαρσοβία να κρίνουν «ασύμβατα» με το πολωνικό Σύνταγμα συγκεκριμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών.

Αργά τη νύχτα της Παρασκευής στη διαμάχη παρενέβη ο γαλλογερμανικός άξονας στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Πολωνία να… συμμορφωθεί:

Η Πολωνία, εκτός από ηθική, έχει και νομική υποχρέωση ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρεί πλήρως και άνευ όρων τους κανόνες του ευρωπαϊκού μπλοκ, τόνισαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και της Γερμανίας Χάικο Μάας, σε κοινό τους ανακοινωθέν.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Πολωνίας αποφάνθηκε την Πέμπτη ότι ορισμένα άρθρα των Ευρωπαϊκών Συνθηκών είναι ασύμβατα με το Σύνταγμα της χώρας και υπονομεύουν την εθνική κυριαρχία της.

Στο ανακοινωθέν του γαλλογερμανικού άξονα ο Ζαν-Υβ Λε Ντριάν και ο Χάικο Μάας ανέφεραν ότι είχαν γνώση της απόφασης του πολωνικού Δικαστηρίου.

«Σας υπενθυμίζουμε ότι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση συμβαδίζει με την πλήρη και άνευ όρων τήρηση των κοινών αξιών και κανόνων», υπογραμμίζεται.

«Είναι υποχρέωση κάθε μέλους, και επομένως φυσικά της Πολωνίας, η οποία κατέχει μια ζωτικής σημασίας θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να σεβαστεί αυτούς τους κανόνες και τις αξίες».

«Αυτό δεν είναι απλώς μια ηθική δέσμευση. Είναι επίσης μια νομική δέσμευση», συμπληρώνουν ο Γάλλος και ο Γερμανός ΥΠΕΞ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...