1895
Σε αστυνομικό κλοιό όλη η Κωνσταντινούπολη μετά το μακελειό | REUTERS/Kamal Aslan

Νεκροί από τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2016, 11:07
Σε αστυνομικό κλοιό όλη η Κωνσταντινούπολη μετά το μακελειό
|REUTERS/Kamal Aslan

Νεκροί από τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη

Protagon Team Protagon Team 12 Ιανουαρίου 2016, 11:07

Εκρηξη σημειώθηκε λίγο πριν τις 10.30 στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα τον θάνατο, τουλάχιστον, δέκα ατόμων, όπως επιβεβαιώθηκε από τις τουρκικές Αρχές. Μάλιστα, και ο Ταγίπ Ερντογάν επιβεβαίωσε τον μέχρι στιγμής απολογισμό, αποκαλύπτοντας πως ο δράστης ήταν συριακής καταγωγής.

H έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε στάση του τραμ, όπου περίμεναν αρκετοί πολίτες. Δεκαπέντε τραυματίες μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία – δύο εξ αυτών φέρουν βαρύτατα τραύματα. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στην εφημερίδα Hurriyet ότι είδε άτομο που φορούσε ζώνη με εκρηκτικά στον τόπο της έκρηξης. Η εφημερίδα σημείωσε ότι πρόκειται για μία επιβεβαιωμένη πληροφορία. Και όντως σύμφωνα με τον Ταγίπ Ερντογάν επρόκειτο για επίθεση καμικάζι: Μαχητής του Ισλαμικού Κράτους, Σύρος, γεννημένος το 1988, ανατινάχτηκε σκορπώντας τον θάνατο και τον τρόμο στην Πόλη.

Όλες οι εξελίξεις μετά το τρομοκρατικό χτύπημα…

21:50 Για 10 νεκρούς, μεταξύ των οποίων οκτώ Γερμανοί και 15 τραυματίες, μεταξύ των οποίων 9 Γερμανοί, έκανε λόγο ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, επικαλούμενος πληροφορίες του τούρκου ομολόγου του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Διευκρίνισε πάντως ότι οι αριθμοί δεν έχουν ακόμη επαληθευτεί από τους γερμανούς διπλωμάτες που βρίσκονται στην Κωνσταντινούπολη.

«Είναι για όλους μας δύσκολες ώρες. Πάνε χρόνια από την τελευταία φορά που η τρομοκρατία χτύπησε τόσο σκληρά τη Γερμανία, αλλά ξέραμε πάντα ότι το καρκίνωμα της τρομοκρατίας δεν σταματά στην Τουρκία ή στην Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Σταϊνμάιερ και μίλησε για «ώρες θρήνου, οργής και φρίκης». Τόνισε ωστόσο ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μας εκφοβίσουν δολοφονίες και βία».

20:58 Εχθρούς όλων των ελεύθερων ανθρώπων χαρακτήρισε τους τρομοκράτες σε έκτακτο διάγγελμά της η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. «Σήμερα (η τρομοκρατία) χτύπησε την Κωνσταντινούπολη. Προηγουμένως, το Παρίσι, την Κοπεγχάγη, την Τύνιδα και τόσες άλλες τοποθεσίες. Η διεθνής τρομοκρατία επιλέγει διάφορες τοποθεσίες για τις επιθέσεις της. Ο στόχος της όμως είναι πάντα ο ίδιος: η ελεύθερη ζωή μας, σε ελεύθερες κοινωνίες. Οι τρομοκράτες είναι εχθροί όλων των ελεύθερων ανθρώπων. Ναι, είναι εχθροί όλης της ανθρωπιάς – είτε στην Συρία, είτε στην Τουρκία είτε στην Γαλλία είτε στην Γερμανία. Θα επικρατήσει όμως ακριβώς αυτή η ελευθερία και η αποφασιστικότητά μας να δράσουμε εναντίον αυτών των τρομοκρατών από κοινού με τους διεθνείς εταίρους μας», δήλωσε η κ. Μέρκελ και εξέφρασε την συμπαράστασή της στις οικογένειες των θυμάτων και των τραυματιών. Ανέφερε ακόμη ότι μίλησε ήδη με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, οι οποίοι της εξέφρασαν τη συμπαράσταση της τουρκικής κυβέρνησης και του τουρκικού λαού. Η ίδια κάλεσε μάλιστα τους Γερμανούς να μην ξεχνούν σήμερα και τους ανθρώπους στην Τουρκία, οι οποίοι, όπως είπε, γίνονται συνεχώς στόχος της τρομοκρατίας. «Αισθανόμαστε αλληλέγγυοι με τους ανθρώπους στην Τουρκία», τόνισε.

