1249
Από τη συνάντησηγ Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία | INTIMEnews

Μητσοτάκης από την Κύπρο: Σύντομα σε πιο ήρεμα νερά με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 13:27
Από τη συνάντησηγ Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία
|INTIMEnews

Μητσοτάκης από την Κύπρο: Σύντομα σε πιο ήρεμα νερά με την Τουρκία

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 13:27

Αμυνα της Ελλλάδας και της Κύπρου απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο, υπογράμμισε από τη Λευκωσία κατά τη συνάντησή που είχε  με πρόεδρο Αναστασιάδη στο Πρεοδρικό Μέγαρο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία -συμπλήρωσε-  θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.

Η προσέγγισή μας είναι η ορθή. τόνισε o Πρωθυπουργός και σύντομα, εκτίμησε,  θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά με την Τουρκία, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, ακόμη και στις πιο δύσκολες συγκυρίες, δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν.

«Ζεστό – κρύο» από την Αγκυρα

Είχαν προηγηθεί οι  σαφώς ηπιότερες σε σχέση με τις πρόσφατες απειλές του κατά της Ελλάδας, δηλώσεις του τούρκου υπουργού Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, μετά και τη συνάντησή του με τον έλληνα ομόλογό του,  Νίκο Παναγιωτόπουλο, στις Βρυξέλλες (βίντεο κάτω), το «ζεστό  – κρύο» όμως στα εξ ανατολών μηνύματα, συνεχίστηκε την Παρασκευή με νέες δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εξέφρασα τις αντιδράσεις μου και είπα ότι δεν θα ξανασυναντηθώ μαζί τους, αν δεν βρεθεί μπροστά μου ένας έντιμος πολιτικός και ότι τελειώσαμε τις συναντήσεις μας με την Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορεί να υπάρξει πιο ξεκάθαρη οριστική κουβέντα από αυτό. Από εδώ και πέρα η Ελλάδα ας φροντίσει τον εαυτό της», είπε ο τούρκος πρόεδρος μετά την προσευχή της Παρασκευής .

Θιγμένος εμφανίστηκε και ο τούρκος  υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που αποχώρησε από πάνελ  στο Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών που διεξάγεται στην Οχρίδα, πριν καν πάρει τον λόγο, επειδή λέει,  η Τουρκία δεν συμπεριλαμβανόταν στο λογότυπο/χάρτη της διοργάνωσης….

Aκολουθούν οι δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία:

Νίκος Αναστασιάδης: Κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ μου Κυριάκο. Με ιδιαίτερη χαρά σε καλωσορίζω και πάλι στην Κύπρο, σε μια στιγμή που ο συγχρονισμός για την ενημέρωση είναι ίσως από τους πιο επιβαλλόμενους. Βεβαίως μέχρι σήμερα ποτέ, σε όποια κρίσιμη καμπή ή και μη κρίσιμη ακόμα, η μεταξύ μας συνεργασία είναι τόσο άψογη, έτσι ώστε να ενεργούμε και να πολιτευόμαστε κατά τον οφελιμότερο για τις πατρίδες μας τρόπο.

Θέλω να εκφράσω την απόλυτη ικανοποίηση γιατί η όλη διαχείριση μιας ρητορικής, ξένης προς τη δική μας νοοτροπία, από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης, είναι τέτοια που οπωσδήποτε αποδυναμώνει και εξουδετερώνει τους στόχους που ενδεχόμενα κάποιοι με αναθεωρητικές απόψεις και αντιλήψεις, να έχουν.

Η ίδια τακτική και πολιτική ακολουθείται και από εμάς. Το Διεθνές Δίκαιο είναι η προστασία μας και βεβαίως οι ισχυρές συμμαχίες και η παρουσία μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό που είμαι βέβαιος θα μας απασχολήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και αργότερα η συνάντηση Ευρωπαϊκή Ένωσης – ΝΑΤΟ, είμαι βέβαιος ότι θα στείλει ακόμα πιο ηχηρά τα μηνύματα της αποφυγής των οποιοδήποτε προκλήσεων από τον οποιονδήποτε που αμφισβητεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα, είτε της Ελλάδας, είτε της Κύπρου.

Θέλω να εκφράσω τις ευγνώμονες ευχαριστίες για την αμέριστη συμπαράσταση από πλευράς Ελλάδας στη διαφύλαξη της ειρήνης, αλλά και στην προστασία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα θέλω να σε ευχαριστήσω, βεβαίως, για τη γενναιόδωρη δωρεά που αφορά κάτι που έλειπε από την Κυπριακή Δημοκρατία και συμβάλλει στις μετακινήσεις του Προέδρου και των Υπουργών: την παραχώρηση, δωρεάν, ενός πολιτικού αεροσκάφους της Ελληνικής Δημοκρατίας. Όπως επίσης και χαίρομαι γιατί γίνεται σε μία στιγμή που βρίσκομαι προς το τέλος της θητείας μου, έτσι ώστε ουδείς να μου αποδίδει είτε σε εμένα, είτε σε εσάς- με μια δωρεά προς την Κυπριακή Δημοκρατία- άλλα κίνητρα.

Αυτό που θα ήθελα, όμως, επίσης να ευχαριστήσω είναι και για την δωρεά της Ελληνικής Κυβέρνησης για την ανέγερση πυροσβεστικού σταθμού στην ορεινή Λάρνακα και πιο συγκεκριμένα στην Επταγώνια αν δεν απατώμαι, ενός σταθμού που θα στοιχίσει περίπου 650.000 με 700.000 ευρώ.

