760
| Shutterstock

Γιατί τα drones του ΝΑΤΟ πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα (και όχι μόνο)

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 10:40
|Shutterstock

Γιατί τα drones του ΝΑΤΟ πετούν πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα (και όχι μόνο)

Protagon Team Protagon Team 16 Μαρτίου 2023, 10:40

Η επιφυλακή είναι διαρκής και στους ουρανούς και στις θάλασσες. Οι Ρώσοι στέλνουν τα αεροσκάφη τους στα όρια των αμερικανικών συνόρων και της Βόρειας Ευρώπης ενώ το ΝΑΤΟ παρακολουθεί από κοντά τους αντιπάλους του. Αυτό γινόταν, φυσικά, και πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά μετά τη ρωσική εισβολή επήλθε μια απότομη και επικίνδυνη κλιμάκωση.

«Πρόκειται για ελιγμούς σε παγκόσμια κλίμακα που αποτελούν το φόντο του επεισοδίου στη Μαύρη Θάλασσα», γράφουν σε ανάλυσή τους οι Αντρέα Μαρινέλι και Γκουίντο Ολίμπιο της Corriere della Sera, αναφερόμενοι στη συντριβή αμερικανικού μη επανδρωμένου κατασκοπευτικού αεροσκάφους την Τρίτη στη Μαύρη Θάλασσα (ο Λευκός Οίκος υποστηρίζει ότι παρενοχλήθηκε από ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-27 ενώ η Μόσχα δηλώνει πως δεν είχαν καμία σχέση με το ατύχημα, υποστηρίζοντας ότι το αμερικανικό drone συνετρίβη λόγω  «λανθασμένου ελιγμού»).

Εστιάζοντας την προσοχή τους στην κατασκοπευτική δράση του ΝΑΤΟ τους τελευταίους δώδεκα μήνες, κάνουν λόγο για ένα «γιγάντιο δίχτυ ψαρέματος» που εκτείνεται από τη Βαλτική έως τη Μαύρη Θάλασσα και ρίχνεται από δυτικά αεροσκάφη επιτήρησης (μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και σουηδικά).

Szczecin,Poland-March 2022:General Atomics MQ-9 Reaper in base | Shutterstock

«Αυτά τα προηγμένα μέσα, οι φρουροί των ουρανών, παρακολουθούν τους Ρώσους που εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις (στην Ουκρανία). Προσπαθούν να καταλάβουν εκ των προτέρων ποιες είναι οι κινήσεις, οι κατευθύνσεις, ακόμη και οι εντολές που δίνονται από τη διοίκηση και τους αξιωματικούς. Οι εισβολείς προστατεύονται, αντιδρούν με “jamming” (παρεμβολές). Επιπλέον η τηλεπικοινωνία του ρωσικού στρατού θα έπρεπε να είναι κρυπτογραφημένη, ωστόσο υπήρξαν περιπτώσεις υποκλοπής μη κρυπτογραφημένων διαλόγων μεταξύ ρώσων στρατιωτών, που συνομιλούσαν χωρίς τη δέουσα προστασία», εξηγούν οι ιταλοί δημοσιογράφοι.

«Συγκεντρώνοντας όλες αυτές τις πληροφορίες, είναι δυνατό να σχηματιστεί μια εικόνα της κατάστασης, γιατί με αυτά τα συστήματα ακούγονται και εντοπίζονται οι τηλεφωνικές κλήσεις, ακριβώς όπως παρακολουθούνται οι ραδιοεπικοινωνίες και ταυτοποιούνται οι ρωσικές μονάδες», εξήγησε πρόσφατα στην Corriere della Sera o στρατηγός Βιτσέντσο Καμπορίνι πρώην αρχηγός του ΓΕΕΘΑ της Ιταλίας. «Ας πούμε ότι γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει σήμερα στην Ουκρανία», είχε προσθέσει, εξηγώντας γιατί τα κατασκοπευτικά αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πετούν από τη Μαύρη Θάλασσα.