20:45 O γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι Μουν, καταδίκασε την επίθεση που σημειώθηκε σε μια τουριστική συνοικία στην Κωνσταντινούπολη, καταγγέλλοντας ένα «αξιοκαταφρόνητο έγκλημα». Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού ευχήθηκε, σε ένα δελτίο Τύπου που εκδόθηκε, «οι αυτουργοί αυτής της επίθεσης να προσαχθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης σύντομα». Ο Μπαν απέστειλε τα πιο ειλικρινή του συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων όπως επίσης στην κυβέρνηση και τους πολίτες της Τουρκίας, της Γερμανίας και των άλλων χωρών, υπήκοοι των οποίων σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν.

20:30 Εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας, πρέσβης Γιώργος Γεννηματάς, επικοινώνησε με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα και του ζήτησε να μεταβιβάσει στις οικογένειες των θυμάτων της τρομοκρατικής ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη, τα θερμά του συλλυπητήρια και την αμέριστη συμπαράστασή του. Επίσης, ο κ. Γεννηματάς, επικοινώνησε και με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα και του εξέφρασε, εκ μέρους του κ. Παυλόπουλου, την απερίφραστη καταδίκη της τρομοκρατικής ενέργειας στην Κωνσταντινούπολη.

19:20 Συλλυπητήρια επιστολή στον τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου, απέστειλε την Τρίτη ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στην Κωνσταντινούπολη. Στην επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για τα θύματα και την αμέριστη συμπαράστασή του στις οικογένειές τους.

18:35 Σχεδόν ο ένας στους δέκα Τούρκους δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση το Ισλαμικό Κράτος. Πάνω από το 5% συμφωνεί με τις ενέργειες των τζιχαντιστών, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Σχεδόν οι δύο στους δέκα (21%) απάντησαν ότι το ΙΚ εκπροσωπεί το Ισλάμ, ενώ το 8,9% πιστεύει ότι η οργάνωση αποτελεί «χώρα» ή «κράτος». Η έρευνα έγινε με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.500 ανθρώπων απ’ όλη τη χώρα.

18:05 Την αλληλεγγύη της ιταλικής κυβέρνησης και του ιταλικού λαού σε εκείνον της Τουρκίας, μετέφερε ο Ματέο Ρέντσι.  Ο ιταλός πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι θα πρέπει να δοθεί μία «σκληρή μάχη» εναντίον της τρομοκρατίας, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το κύριο θέμα των αξιών, του πολιτισμού και της ταυτότητάς μας».  Ο κ. Ρέντσι χαρακτήρισε το χτύπημα «μεγάλο τραύμα» για την Κωνσταντινούπολη, εκφράζοντας την ελπίδα πως θα δοθεί σύντομα μια «οριστική απάντηση» στο πρόβλημα των τρομοκρατικών επιθέσεων, τόσο εντός, όσο και εκτός Ευρώπης, συνδέοντας το φαινόμενο με τον πόλεμο στη Συρία και το προσφυγικό.

17:45 «Όλοι οι πολίτες που σκοτώθηκαν στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη ήταν υπήκοοι ξένων χωρών», επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι ο φερόμενος ως βομβιστής αυτοκτονίας είναι ένας ξένος μαχητής του Ισλαμικού Κράτους. Διαβεβαίωσε, επίσης, ότι η Άγκυρα θα εντοπίσει τα πρόσωπα που συνδέονται με τον βομβιστή της Κωνσταντινούπολης και θα τα τιμωρήσει.

16:30 Οι περισσότεροι από τους 10 ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη είναι Γερμανοί, σύμφωνα με πηγές του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου. Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, είχε τηλεφωνική συνομιλία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Της τόνισε ότι τα στοιχεία τα οποία θα συλλέξουν οι τουρκικές Αρχές για την επίθεση θα κοινοποιηθούν και στις γερμανικές Αρχές ασφαλείας.

15:52 Ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, αφού κάλεσε τους Γερμανούς πολίτες να αποφεύγουν να βρίσκονται κοντά σε πολυπληθή τουριστικά σημεία της Κωνσταντινούπολης, έκανε λόγο για ενδεχόμενο να υπάρχουν Γερμανοί ανάμεσα στα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης.

«Πρέπει να υποθέσουμε ότι και Γερμανοί τραυματίστηκαν σε αυτή την τρομοκρατική επίθεση. Επιπλέον, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται και Γερμανοί», πρόσθεσε ο Σταϊνμάγερ.

