583
Eνα από τα δημοφιλή για το θέμα hashtag, το #Nowomannofly | Twitter

«Νο Woman No Fly»! Γιατί η Τυνησία αναστέλλει τις πτήσεις της Emirates

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 17:00
Eνα από τα δημοφιλή για το θέμα hashtag, το #Nowomannofly
|Twitter

«Νο Woman No Fly»! Γιατί η Τυνησία αναστέλλει τις πτήσεις της Emirates

Protagon Team Protagon Team 28 Δεκεμβρίου 2017, 17:00

«No Woman No Cry» τραγουδούσε πριν από χρόνια ο Μπομπ Μάρλεϊ, «No Woman No Fly» δηλώνει σήμερα η Τυνησία. Την περασμένη εβδομάδα η βορειοαφρικανική χώρα ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται όλες οι πτήσεις της αεροπορικής εταιρείας Emirates, από και προς όλα τα τυνησιακά αεροδρόμια, ως αντίποινα στην απόφαση της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) να απαγορεύσει την είσοδο τυνήσιων γυναικών στα αεροσκάφη της κρατικής αεροπορικής εταιρείας.

Αξιωματούχοι των ΗΑΕ έκαναν λόγο για ένα από τα πολλά μέτρα που λαμβάνουν με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Και, έτσι, τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση επιβίβασης για όλες τις Τυνήσιες, όλων των ηλικιών, σε όλες τις πτήσεις της Emirates, σε όλον τον κόσμο. Η Σάιντα Γκαράχ, εκπρόσωπος της προεδρίας της Τυνησίας, έσπευσε να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις.

Επισήμανε πως οι μυστικές υπηρεσίες των Εμιράτων έχουν στην κατοχή τους πληροφορίες και στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία μεταξύ των αλλοδαπών που επιστρέφουν από τα πρώην εδάφη του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία, ενδέχεται να συμπεριλαμβάνονται και γυναίκες με τυνησικά διαβατήρια και στόχο να πραγματοποιήσουν επιθέσεις κατά των Εμιράτων.

Και αποτελεί γεγονός πως από την Τυνησία των 11,4 εκατ. κατοίκων, περισσότεροι από 5.500 πολίτες της χώρας, άνδρες και γυναίκες, μετέβησαν στη Μέση Ανατολή για να ενταχθούν στους κόλπους του ISIS. Σήμερα, η τρομοκρατική οργάνωση έχει ηττηθεί και χιλιάδες αλλοδαποί έχουν ξεκινήσει να επιστρέφουν στις πατρίδες τους. Οι προθέσεις τους, όμως, παραμένουν άγνωστες, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των μυστικών υπηρεσιών δεκάδων χωρών, στη Δύση αλλά και στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.

Μία γυναίκα με το μωρό της σε καρότσι, μπροστά στα γραφεία της Emirates στο αεροδρόμιο της Τύνιδας, στην Τυνησία (REUTERS/ Zoubeir Souissi)
Μία γυναίκα με το μωρό της σε καρότσι, μπροστά στα γραφεία της Emirates στο αεροδρόμιο της Τύνιδας, στην Τυνησία (REUTERS/ Zoubeir Souissi)

Το προληπτικό αυτό μέτρο που έλαβαν οι αξιωματούχοι των Εμιράτων, δυσαρέστησε έντονα την κυβέρνηση της Τυνησίας η οποία έχει προβεί σε μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών. «Η Τυνησία κατανοεί τις ανησυχίες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, αλλά δεν μπορεί να αποδεχτεί τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν οι Τυνήσιες», επισήμανε η εκπρόσωπος της προεδρίας.

«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τους τυνήσιους αδελφούς μας για πληροφορίες που αφορούν την ασφάλεια και τη λήψη συγκεκριμένων προσωρινών μέτρων», εξήγησε από την πλευρά του στο Twitter ο Ανουάρ Γκαργκάς, υπουργός Εξωτερικών των Εμιράτων. Μεταξύ των μέτρων συμπεριλαμβάνεται και ο αποκλεισμός των γυναικών της Τυνησίας από όλες τις πτήσεις της Emirates. Τα αεροσκάφη της οποίας, όμως, δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα αεροδρόμια της μεσογειακής χώρας.

Άμεση υπήρξε και η αντίδραση των τυνήσιων χρηστών του Διαδικτύου οι οποίοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους με πολλά διαφορετικά hashtag, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει το #Nowomannofly.

«Μην υποτιμάτε ποτέ ένα έθνος που ξεκίνησε μια επανάσταση», επισήμανε η Σάιμα Νταλάλι, φοιτήτρια Νομικής. «Ας μποϊκοτάρουμε την σεξιστική αεροπορική εταιρεία», πρότεινε η αναλύτρια δεδομένων (datascientist) Γιοσρ Ζουίνι. Μάλιστα, αναρτήθηκε και ένα μήνυμα με παραλήπτρια την Τζένιφερ Άνιστον καθώς η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός έχει υπάρξει κεντρικό πρόσωπο διαφημιστικών εκστρατειών της Emirates. «Ως γυναίκα διερωτώμαι ποια είναι η αντίδρασή του όσον αφορά την απαγόρευση για τις Τυνήσιες;», ήταν το ερώτημα που έθεσε στην Άνιστον η Όλφα Σάιντ.

Όσον αφορά τις ευρύτερες σχέσεις μεταξύ Τύνιδας και Αμπού Ντάμπι, άρχισαν να επιδεινώνονται από το 2011 και έπειτα, εξαιτίας της επικράτησης, τότε, στην Τυνησία του ισλαμικού κινήματος Ενάχντα που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με το Κατάρ, μια χώρα που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκεται σε αντιπαράθεση με τα υπόλοιπα αραβικά κράτη του Κόλπου. Επιπρόσθετα, οι διμερείς σχέσεις υπέστησαν ακόμα ένα πλήγμα τον περασμένο Ιούνιο, μετά την απόφαση των ΗΑΕ και της Σαουδικής Αραβίας να απομονώσουν το Κατάρ λόγω των στενών επαφών του με το Ιράν.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...