830
| REUTERS/Sarah Meyssonnier

Μήνυμα Σολτς από την Αθήνα: Αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 08:01
| REUTERS/Sarah Meyssonnier

Μήνυμα Σολτς από την Αθήνα: Αμφισβήτηση κυριαρχίας από εταίρο του ΝΑΤΟ δεν είναι αποδεκτή

Protagon Team Protagon Team 27 Οκτωβρίου 2022, 08:01

Είναι η έλευση του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα η αρχή μιας νέας εποχής των ελληνογερμανικών σχέσεων; Κάτι τέτοιο απομένει να αποδειχτεί, άλλωστε τα θέματα —κυρίως οι παραδοσιακοί και στενοί δεσμοί του Βερολίνου με την Άγκυρα, οι οποίοι μάλιστα ενισχύθηκαν στα 16 χρόνια της καγκελαρίας της Άνγκελα Μέρκελ— είναι πάντα υπαρκτά.

Ωστόσο και μόνο τα μηνύματα που εκπέμπει ο σοσιαλδημοκράτης καγκελάριος, ο οποίος έφτασε το βράδυ της Τετάρτης στην Αθήνα για να έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σηματοδοτούν κατά κάποιους μια αλλαγή κλίματος —ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επαμφοτερίζουσα θέση της Τουρκίας, βοηθούν.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η συνέντευξη που παραχώρησε στα «Νέα» και στον ανταποκριτή της εφημερίδας στο Βερολίνο Γιώργο Παππά, ο οποίος υπενθυμίζει ότι πριν από έναν χρόνο η τότε καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είχε επισκεφθεί την Αθήνα, ανήμερα την 28η Οκτωβρίου και πως ο Ολαφ Σολτς επέλεξε την παραμονή της εθνικής εορτής, η οποία παραπέμπει στο πλέον τραυματικό κεφάλαιο των σχέσεων Ελλάδας – Γερμανίας: την Κατοχή στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Για το θέμα των ελληνικών αξιώσεων περί πολεμικών αποζημιώσεων, ο Σολτς δεν λέει κάτι καινούργιο. Επαναλαμβάνει την πάγια θέση των προκατόχων του. Ενώ η μνήμη πρέπει να καλλιεργηθεί, το ζήτημα «νομικά και πολιτικά έχει κλείσει».

«Ταυτόχρονα είναι ξεκάθαρο» τονίζει. «Γερμανοί έχουν διαπράξει τρομερά εγκλήματα. Για αυτόν τον λόγο είναι για μας τόσο σημαντική η επεξεργασία και η μνήμη, και για αυτόν τον λόγο είναι για μένα τόσο σημαντική η συνεργασία σε προγράμματα εκπαίδευσης και μνήμης.

»Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, που Ελληνες και Γερμανοί συνδέονται σήμερα με φιλία και με μία εταιρική σχέση στην Ευρώπη», προσθέτει.

Η Ουκρανία, ο Ερντογάν, τα ενεργειακά

Άλλες τρεις ερωτήσεις έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον από τη συνέντευξη του Ολαφ Σολτς στα «Νέα» της Πέμπτης. Αφορούν τη στήριξη της Ουκρανίας και με πολεμικό υλικό, την στάση της Γερμανίας απέναντι στις απειλές και τη ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν και τη μονοδιάστατη, αν όχι στείρα, γερμανική θέση στο θέμα της αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Κύριε καγκελάριε, η Γερμανία και η Ελλάδα υποστηρίζουν ενεργά την Ουκρανία στον πόλεμο κατά της Ρωσίας, και στο πλαίσιο της λεγόμενης «κυκλικής ανταλλαγής». Πώς κρίνετε τη μέχρι τώρα ελληνογερμανική συνεργασία για τη στήριξη της Ουκρανίας;

Η συνεργασία μας είναι στενή και πλήρης εμπιστοσύνης – ειδικά σε σχέση με την από κοινού υποστήριξη της Ουκρανίας είναι μάλιστα υποδειγματική! Είμαι ιδιαίτερα ευγνώμων, που μπορέσαμε να παράσχουμε από κοινού στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις το τόσο απαραίτητο στρατιωτικό υλικό. Υλικό, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί αμέσως. Μέσω της «κυκλικής ανταλλαγής» τεθωρακισμένων, την οποία εφαρμόσαμε με την Ελλάδα, αλλά επίσης τη Σλοβακία, την Τσεχία και άλλες χώρες, μπορούν να παραδοθούν στην Ουκρανία περισσότερα από 100 τεθωρακισμένα άρματα, γεγονός που τη βοηθάει πολύ και άμεσα.

Η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας. Η ένταση με την Τουρκία στο Αιγαίο οξύνεται, με ανοιχτές απειλές κατά της Ελλάδας, που θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στα ελληνικά – και συνεπώς και ευρωπαϊκά – σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο. Μπορεί επ’ αυτού η Ελλάδα να υπολογίζει στη στήριξη της Γερμανίας;

Οι συνθήκες, κατά την άποψή μας, δεν μπορούν να συγκριθούν και θα συνιστούσα να αποφεύγονται τέτοιες συγκρίσεις. Ωστόσο, ένα είναι σωστό: Δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του ΝΑΤΟ να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου. Αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές. Οι σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι σημαντικές όχι μόνο για τις δύο χώρες, αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη. Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει, ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ο κοινός μας στόχος, το όραμά μας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση ολόκληρου του οικονομικού δυναμικού της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Για το καλό όλων των χωρών. Στον βαθμό που κριθεί χρήσιμο από τους εμπλεκομένους, η Γερμανία μπορεί επ’ αυτού να συμβάλει.

Η ενεργειακή κρίση πλήττει όλες τις χώρες της ΕΕ. Η κυβέρνησή σας έχει δρομολογήσει ένα γιγαντιαίο πακέτο στήριξης 200 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα, είναι απρόθυμη στην επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη και δέχεται για αυτό έντονη κριτική από πολλούς εταίρους της ΕΕ, μεταξύ άλλων και από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, για έλλειψη αλληλεγγύης από τη Γερμανία. Γιατί η Γερμανία δεν δείχνει αλληλεγγύη στην ενεργειακή κρίση;

Αντιθέτως! Η Γερμανία δείχνει μεγάλη αλληλεγγύη και αυτό ακριβώς έδειξε η πρόσφατη σύνοδος κορυφής της ΕΕ. Η Ευρώπη στο σύνολό της υποφέρει από την έλλειψη και τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου, και είμαι πεπεισμένος: η κρίση μπορεί να ξεπεραστεί μόνο με αλληλεγγύη. Χρειαζόμαστε λύσεις, που να είναι λειτουργικές και να μην έχουν αρνητικές επιπτώσεις στον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο. Θέλουμε να αποτρέψουμε κερδοσκοπικές ανατιμήσεις στην αγορά, οι οποίες διαμορφώνονται συχνά μόνο για λίγες ώρες. Θα επιτρέψουμε στους προμηθευτές φυσικού αερίου να αγοράζουν από κοινού αέριο. Και θέλουμε να αγοράσουμε από κοινού ένα μέρος του φυσικού αερίου που θα αποθηκεύεται, ώστε να μην αυξάνονται οι τιμές και εξαιτίας ενός ανταγωνισμού προμηθειών. Η μείωση στις τιμές φυσικού αερίου πρέπει να είναι διαρκής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε να εξοικονομούμε περισσότερη ενέργεια στην Ευρώπη και να επιταχύνουμε δραστικά την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...