231
Ο στρατηγός Χαφτάρ, δεξιά, με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου κατά τις συνομιλίες στη Μόσχα | Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation/Handout via REUTERS

Λιβυκό «ναυάγιο» στη Μόσχα: Εφυγε χωρίς να υπογράψει ο Χαφτάρ, άρχισαν ξανά οι μάχες

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 07:51
Ο στρατηγός Χαφτάρ, δεξιά, με τον υπουργό Αμυνας της Ρωσίας Σεργκέι Σόιγκου κατά τις συνομιλίες στη Μόσχα
|Ministry of Foreign Affairs of the Russian Federation/Handout via REUTERS

Λιβυκό «ναυάγιο» στη Μόσχα: Εφυγε χωρίς να υπογράψει ο Χαφτάρ, άρχισαν ξανά οι μάχες

Protagon Team Protagon Team 14 Ιανουαρίου 2020, 07:51

Ο στρατάρχης Χαλίφα Χαφτάρ, ο επικεφαλής του αυτοαποκαλούμενου Λιβυκού Εθνικού Στρατού, εγκατέλειψε τη Μόσχα αργά μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη χωρίς να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας του πρωθυπουργού Φάγεζ αλ Σάραζ.

Την πληροφορία μετέφερε λιβυκή πηγή στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik.

Και οι δύο άνδρες είχαν ταξιδέψει στη ρωσική πρωτεύουσα για συνομιλίες με τη μεσολάβηση των κυβερνήσεων της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Χθες Δευτέρα ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ομιλούσε περί προόδου, συμπληρώνοντας όμως πως ο Χαφτάρ ζήτησε περισσότερο χρόνο για να εξετάσει το προσχέδιο του κειμένου της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Την Κυριακή τα αντιμαχόμενα μέρη είχαν ανακοινώσει ότι κηρύσσουν κατάπαυση του πυρός. Ωστόσο ο Χαμίντ ας Σάφι, σύμβουλος του προέδρου του κοινοβουλίου που εδρεύει στην ανατολική Λιβύη, επισήμανε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik τη Δευτέρα πως δεν έχει υπογραφτεί ακόμη κάποια συμφωνία.

Από την πλευρά του το πρακτορείο Reuters μετέδωσε ότι ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός, ο οποίος διεξάγει επιχειρήσεις από τον Απρίλιο για να κυριεύσει την Τρίπολη, ανακοίνωσε μέσω Facebook σήμερα πως είναι «έτοιμος και αποφασισμένος να επιτύχει τη νίκη».

Δεν έδωσε καμία άλλη λεπτομέρεια, ωστόσο ιστότοπος που απηχεί τις απόψεις των δυνάμεων του Χαφτάρ ανέφερε πως ο στρατάρχης δεν σκοπεύει να υπογράψει τη συμφωνία που πρότειναν η Ρωσία και η Τουρκία.

Σε αυτό το πλαίσιο, το τηλεοπτικό δίκτυο Al Arabiya μετέδωσε ότι οι εχθροπραξίες ξανάρχισαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα νότια της Τρίπολης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...