685
|

«Ας κάτσουμε να τα βρούμε», λέει τώρα ο Ακάρ – Τι είπε για το τετ α τετ με Παναγιωτόπουλο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 12:59

«Ας κάτσουμε να τα βρούμε», λέει τώρα ο Ακάρ – Τι είπε για το τετ α τετ με Παναγιωτόπουλο

Protagon Team Protagon Team 17 Ιουνίου 2022, 12:59

Μεταστροφής συνέχεια για τον τούρκο υπουργό Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος μία ημέρα μετά το σύντομο τετ α τετ που είχε με τον έλληνα ομόλογό του Νίκο Παναγιωτόπουλο, παρουσιάστηκε και πάλι ηπιότερος σε σχέση με τις πρόσφατες απειλές του κατά της Ελλάδας, εκτιμώντας ότι οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν στο τραπέζι του διαλόγου και γι΄αυτό και πρέπει να μείνουν ανοικτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας.

«Θωρούμε σημαντικό να διατηρηθούν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας για την επίλυση των τρεχόντων προβλημάτων. Η εστίαση σε μια θετική ατζέντα και η μείωση της έντασης θα συμβάλει τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στην περιφερειακή συνεργασία», δήλωσε ο κ. Ακάρ για τη συνάντησή του με τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, εγκαταλείποντας προσώρας τις απειλές-προειδοποιήσεις περί στρατιωτικής επέμβασης αν δεν ικανοποιηθούν οι αξιωσεις της Αγκυρας (βλ. αποστρατιωτικοποίηση νησιών).

Και σε αυτή του τη δήλωση ωστόσο, ο τούρκος υπουργός Αμυνας δεν έκρυψε την ενόχλησή του για το εν εξελίξει εξοπλιστικό πρόγραμμα της Αθήνας (σ.σ. τελευταία έκφανσή του η πρώτη πτήση των ελληνικών F-16 Viper), μιλώντας και πάλι «από…. ενδιαφέρον» για το κόστος που καλείται να επωμιστεί ο ελληνικός λαός εξαιτίας των εξοπλισμών. Και αυτό όταν ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Ερντογάν (νυν επικεφαλής του κόμματος της αντιπολίτευσης DEVA), Αλί Μπαμπατσάν, προειδοποιεί ότι η Toυρκία  βρίσκεται στα πρόθυρα της ολικής χρεοκοπίας και απειλείται με συντριβή (δείτε κάτω το σχετικό tweet του).

«Ορισμένοι πολιτικοί στην Ελλάδα συνεχίζουν τη δράση και τη ρητορική τους λόγω κάποιων φιλοδοξιών. Οπως υπάρχουν τα εξοπλιστικά προγράμματα, τα οποία έχουν ξεκινήσει. Ο οικονομικός αντίκτυπος αυτού στον ελληνικό λαό είναι επίσης πολύ βαρύς. Επιδιώκουν επίσης συμμαχίες», επέμεινε ο Ακάρ και πρόσθεσε: «Απέναντι σε όλα αυτά συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας για ειρηνική επίλυση των προβλημάτων. Είναι σημαντικό για εμάς να ενεργήσουμε με την αποδοχή ότι μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματά μας με τη γείτονά μας, σύμμαχο στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα με διπλωματικά μέσα, ότι μπορούμε να επωφεληθούμε καλύτερα από τα πλούτη αν είμαστε μαζί και ενωμένοι, και ότι αυτό μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο για την ευημερία των χωρών μας».

Ενοχλημένος εμφανίστηκε τέλος ο Ακάρ και από την πρόσφατη αντιπαράθεση που είχε με τους έλληνες βουλευτές στην πολιτική επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

«Κάναμε την ενημέρωση σε μια ευγενική, διπλωματική γλώσσα που επιλέχθηκε σωστά, χωρίς να προκαλέσουμε κανέναν. Η ουσία της ενημέρωσής μας ήταν: “Υπάρχει πρόβλημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας; Υπάρχει. Πώς να λύσετε; Μιλώντας για αυτό, υπάρχουν διαβουλεύσεις, διαδικασίες απεμπλοκής και συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Μπορούμε να λύσουμε αυτά τα προβλήματα μιλώντας”, είπαμε. Από την άλλη, μια σύσκεψη που πήγε πολύ καλά, προσπάθησαν να την αποσπάσουν από τον σκοπό της, με τις αβάσιμες ερωτήσεις και τα σχόλιά τους», υποστήριξε.

Ανάρτηση για τη συνάντηση Ακάρ – Παναγιωτόπουλου έκανε και το τουρκικό υπουργείο Αμυνας στον επίσημο λογαριασμό του στο Τwitter:

«Στη συνάντηση του υπουργού Αμυνας Χουλουσί Ακάρ με τον έλληνα ομόλογό του, τονίστηκε η σημασία της διατήρησης των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας, η επικέντρωση στη θετική ατζέντα, η συμβολή αυτής της επικοινωνίας στις σχέσεις καλής γειτονίας, η διμερής/περιφερειακή συνεργασία, καθώς και η σημασία της διατήρησης του διαλόγου για τη μείωση των εντάσεων», αναφέρεται στη λεζάντα που συνοδεύει το βίντεο από τη συνομιλία των δύο υπουργών στην έδρα   του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Και ο τουρκικός Τύπος, όμως – αν και αιφνιδιασμένος από τη συνάντηση (και κυρίως το κλίμα Παναγιωτόπουλου-Ακάρ) – ακολουθεί και αυτός τη γραμμή της κυβέρνησης στη γείτονα.

Η Cumhurriyet χαρακτηρίζει απρόσμενη τη συνάντηση των δύο υπουργών, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι στο πρωτοσέλιδό της η Hurriyet αναφέρεται στον έλληνα υπουργό με το μικρό του όνομα:

«Ο Ακάρ συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Νίκο»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...