Τα αμερικανικά drones RQ-4 Global Hawk και MQ-9 Reaper (σαν αυτό που συνετρίβη την Τρίτη) απογειώνονται κυρίως από την αεροπορική βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία αλλά και από άλλες δυτικές βάσεις, στην Πολωνία (Μιροσλάβιετς), στη Ρουμανία (Τούρζι) και στην Ελλάδα (Λάρισα). Οσον αφορά τα Awacs, τα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ, είναι σε θέση να εντοπίσουν ένα ελικόπτερο σε απόσταση 400 χιλιομέτρων, επομένως, χιλιόμετρα εντός της επικράτειας της Ουκρανίας, παραμένοντας εκτός του εθνικού εναέριου χώρου της και ενεργώντας, οπότε, νόμιμα. Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι τα δυτικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη είναι ασφαλή από ατυχήματα, όπως αποδείχτηκε.

Σχετικά με το ατύχημα αυτό καθαυτό οι δύο ιταλοί αναλυτές σημειώνουν καταρχάς πως αποτελεί μόνιμη και μεγάλη  ανησυχία των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων το ενδεχόμενο αεροσκάφη τους προηγμένης τεχνολογίας να πέσουν σε εχθρικά χέρια. Για αυτό το Πεντάγωνο εναντιωνόταν σθεναρά στην προμήθεια της Ουκρανίας με προηγμένα αμερικανικά drones.

Οπότε στην παρούσα φάση οι ΗΠΑ ανησυχούν για το προφανές: μην τυχόν και τα συντρίμμια του υπερσύγχρονου MQ-9 Reaper που έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα καταλήξουν, τελικά, στη Μόσχα, η οποία έχει ήδη δηλώσει ότι θα αποπειραθεί να τα ανακτήσει, (αν και ο Λευκός Οίκος θεωρεί ότι ενδέχεται να βρίσκονται πολύ βαθιά, τόσο που να μην είναι δυνατή η ανάκτησή τους).

«Δεν ξέρω εάν μπορούμε να τα ανακτήσουμε ή όχι, αλλά σίγουρα θα πρέπει να το κάνουμε και θα βρούμε τον τρόπο», δήλωσε την Τετάρτη ο Νικολάι Πατρούσεφ, γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας. «Σίγουρα ελπίζω σε επιτυχία», πρόσθεσε ο στενός συνεργάτης του Βλαντίμιρ Πούτιν.

Πάντως σύμφωνα με τον Σεργκέι Ναρίσκιν, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού της Ρωσίας, η Μόσχα διαθέτει τις τεχνολογικές δυνατότητες για την ανάκτηση των συντριμμιών του MQ-9 Reaper από τον βυθό. Το σημείο πρόσκρουσης εκτιμάται πως βρίσκεται σε διεθνή ύδατα στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Κριμαίας, όπου η Ρωσία διαθέτει ναυτικές βάσεις και αεροδρόμια.

Οσον αφορά την πιθανή αντίδραση των Αμερικανών, η Τουρκία έχει απαγορεύσει τη διέλευση πολεμικών πλοίων από τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος και στην παρούσα φάση φαίνεται πως μονάδες του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού δεν πλέουν στη Μαύρη Θάλασσα. Επίσης την Τετάρτη ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι ενδέχεται να μην είναι δυνατή η ανάκτηση του πολύτιμου ναυαγίου. 

«Δεν έχει ανακτηθεί. Και δεν είμαι σίγουρος ότι θα μπορέσουμε να το ανακτήσουμε», είπε, μιλώντας στο CNN. «Εκεί που έπεσε στη Μαύρη Θάλασσα τα νερά είναι πολύ, πολύ βαθιά. Επομένως, εξακολουθούμε να εκτιμούμε εάν μπορεί να υπάρξει κάποιο είδος προσπάθειας ανάκτησης. Μπορεί να μην υπάρχει», παραδέχτηκε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...