15:31 Ο χάρτης της περιοχής όπου έγινε η τρομοκρατική ενέργεια, όπως τον ανέλυσε το BBC

xartis-ekriksi-kopoli

15:13 H Aνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε, κατά τη διάρκεια ενημέρωσης, πως είναι πιθανό γκρουπ γερμανών τουριστών να είναι ανάμεσα σε όσους επλήγησαν από την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη.
Επίσης, συμπλήρωσε: «Η διεθνής τρομοκρατία δείχνει το άσχημο πρόσωπό της. Πρέπει να δράσουμε αποφασιστικά κατά της τρομοκρατίας».

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, τόνισε πως όλες οι χώρες που έχουν πέσει θύμα τρομοκρατικών επιθέσεων «πρέπει να δείξουν την αλληλεγγύη τους».

14:53 Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ καταδίκασε, με τη σειρά του, την επίθεση, σημειώνοντας πως όλα τα μέλη της Συμμαχίας στέκονται ενωμένα στο πλευρό της Τουρκίας.

14:38 Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς. Σ’ αυτήν έκανε γνωστό ότι οι περισσότεροι από τους νεκρούς της σημερινής επίθεσης είναι ξένοι. Επίσης, σημείωσε πως δύο από τους 15 τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομεία της Κωνσταντινούπολης. Επίσης, αποκάλυψε πως ο δράστης είναι Σύρος, γεννημένος το 1988, ενώ η ταυτότητά του έγινε γνωστή από σημεία του σώματός του που βρέθηκαν στην περιοχή της έκρηξης.

14:25  To Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) μεταδίδει τις δηλώσεις που έκανε πριν από λίγο ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Αναφέρει συγκεκριμένα: «Καταδικάζω έντονα την τρομοκρατική επίθεση που έγινε από βομβιστή αυτοκτονίας συριακής καταγωγής. Δυστυχώς, υπάρχουν θάνατοι ντόπιων και ξένων. Το περιστατικό αυτό έδειξε και πάλι ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε  το πρόσωπο του τρόμου. Η αποφασιστική στάση της Τουρκίας δεν θα αλλάξει. Δεν θα δράσουμε διαφορετικά απέναντι στις τρομοκρατικές ομάδες όπως και αν ονομάζονται. Ο πρώτος στόχος όλων των τρομοκρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή αυτή είναι η Τουρκία. Κι αυτό διότι η Τουρκία τους πολεμάει με την ίδια αποφασιστικότητα».

13:41 Σε καταδίκη της επίθεσης προχώρησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. Με ανάρτησή του στο Twitter, γράφει: «Καταδικάζω τη βάρβαρη τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη σήμερα. Οι σκέψεις μου είναι στα θύματα». Ανάλογο ύφος, καταδίκης και αποτροπιασμού, και από την ύπατη εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Φεντερίκα Μογκερίνι.

13:36 «Υποθέτουμε πως ήταν τρομοκρατικό χτύπημα. Υπάρχουν 10 νεκροί. Ο δράστης ήταν συριακής καταγωγής», ήταν η πρώτη δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν, μετά το μακελειό.

13: 27 Το Reuters μεταδίδει ότι δύο υψηλόβαθμοι τούρκοι αξιωματούχοι παραδέχθηκαν πως είναι «σφόδρα πιθανό», πίσω από την τρομοκρατική επίθεση, να βρίσκονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

13:24 Πληροφορίες της εφημερίδας Χουριέτ αναφέρουν πως οι τουρκικές Αρχές πιστεύουν ότι ο καμικάζι αυτοκτονίας είχε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος. Οι έρευνες των αστυνομικών εστιάζονται αυτή τη στιγμή σε συνδέσμους του ISIS στην Τουρκία, καθώς θεωρούν ότι η «τυφλή» επίθεση εναντίον αθώων πολιτών και τουριστών είναι συνήθης πρακτική της οργάνωσης.

13:16 Πληροφορίες που μεταδίδονται από δημοσιογράφους ξένων Μέσων αναφέρουν πως η τουρκική Αστυνομία έχει συλλάβει έναν ρώσο πολίτη, ως ύποπτο για το τρομοκρατικό χτύπημα.

12:53 «Η έκρηξη ήταν τόσο δυνατή που το έδαφος σείστηκε. Μια πολύ βαριά μυρωδιά έκαψε τη μύτη μου», δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων η Καρολίν,  γερμανίδα τουρίστρια που βρισκόταν στην πλατεία Σουλταναχμέτ. «Αρχισα να τρέχω με την κόρη μου. Πήγαμε σε ένα κοντινό κτήριο και μείναμε εκεί για περίπου μισή ώρα. Τρομάξαμε πολύ», συμπληρώνει.

