827
Αρμιν Λάσετ και Ανγκελα Μέρκελ πήγαν μαζί στο «χωριό» της καγκελαρίου, στο Στράλσουντ, με προεκλογικό πλάνο | REUTERS/Fabian Bimmer

Mission impossible για τη Μέρκελ η σωτηρία του Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 18:41
Αρμιν Λάσετ και Ανγκελα Μέρκελ πήγαν μαζί στο «χωριό» της καγκελαρίου, στο Στράλσουντ, με προεκλογικό πλάνο
|REUTERS/Fabian Bimmer

Mission impossible για τη Μέρκελ η σωτηρία του Λάσετ

Protagon Team Protagon Team 22 Σεπτεμβρίου 2021, 18:41

Στο «χωριό της», στο κάποτε ανατολικογερμανικό Στράλσουντ της Βόρειας Θάλασσας, πήγε η Ανγκελα Μέρκελ λίγες ημέρες πριν από τις γερμανικές κάλπες. Αυτός ο συνήθως βροχερός τόπος, μετά το 1990, στην επανενωμένη πλέον Γερμανία, εξέλεξε τη Μέρκελ βουλευτή και της έδωσε την ώθηση προς την καγκελαρία.

Η τωρινή επίσκεψή της είχε ιδιαίτερο χαρακτήρα. Η Μέρκελ έπρεπε να εκτελέσει εκεί μία… mission impossible, όπως έγραψε πολύ εύστοχα η Corriere della Sera. Ποια ήταν  αυτή; Να διαφημίσει την υποψηφιότητα του επικεφαλής του κόμματός της, των Χριστιανοδημοκρατών δηλαδή, τουτέστιν τον Αρμιν Λάσετ αυτοπροσώπως.

Το γεγονός ότι έπεσε πάνω σε διαμαρτυρομένους για την αντικορονοϊκή πολιτική της, ότι εισέπραξε κάποιες αποδοκιμασίες και άκουσε κάποια σφυρίγματα, μικρή σημασία έχει. Και αυτό επειδή η συγκυρία έστρεψε τους προβολείς στο μείζον ζήτημα, στο «βουνό»: ναι, η απερχομένη καγκελάριος της Γερμανίας έβαλε ένα χεράκι ώστε να καταφέρει ο Λάσετ να διαψεύσει τα γκάλοπ. Και τι γκάλοπ είναι αυτά, ε…

Ο «ιππότης του Ααχεν», λένε οι Ιταλοί, υπερηφανεύεται μεν για την καταγωγή του από τη γενιά του Καρλομάγνου, ωστόσο πρέπει να καταπιεί ένα πικρό ποσοστό προσωπικής δημοφιλίας (για τον θώκο του καγκελαρίου) μικρότερο του 20%. Ακόμα και το κόμμα του τα πηγαίνει καλύτερα από δαύτον… Οι Χριστιανοδημοκράτες κερδίζουν περί το 22% στην πρόθεση ψήφου, πίσω από τους Σοσιαλδημοκράτες που έχουν 26%, εννοείται. Οσο για τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, τον Ολαφ Σολτς, μάλλον προηγείται με μεγάλη διαφορά του Λάσετ, αφού οι μισοί απ’ όσους απαντούν στα γκάλοπ αυτόν θέλουν να δουν καγκελάριο.

Η Μέρκελ έπρεπε, λοιπόν, να κάνει «μαγικά», έγραψε η Corriere. Τέλος πάντων, η γυναίκα έκανε ό,τι μπορούσε. «Ξέρω πολύ καλά τον Αρμιν  Λάσετ ως πρωθυπουργό της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας. Ξέρω πώς αγωνίζεται στο κρατίδιό του. Το ίδιο θα πράξει και ως καγκελάριος. Να είστε υπερήφανοι για αυτόν!» είπε η Μέρκελ – και, μιλώντας για Γερμανούς, τέτοια λόγια είναι αβρά και καλοσυνάτα. Μάλιστα οι Ιταλοί υπογραμμίζουν ότι στο Στράλσουντ η Μέρκελ «κατέβηκε από τον Ολυμπο» της μακαριότητας στον οποίο είχε αποτραβηχτεί καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Το έκανε μόνο για χάρη του Λάσετ – δεν είναι μικρό πράγμα.

