887
«Η ανάπτυξή μας είναι πολύ ταχύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός | ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στη Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2022, 15:13
«Η ανάπτυξή μας είναι πολύ ταχύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης», δήλωσε ο Πρωθυπουργός
|ΓτΠ / ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Μητσοτάκης στη Süddeutsche Zeitung: Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα

Protagon Team Protagon Team 10 Δεκεμβρίου 2022, 15:13

Η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της τα δύσκολα, τόνισε σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, η οποία δημοσιεύτηκε το Σάββατο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο Πρωθυπουργός μίλησε –με αισιοδοξία– στη γερμανική εφημερίδα για την οικονομία και τη γενικότερη πορεία της χώρας, απέρριψε την κριτική ότι ασκεί πολιτική όπως ο Βίκτορ Ορμπαν, με αφορμή ζητήματα όπως η υπόθεση των υποκλοπών, ενώ έστειλε και νέο μήνυμα στην Τουρκία ότι «η πόρτα του διαλόγου είναι ανοιχτή».

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε: «Η ανάπτυξή μας είναι πολύ ταχύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης». «Και το επόμενο έτος», προσέθεσε, «θα είναι ακόμα ταχύτερη, πρόκειται για σταθερή τάση. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σκαρφαλώνουν από το ένα ρεκόρ μετά το άλλο».

«Κανείς πλέον που να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως προβληματική περίπτωση», υποστήριξε.

«Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα», διεμήνυσε και εξέφρασε μάλιστα την επιθυμία «οι πολίτες να κοιτάζουν πίσω μετά από οκτώ χρόνια και να λένε: “Απίστευτο, αυτή είναι πραγματικά μια διαφορετική χώρα”».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων, ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για «πολύ ειδική περίπτωση» και υπόθεση η οποία «δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα». «Από την πλευρά μας το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με καλή θέληση», ανέφερε.

Υποκλοπές

Η Süddeutsche Zeitung απηύθυνε ερωτήματα σχετικά και με την υπόθεση των παρακολουθήσεων. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε διατεθειένος να παραδεχθεί λάθη, όπως είπε, ωστόσο επέμεινε ότι η σύγκριση του ίδιου με τον Βίκτο Ορμπαν που επιχειρούν κάποιοι «δεν ισχύει».

Στάθηκε στον νέο νόμο για τη θωράκιση της λειτουργίας της ΕΥΠ και την απαγόρευση των λογισμικών παρακολούθησης, λέγοντας ότι θα μπορούσε να «αποτελέσει πρότυπο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες» και υπογράμμισε: «Μια Μυστική Υπηρεσία δεν είναι ΜΚΟ. Ζούμε σε μια πολύ δύσκολη γειτονιά και η Μυστική Υπηρεσία έκανε καλή δουλειά παρέχοντάς μου τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την προστασία των εθνικών μας συμφερόντων».

Ειδικώς για την επισύνδεση στο τηλέφωνο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε πως «από τεχνικής απόψεως είναι νόμιμη» και συμπλήρωσε: «Υπήρξε μια θεσμική αποτυχία, γι’ αυτό και με νέο νόμο εισάγουμε επιπλέον φίλτρα σε σχέση με τα πολιτικά πρόσωπα».

Ερωτήσεις αν γνώριζε για τις επισυνδέσεις και τα λογισμικά απάντησε «τίποτα απολύτως» ενώ σχετικά με την πολιτική ευθύνη δήλωσε πως «αυτό θα κριθεί στις επόμενες εκλογές».

Για τις κάλπες του 2023, σημείωσε ακόκη: «Στις εκλογές οι πολίτες θα σταθμίσουν όλα τα καλά που έχει κάνει η κυβέρνηση έναντι των λαθών. Εάν δω κάποιο λάθος, είναι δουλειά μου να μιλήσω ανοιχτά γι’ αυτό και να κάνω ό,τι μπορώ για να το διορθώσω. Και αυτό κάνω».

Ελευθεροτυπία

Σε σχέση με την κριτική για ζητήματα ελευθεροτυπίας ο Πρωθυπουργός δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στη χώρα μας «μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει».

