956
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ομιλίας που παραχώρησε στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής | INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η Ευρώπη δεν έχει δείξει το καλύτερό της πρόσωπο»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2017, 15:42
Ο πρόεδρος της ΝΔ κατά τη διάρκεια της ομιλίας που παραχώρησε στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής
|INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

«Η Ευρώπη δεν έχει δείξει το καλύτερό της πρόσωπο»

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2017, 15:42

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στο Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής για να καλωσορίσει τον βρετανό ιστορικό και καθηγητή στο Ινστιτούτο Χούβερ του αμερικανικού Πανεπιστημίου του Στάνφορντ, Νίαλ Φέργκιουσον. Αυτή τη φορά, λοιπόν, άρχισε από την πολιτική επικαιρότητα των ΗΠΑ και τις τελευταίες εξαγγελίες του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με τη σημασία της διατλαντικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, θέτοντας ένα ερώτημα:

«Τίθενται υπό αμφισβήτηση οι πυλώνες της μεταπολεμικής συμφωνίας ασφάλειας και οικονομικής ανάπτυξης από την νέα αναθεωρητική πολιτική που βάζει την Αμερική μπροστά; Ή θα προχωρήσει ο νέος πρόεδρος στην απαραίτητη προσαρμογή στο πολιτικό ρεαλισμό, υπό την επήρεια του παραδοσιακού ρεπουμπλικανικού κατεστημένου της εξωτερικής πολιτικής;»

203313
Ο πρόεδρος της ΝΔ στέλνει ένα μήνυμα κατά του λαϊκισμού, στον χαιρετισμό του προς τιμήν του καλεσμένου βρετανού καθηγητή Νίαλ Φέργκιουσον (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Υστερα, ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε συγκεκριμένα για την Ευρώπη, το Brexit και το κύμα της πολιτικής της «μετά-αλήθειας» που έχει σαρώσει τη Γηραιά Ηπειρο τονίζοντας ότι υπάρχει μια βαθιά αποσύνδεση μεταξύ των πολιτών των κρατών – μελών της ΕΕ και των εθνικών και ευρωπαϊκών ελίτ. «Η οικονομική ανισότητα και οι δυνάμεις της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής ανάπτυξης δημιουργούν μια αίσθηση έντονης δυσκολίας σε αυτούς που νοιώθουν απομονωμένοι και ξεχασμένοι», ανέφερε.

Και ειδικά η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της τάσης αμφισβήτησης του πολιτικού κατεστημένου. «Γίναμε η πρώτη χώρα που εξέλεξε στην εξουσία ένα πραγματικά λαϊκίστικο κίνημα που κέρδισε δύο εθνικές εκλογές με μια πολιτική πλατφόρμα ψεμάτων και ανέφικτων υποσχέσεων», τόνισε χαρακτηριστικά. «Οι λαϊκιστές που προέρχονται από τα δεξιά ή τα αριστερά είναι ανίκανοι στο να διαχειρίζονται προβλήματα της πραγματικής ζωής. Είναι, εντούτοις, πιο αποτελεσματικοί στο να διαβρώνουν σταδιακά τους δημοκρατικούς θεσμούς».

203309
Από αριστερά: Ο καθηγητής Νίαλ Φέργκιουσον, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας (INTIMENEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ)

Στον χαιρετισμό του, ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε για ακόμη μία φορά στην κυβέρνηση η οποία «αντί να έχει την ιδιοκτησία ενός συνεκτικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα δημιουργεί δουλειές και θα επιτρέπει στη χώρα να σταθεί στα πόδια της, διαπραγματεύεται με τους πιστωτές μας περαιτέρω υφεσιακά μέτρα». Αλλά έσπευσε να επισημάνει και τις ευθύνες των Ευρωπαίων. «Στην περίπτωση της ελληνικής κρίσης, η Ευρώπη δεν έδειξε το καλύτερό της πρόσωπο», είπε χαρακτηριστικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί απόδειξη ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί βρίσκονται σε κρίση. «Αντιμετωπίζουμε, επίσης, μια σοβαρή κρίση ταυτότητας γι’ αυτό το θέμα. Και αυτό είναι ακριβώς το κοινό σημείο Ευρώπης και Αμερικής στις μέρες μας. Πρέπει να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη. Πρέπει όμως να πείσουμε τους πιστωτές μας ότι η πολιτική της παρατεταμένης λιτότητας θα είναι επιβλαβής, όχι μόνο για εμάς αλλά και γι’ αυτούς». 