Και πάλι ευχαριστώ, καλώς όρισες Κυριάκο μου, και προσβλέπω στις επόμενες στιγμές που θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε κατ’ ιδίαν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Νίκο, είναι πάντα μεγάλη η χαρά μου όταν επισκέπτομαι την Κύπρο. Είναι μια ευκαιρία να επαναβεβαιώσουμε τον κοινό μας συντονισμό στην αντιμετώπιση των μεγάλων γεωπολιτικών προκλήσεων, σε μεγάλο βαθμό ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Αλλά και να συντονίσουμε τη δράση μας απέναντι στην αναταραχή η οποία παρατηρείται τελευταία στην ανατολική Μεσόγειο.

Εχεις δίκιο να λες ότι η Αμυνά μας, της Ελλάδας και της Κύπρου, απέναντι σε οποιεσδήποτε αναθεωρητικές διαθέσεις, είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι οι ισχυρές μας συμμαχίες, είναι η συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Και με ήρεμη αποφασιστικότητα και ψυχραιμία θα αντιπαρερχόμαστε πάντα οποιαδήποτε ρητορική ξεφεύγει από τους κανόνες της καλής διπλωματικής πρακτικής.

Εκτιμώ ότι αυτή η προσέγγισή μας τελικά είναι η ορθή και ότι θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σύντομα σε πιο ήρεμα νερά, κρατώντας πάντα ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας οι οποίοι, και στις πιο δύσκολες συγκυρίες- άποψή μου ήταν και είναι- δεν πρέπει ποτέ να κλείνουν.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε επίσης τις εξελίξεις όσον αφορά τη μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας και τις πληθωριστικές πιέσεις οι οποίες ασκούνται στις οικονομίες μας. Ελλάδα και Κύπρος, Κύπρος και Ελλάδα έχουν ένα σημαντικό ρόλο να παίξουν σε αυτή τη συζήτηση η οποία γίνεται για την αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων της ανατολικής Μεσογείου. Και θα είναι μια ευκαιρία για ακόμα μια φορά να συντονίσουμε τις κινήσεις μας. Χρειαζόμαστε, όλοι, ισχυρές άμυνες απέναντι στις πληθωριστικές πιέσεις. Και οι καλές αποδόσεις των οικονομιών μας είναι το καλύτερο εχέγγυο ότι θα μπορούμε να εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις μας για να αντιμετωπίζουν αυτή την εισαγόμενη ακρίβεια, η οποία ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημά τους.

Χθες ήταν μία πολύ σημαντική μέρα για την Ελλάδα, καθώς το Eurogroup επικύρωσε και επίσημα την έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς Ενισχυμένης Εποπτείας τον Αύγουστο που μας έρχεται. Κλείνει έτσι, αγαπητέ Νίκο, ένας 12ετής κύκλος, ο οποίος ταλαιπώρησε πάρα πολύ τη χώρα μας και την ελληνική κοινωνία.

Και η Κύπρος πέρασε τις δικές της δυσκολίες, αλλά εσείς πιο γρήγορα καταφέρατε και ξεπεράσατε τις αναταράξεις της οικονομικής κρίσης. Δυστυχώς σε εμάς κράτησε πολύ περισσότερο. Αλλά κοιτάζοντας το μέλλον με αισιοδοξία μπορούμε πια να λέμε ότι η Ελλάδα όχι απλά δεν είναι το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, όπως δυστυχώς ήταν για αρκετά χρόνια, αλλά είναι μια χώρα με αξιοπιστία, με μια ισχυρή οικονομία, με σημαντικό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Ισχυρή Ελλάδα, ισχυρή Κύπρος, σημαίνει ισχυρός ελληνισμός. Και αυτό νομίζω ότι είναι μία παρακαταθήκη και για τις δυο πατρίδες μας.

Τέλος, δεν μπορώ να μη σχολιάσω το γεγονός ότι ο απόλυτος συντονισμός μας, σήμερα, αποτυπώνεται και έμπρακτα με την απόλυτη ενδυματολογική μας ευθυγράμμιση, η οποία σας διαβεβαιώνω ότι δεν ήταν προσχεδιασμένη, αλλά και πάλι σε ευχαριστώ πάρα πολύ.

Θέλω επίσης να τονίσω και για το ζήτημα της δωρεάς που κάνει η πατρίδα μας, πως είναι μια μικρή ανταπόδοση στη μεγάλη δωρεά την οποία κάνατε για να κλείσουμε τις πληγές από την καταστροφική πυρκαγιά στο Μάτι. Καταφέραμε με πάρα πολύ μεγάλες δυσκολίες να εκδώσουμε το Προεδρικό Διάταγμα για τη χωροθέτηση στο Μάτι. Μια αποστολή που κανονικά για την ελληνική δημόσια διοίκηση χρειάζεται δεκαετίες, το να έρθεις να παρέμβεις σε μία πολύ μεγάλη περιοχή που κουβαλάει μεγάλες αμαρτίες από το παρελθόν, δεν είναι εύκολη υπόθεση. Οπότε τώρα πια έχουμε όλα τα εργαλεία για να μπορέσουμε να κάνουμε και την ανέγερση των κοινωνικών κατοικιών, ώστε να δώσουμε στους πιο ευπαθείς συμπολίτες μας, που έχασαν τα σπίτια τους, τη δυνατότητα να έχουν μια μόνιμη κατοικία στον τόπο τον οποίον τόσο αγαπάνε.

Και βέβαια, ναι, είναι σημαντικό για μας καθώς κι εμείς προχωρήσαμε σε έναν εκσυγχρονισμό του στόλου των αεροσκαφών μας, να κάνουμε και τη χειρονομία προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ώστε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή οποιοσδήποτε κυβερνητικός αξιωματούχος να μπορεί να εμφανίζεται και να εκπροσωπείται με ένα αεροσκάφος το οποίο θα φέρει τα χρώματα και τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...