«Πηγαίνετε σε ένα οποιοδήποτε περίπτερο στην Ελλάδα, το τοπίο των ΜΜΕ στην Ελλάδα είναι ανοιχτό και χαρακτηρίζεται από ποικιλομορφία. Στην Ελλάδα μπορεί ο καθένας να γράφει ό,τι θέλει. Υπάρχουν δημοσιεύματα που δεν θα πληρούσαν τα πρότυπα των νόμων περί δυσφήμισης των ευρωπαϊκών χωρών».

Αναφερόμενος στη θέση της Ελλάδας στην κατάταξη των «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα», ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Πριν από εμάς βρίσκονται 40 δικτατορίες. Είμαστε πιο κάτω από το Τσαντ. Αυτό είναι παράλογο».

Τουρκία & Μεταναστευτικό

Ερωτηθείς για τις προκλήσεις της Αγκυρας και το Μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης είπε πως «τέτοιες απειλές θα πρέπει να ληφθούν πολύ σοβαρά υπόψη».

«Εχω καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα έχω πάντοτε την πόρτα μου ανοιχτή στο διάλογο. Ηταν ο Ερντογάν που είπε ότι δεν θέλει να με συναντήσει», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Και υπογράμμισε: «Αν η Τουρκία σκοπεύει να βάλει τα πάντα στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί πράγματα που λύθηκαν πριν από εκατό χρόνια, τότε λυπάμαι, αλλά δεν έχω κανένα ενδιαφέρον».

Απευθυνόμενος, έπειτα, σε όσους κατηγορούν την Αθήνα για pushbacks, ο ίδιος συνέστησε: «Κοιτάξτε αυτούς που κάνουν pushforwards. Οταν ένα σκάφος φεύγει από τις τουρκικές ακτές, οι δυνάμεις Ασφαλείας εκεί το γνωρίζουν. Εχουν την υποχρέωση να το σταματήσουν».

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε επίσης για το Μεταναστευτικό: «Χρειαζόμαστε ένα μεγάλο τείχος και σε αυτό μια μεγάλη πόρτα».

«Πρέπει να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους διακινητές να υπαγορεύουν τη μεταναστευτική μας πολιτική. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε συντεταγμένους τρόπους μετανάστευσης, καθώς μας λείπουν εργαζόμενοι στη γεωργία, στον κατασκευαστικό τομέα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους, αλλά τους θέλουμε στη χώρα νόμιμα», εξήγησε.

«Μαθητής της Δημοκρατίας»

Εξάλλου, η SZ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να μιλήσει για την πολιτική του ταυτότητα. «Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, υπό την έννοια όμως του κλασσικού Φιλελευθερισμού του 19ου αιώνα», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας (σ.σ. τη φράση αυτή επέλεξε η γερμανική εφημερίδα για τον τίτλο της συνέντευξης). Πιστεύω ότι έχουμε ακόμη πολλά να διδαχθούμε από την κλασική αθηναϊκή Δημοκρατία όσον αφορά τη συμμετοχή και τη δέσμευση των πολιτών», συμπλήρωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στον πατέρα του: «Γεννήθηκα στη Χούντα, η οικογένειά μου βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τελικά μας επετράπη να ταξιδέψουμε στο Παρίσι, στον πατέρα μου που είχε διαφύγει από την Ελλάδα με ένα μικρό σκάφος στο Αιγαίο, έως ότου έφτασε τις τουρκικές ακτές με φοβερή κακοκαιρία».

Αναφερόμενος στις αφηγήσεις του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη από την κατοχή και για την μεταπολεμική σχέση του με γερμανούς πολιτικούς, προσέθεσε:

«Μου έχει αφηγηθεί πολύ εντυπωσιακές ιστορίες από εκείνη την εποχή, πώς ως 25χρονος είχε φυλακιστεί και έπρεπε κάθε πρωί να φορά το κοστούμι του και να περιμένει, ποιον θα έπαιρναν εκείνη τη μέρα και θα τον εκτελούσαν. Είχε επίγνωση ότι αυτό που συνέβη ήταν τραυματικό, αλλά και ότι οι χώρες συνεχίζουν να εξελίσσονται. Το ευρωπαϊκό σχέδιο συνολικά ήταν άλλωστε ένα σχέδιο Ειρήνης και Συμφιλίωσης».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...