12:38 Σύσταση προς τους τουρίστες που βρίσκονται ήδη στην Κωνσταντινούπολη ή προτίθενται τις επόμενες ώρες θα ταξιδεύσουν εκεί, εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Προτρέπει τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν πολυσύχναστα μέρη και τουριστικά αξιοθέατα, όπως επίσης και συναθροίσεις και να δηλώνουν στις Αρχές και στη γερμανική πρεσβεία πού βρίσκονται και σε ποιο σημείο σκοπεύουν να μετακινηθούν.

12:32 Με βάση όσα μεταδίδει το CNN Turk, μεταξύ των θυμάτων είναι γερμανοί και περουβιανοί τουρίστες όπως και ένας νορβηγός.

12:20 Υπουργικό Συμβούλιο συγκαλεί στην Αγκυρα ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Θα δώσει το «παρών» και ο αρχηγός της Αστυνομίας.

12:10 Η περίφημη απόφαση που απαγορεύει τη μετάδοση πληροφοριών από τα media. Υπογράφεται από τον Νιούμαν Κουρτουλούμς, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Μιλάει για «προστασία της εθνικής ασφάλειας».

12:03 Οι πρώτες μαρτυρίες από το σημείο της έκρηξης.

Ο Ερντέμ Κορογκλού που εργάζεται σε γραφείο κοντά στο σημείο της έκρηξης μιλώντας στο NTV είπε πως με την έκρηξη είδε αρκετούς ανθρώπους πεσμένους στο έδαφος. «Ηταν δύσκολο να καταλάβεις ποιοι ήταν ζωντανοί και ποιοι ήταν νεκροί. Τα κτίρια σείστηκαν από την έκρηξη».

Μία άλλη γυναίκα που εργάζεται και εκείνη στην περιοχή είπε στο Reuters πως η έκρηξη ήταν πάρα πολύ ισχυρή. «Σοκαριστήκαμε. Τρέξαμε έξω και είδαμε στο δρόμο διαμελισμένα πτώματα».

11:53 Η κατάσταση στην τουρκική μεγαλούπολη είναι χαοτική.

11:46  Το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως επί του παρόντος δεν υπάρχουν πληροφορίες για έλληνες τραυματίες.

11:39 Η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ γράφει πως όλα συνέβησαν στην περιοχή Σουλταναχμέτ, δίπλα στον οβελίσκο του Θεοδόσιου, στην πιο τουριστική περιοχή της Πόλης, όπου βρίσκεται η Αγιά Σοφιά, το Μπλε Τζαμί και δεκάδες άλλα μνημεία.

11:25 Σε τελευταία ενημέρωσή της η Daily Sabah αναφέρει ότι σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής όλοι όσοι βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο έχουν διασωθεί και δεν υπάρχει καμία απώλεια. Μάλιστα, αναφέρεται ότι το ξενοδοχείο ήταν υπό κατασκευή και ότι δεν λειτουργούσε με πελάτες. Τα άτομα που βρέθηκαν στο σημείο, τη στιγμή της έκρηξης, σύμφωνα με πληροφορίες ήταν εργάτες.

11:24  Φωτιά ξέσπασε σε ξενοδοχείο σε άλλη περιοχή της πόλης. Πρόκειται για τη συνοικία Μάλτεπε, με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για αρκετό κόσμο που έχει εγκλωβιστεί στις εγκαταστάσεις του. Σύμφωνα με όσα έγραψε στο Twitter ο δήμαρχος του Μάλτεπε 20 άτομα διασώθηκαν από το ξενοδοχείο, ενώ ένα άτομο βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου. Σε νεότερη ενημέρωσή του έγραψε ότι ακόμα 4 άτομα εγκατέλειψαν το ξενοδοχείο και ότι η φωτιά είναι έτοιμη να σβήσει.

11:19 Η στιγμή της έκρηξης στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης.

ekrixi

11:08 Το σημείο όπου έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα.

xartis11

10:56 Οι πρώτες εικόνες από την Κωνσταντινούπολη άρχισαν να κάνουν τον γύρο του κόσμου:

11:07 Η πρώτη αντίδραση από την πολιτεία ήταν να επιβάλλει σιωπητήριο στα ΜΜΕ για να μην προκληθεί περαιτέρω πανικός και για να μη μεταδίδονται ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...