425
Πίσω από το ανθρακοπορτοκαλί ύφασμα κρύβεται η νέα, λευκή στολή της NASA | EPA/AXIOM SPACE HANDOUT

NASA: Αυτή είναι η νέα στολή για βόλτες στη Σελήνη – αλλά όχι… ακριβώς

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 12:02
Πίσω από το ανθρακοπορτοκαλί ύφασμα κρύβεται η νέα, λευκή στολή της NASA
|EPA/AXIOM SPACE HANDOUT

NASA: Αυτή είναι η νέα στολή για βόλτες στη Σελήνη – αλλά όχι… ακριβώς

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 12:02

Οι ογκώδεις, φουσκωτές λευκές στολές που φορούσαν ο Νιλ Αρμστρονγκ και οι αστροναύτες του προγράμματος Apollo, πριν από μισό αιώνα, είναι πια εκτός μόδας.

Η… σεληνιακή haute couture απαιτεί πλέον κάτι πιο ευκολοφόρετο και άνετο, που να ταιριάζει τόσο στο ανδρικό όσο και στο γυναικείο σώμα, κάτι που δεν απασχολούσε τους διαστημικούς… μόδιστρους της δεκαετίας του ’60 και του ’70, καθώς και οι 12 αστροναύτες στις αποστολές Apollo, από το 1969 έως το ’72, ήταν λευκοί άνδρες.

Η NASA παρουσίασε στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον του Χιούστον το πρωτότυπο για τη νέα διαστημική στολή της επόμενης γενιάς, ειδικά προσαρμοσμένη για τους πρώτους αστροναύτες που αναμένεται να επιστρέψουν στην επιφάνεια της Σελήνης τα επόμενα χρόνια.

Την έχει σχεδιάσει και κατασκευάσει η εταιρεία Axiom Space, που εδρεύει στο Τέξας. Η εταιρεία έχει αναλάβει τις στολές για το πρόγραμμα Artemis, που θα φέρει ξανά ανθρώπους στο φεγγάρι.

Τον Δεκέμβριο έγινε η πρώτη επιτυχής πτήση στο Διάστημα της αποστολής Artemis 1, που πήγε μέχρι τη Σελήνη και επέστρεψε χωρίς πλήρωμα.

Η αποστολή Artemis 2, που θα έχει τετραμελές πλήρωμα, αναμένεται να πραγματοποιήσει το ταξίδι της το 2024, χωρίς προσσελήνωση. Θα είναι η τελευταία δοκιμή πριν από την επιστροφή στη Σελήνη, που έχει προγραμματιστεί πριν από τα τέλη της δεκαετίας.

Η αμερικανική και η καναδική διαστημική υπηρεσία θα ανακοινώσουν σύντομα τα ονόματα του πληρώματος. Η NASA έχει δεσμευτεί ότι αυτή τη φορά, τουλάχιστον ένα μέλος του πληρώματος δεν θα είναι λευκό, ενώ ανάμεσα στους αστροναύτες που θα πατήσουν σεληνιακό έδαφος, θα είναι και μία γυναίκα.

Ετσι θα είναι η νέα στολή των αστροναυτών -περίπου – EPA/AXIOM SPACE HANDOUT

Απώτερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία σεληνιακής βάσης που θα συμβάλει στην πρώτη αποστολή ανθρώπων στον Αρη.

«Οι νέες στολές θα δώσουν την ευκαιρία σε περισσότερους ανθρώπους να εξερευνήσουν τη Σελήνη και να πραγματοποιήσουν επιστημονικά πειράματα στην επιφάνειά της», δήλωσε ο Μπιλ Νέλσον, επικεφαλής της NASA.

Η στολή που θα φορούν οι αστροναύτες του Artemis III είναι πολύ λιγότερο ογκώδης από τις παλιές του Apollo, προσφέροντας πολύ μεγαλύτερη άνεση κινήσεων και ευλυγισία.

Θα ταιριάζει στον σωματότυπο του 90% των Αμερικανών, σύμφωνα με την Axiom Space, και θα φέρει υπερσύγχρονα υφάσματα, όργανα μέτρησης των ζωτικών λειτουργιών του ανθρώπου, όπως και συστήματα πλοήγησης για τον διαστημικό περίπατο.

Οι σχεδιαστές της δεν αποκάλυψαν την αληθινή στολή στην παρουσίαση, καθώς αυτή κρατείται μυστική. Ομως, έδειξαν ένα πρωτότυπο, το οποίο είχε χρώμα ανθρακί, με πορτοκαλί και μπλε λεπτομέρειες. Πίσω από το ανθρακί ύφασμα κρυβόταν η λευκή στολή, η οποία έχει αυτό το χρώμα για να προστατεύει τους αστροναύτες από τις εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες στην επιφάνεια της Σελήνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...