Αλλά μη νομίζετε ότι η καγκελάριος ξόδεψε και πολύ από τον χρόνο της σε προεκλογικές κουβέντες. Οχι. Μίλησε κάνα δεκάλεπτο –σκάρτα–, αφού σε όλους είναι γνωστό ότι δεν διαθέτει ρητορικές ικανότητες. Είπε όμως τα ουσιώδη: «Πολλά διακυβεύονται την Κυριακή. Η μάχη γίνεται μεταξύ όσων θέλουν να δώσουν στις επιχειρήσεις τη δυνατότητα να συμβάλουν στην κοινή ευημερία, με δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, και όσων θέλουν μόνο την αναδιανομή του πλούτου και όχι τη δημιουργία του». Αυτά τα βέλη στόχευαν, βέβαια, τους Σοσιαλδημοκράτης και τον Σολτς, κόμμα και ηγέτη που είναι αναγκασμένοι να σκέφτονται (με παγωμένη καρδιά) ακόμη και τη μετεκλογική συνεργασία με τους αριστεριστές και με τους οικολόγους (Die Linke και «Πράσινοι»).

Δεν ενθουσιάστηκε και πολύ ο κόσμος με το εγκώμιο της Μέρκελ στον Λάσετ, αυτή είναι η αλήθεια που μας έρχεται από το Στράλσουντ. Ωστόσο ο ίδιος ο Λάσετ χάρηκε που είχε την καγκελάριο κοντά του στη σκηνή, και έπλεξε και αυτός το εγκώμιό της, φιλοφρονητικά αλλά και με πάθος. Φυσικά και θα την πάρει μαζί του και στο Ααχεν την Παρασκευή και το Σάββατο. Και η Μέρκελ –τι μπορεί να κάνει;– την ανάγκη φιλοτιμία θα ποιήσει και θα πάει και στο «δικό του χωριό» ελπίζοντας στο θαύμα των τελευταίων ωρών…

Παράσταση νίκης 66% για το SPD

Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα προτιμούν προσωπικά, το 66% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα (SPD) θα λάβει τις περισσότερες ψήφους στις εκλογές, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία διεξήχθη από το Ινστιτούτο Forsa για λογαριασμό του δικτύου RTL.

Tο 18% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι θα κερδίσουν τα δύο αδελφά συντηρητικά κόμματα, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές. Το 4% εκτιμά ότι οι Πράσινοι θα κερδίσουν τις εκλογές και το 2% κάποιο άλλο κόμμα.

Επίσης, το 91% των συμπαθούντων το SPD, αλλά και το 84% των Πρασίνων ψηφοφόρων πιστεύουν ότι οι Σοσιαλδημοκράτες θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους στις ελογές τιης προσεχούς Κυριακής

Το 44% όσων ψηφίζουν Χριστιανοδημοκράτες και Χριστιανοκοινωνιστές πιστεύει ότι νικητές θα εξέλθουν τα κόμματά τους, ενώ οι το 41% των ψηφοφόρων του Φιλελεύθερου κόμματος (FDP) επίσης πιστεύει ότι θα κερδίσουν οι συντηρητικοί. Σε εκλογική νίκη Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοιωνιστών πιστεύει το 30% όσων ψηφίζουν την Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD)

Οι νεότεροι ερωτηθέντες -κάτω των 30 ετών- πιστεύουν σε ποσοστό 14% ότι πρώτο κόμμα θα είναι οι Πράσινοι.

Το 67% όλων των ερωτηθέντων πιστεύει σύμφωνα με την εν λόγω δημοσκόπηση ότι καγκελάριος θα εκλεγεί ο Ολαφ Σολτς. Ο Αρμιν Λάσετ βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 16% και η Αναλένα Μπέρμποκ στην τρίτη θέση με μόλις 2%.

Ότι ο Άρμιν Λάσετ θα εκλεγεί καγκελάριος πιστεύει το 40% Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανκοιωνιστών ψηφοφόρων, και οι υποστηρικτές του FDP το πιστεύουν σε ποσοστό 35%. Ακόμη και μεταξύ των υποστηρικτών Χριστιανοδημοκρατών και Χριστιανοκοινωνιστών όμως το 50% εκτιμά ότι επόμενος καγκελάριος θα είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς.

Το 55% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι οι απόψεις και οι θέσεις που αντιπροσωπεύει ένα κόμμα είναι πιο σημαντικές από τον υποψήφιο καγκελάριό τους και μόνο το 5% των ερωτηθέντων το βλέπει αντίστροφα. Και οι δύο παράγοντες είναι εξίσου σημαντικοί για το 35%.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...