Στο τέλος, ο ίδιος επανέλαβε ότι «η Ελλάδα ήταν η πρώτη χώρα που παρασύρθηκε από τις ψευδαισθήσεις και τις υποσχέσεις του πιο ακραίου λαϊκισμού» προσθέτοντας ότι «εμείς θα μπορούσαμε να γίνουμε επίσης η πρώτη χώρα όπου ο λαϊκισμός θα υποστεί μια μεγάλη εκλογική ήττα». 

«Ούτε ένα παιδί χωρίς πρόσβαση σε παιδικό σταθμό»

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, μιλώντας στα εγκαίνια του α’ βρεφονηπιακού σταθμού Παπάγου – Χολαργού, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε την καθοριστική σημασία της προσχολικής αγωγής, τονίζοντας ότι θα πρέπει να δίνονται σε όλα τα παιδιά -ανεξαρτήτως οικονομικής δυνατότητας κάθε οικογένειας- οι ίδιες ευκαιρίες.

«Θέλω να δεσμευτώ ότι για τη ΝΔ δεν θα υπάρξει παιδί που δεν θα έχει πρόσβαση σε παιδικό σταθμό, είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό» τόνισε. «Οι ανισότητες στη ζωή συχνά είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ευκαιριών που μπορούν να έχουν οι άνθρωποι στα πρώτα βήματα της ζωής. Είναι υποχρέωσή μας να δίνουμε σε όλα τα παιδιά τις ίδιες ευκαιρίες.

» Αυτά τα παιδιά που θα χαρούν σήμερα αυτό το έργο, θα αποκτήσουν βασικές δεξιότητες στα πρώτα έξι χρόνια της ζωής τους. Είναι άδικο να υπάρχουν και σήμερα παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στη προσχολική ζωή», επισήμανε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Παράλληλα, μίλησε για αταξία από την πλευρά της Πολιτείας σχετικά με το τι διδάσκονται τα παιδιά και αναφέρθηκε στην ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία δομή στο υπουργείο Παιδείας που θα βλέπει τα νηπιαγωγεία και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς μέσα από ένα ενιαίο πρίσμα.

Η μεταρρύθμιση στην εκπαίδευση, συνέχισε, πρέπει να ξεκινήσει από κάτω προς τα πάνω, από το νηπιαγωγείο και τους βρεφονηπιακούς σταθμούς πρώτα και μετά να δούμε τι θα κάνουμε στο Δημοτικό, στο Γυμνάσιο, στο Λύκειο, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε συγχαρητήρια και στο προσωπικό που θα εργαστεί στον βρεφονηπιακό σταθμό. «Ξέρω ότι καταθέτετε περίσσευμα ψυχής. Το κάνετε με αγάπη και αφοσίωση για τα παιδιά μας. Αξίζετε τη στήριξή μας και να λειτουργείτε σε καθεστώς εργασιακής ασφάλειας», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ καταλήγοντας:

«Οταν ήμουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης μου έκανε εντύπωση γιατί το Δημόσιο προσλαμβάνει τακτικό προσωπικό σε ειδικότητες που μπορεί να μην είναι τόσο κρίσιμες και με ορισμένου χρόνου σε άλλες ειδικότητες που είναι πολύ καθοριστικές για βασικές υπηρεσίες, όπως οι βρεφονηπιοκόμοι και οι νηπιαγωγοί».

Απάντηση από το Μαξίμου

Γνωστό «κόφτη» θέσεων εργασίας σε δημόσιες δομές χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη. «Είναι τουλάχιστον περίεργο», σχολιάζουν οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, «ο κ. Μητσοτάκης, ο γνωστός “κόφτης” θέσεων εργασίας σε δημόσιες δομές, να αναρωτιέται γιατί το Δημόσιο δεν προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Γιατί δεν το έκανε όσο ήταν ο αρμόδιος υπουργός;».  Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε σήμερα ότι με τη Ν.Δ. “δεν θα υπάρξει παιδί που δεν θα έχει πρόσβαση σε παιδικό σταθμό”», για να τονίσουν: «Γεγονός είναι πάντως ότι σήμερα, με τη συνεργασία των υπουργείων Εσωτερικών, Οικονομίας και Εργασίας, έχουν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς περισσότερα παιδιά από ποτέ, συγκεκριμένα 92.750 παιδιά έναντι 80.326 τη χρονιά 2014-15, στον καιρό του παλιού καθεστώτος». Σημειώνουν ακόμα ότι «για πρώτη φορά απέκτησαν δωρεάν πρόσβαση σε παιδικούς σταθμούς 44.000 παιδιά, οι γονείς των οποίων βρίσκονται κάτω από το κατώφλι της φτώχειας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...