368
Ο Τσόε Ιν-γκουκ στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ | Twitter

Νοτιοκορεάτης αυτομόλησε στη Βόρεια Κορέα!

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 13:04
Ο Τσόε Ιν-γκουκ στο αεροδρόμιο της Πιονγκγιάνγκ
|Twitter

Νοτιοκορεάτης αυτομόλησε στη Βόρεια Κορέα!

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουλίου 2019, 13:04

Νοτιοκορεάτης αυτομόλησε στη Βόρεια Κορέα, σύμφωνα με τα ΜΜΕ της χώρας, μια σπάνια περίπτωση κάποιου που κατέφυγε στο απολυταρχικό κράτος.

Ο Τσόε Ιν-γκουκ είναι γιος δύο υψηλόβαθμων διπλωματών που επίσης αυτομόλησαν στη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του 1980. Σύμφωνα με τα Μέσα της Βόρειας Κορέας, θα ζήσει στη γειτονική χώρα και θα εργαστεί σε θέματα που αφορούν την επανένωση της κορεατικής χερσονήσου.

Οι αυτομολήσεις προς τη Βόρεια Κορέα είναι πολύ σπάνιες, ενώ το αντίθετο είναι πολύ πιο συνηθισμένο. Οι δύο χώρες δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνευσης και οι Νοτιοκορεάτες χρειάζονται άδεια για να επισκεφθούν τη Βόρεια Κορέα. «Δεν είναι ξεκάθαρο πώς έγινε η αυτομόληση», σχολίασε ο Ολιβερ Χόθαμ του ειδησεογραφικού ιστότοπου NK News, που έχει την έδρα του στη Σεούλ.

Κινδυνεύει με σύλληψη αν επιστρέψει στη Νότια Κορέα

«Ομως είναι σχετικά απλό για έναν Νοτιοκορεάτη να πάει στη Βόρεια Κορέα, αν έχει την άδεια του καθεστώτος και ταξιδέψει μέσω Κίνας», πρόσθεσε. Ωστόσο αν ο Τσόε παραβίασε τη νοτιοκορεατική νομοθεσία και δεν ζήτησε άδεια, ενδέχεται να συλληφθεί εφόσον επιστρέψει στην πατρίδα του, σημείωσε ο ειδικός.

Ο Τσόε είναι 73 ετών και δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα για την προσωπική ζωή του και τις πολιτικές του απόψεις. Οι γονείς του είναι μεταξύ των πιο γνωστών Νοτιοκορεατών που αυτομόλησαν στη Βόρεια Κορέα τη δεκαετία του 1980.

Την άφιξη του Τσόε στην Πιονγκγιάνγκ μετέδωσαν τα βορειοκορεατικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία τον δείχνουν να γίνεται θερμά δεκτός από βορειοκορεάτες αξιωματούχους.

«Το να ζω και να ακολουθώ μια χώρα για την οποία αισθάνομαι ευγνώμων, είναι ο δρόμος για να προστατεύσω την επιθυμία των γονιών μου», σχολίασε ο Τσόε σύμφωνα με τον ιστότοπο Uriminzokkiri. «Για αυτό και αποφάσισα να ζήσω στη Βόρεια Κορέα, έστω και αργά», πρόσθεσε.

Ο Τσόε ταξίδευε συχνά στη Βόρεια Κορέα τα τελευταία χρόνια, ενώ το 2016 επισκέφθηκε τη χώρα για να παραστεί στην κηδεία της μητέρας του.

Ο πατέρας του, ο Τσόε Τοκ-σιν, διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας τη δεκαετία του 1960. Το 1970 μετανάστευσε στις ΗΠΑ και έγινε σφοδρός επικριτής της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης υπό τον Παρκ Τσουνγκ- χι, ο οποίος κυβέρνησε τη χώρα αρχικά ως επικεφαλής της στρατιωτικής δικτατορίας του 1961.

Μία δεκαετία αργότερα έγινε γνωστός όταν αυτομόλησε στη Βόρεια Κορέα μαζί με τη σύζυγό του Ρίου Μι- γιονγκ. Και οι δύο ανήκαν στην πολιτική ελίτ της Βόρειας Κορέας.