446
Η νίκη της Σάρα Ολνεϊ στις περιφερειακές εκλογές έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα κατά του Brexit | businessinsider.com

Συμβολική νίκη κατά του Brexit και της Μέι στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2016, 11:40
Η νίκη της Σάρα Ολνεϊ στις περιφερειακές εκλογές έστειλε ένα ηχηρό μήνυμα κατά του Brexit
|businessinsider.com

Συμβολική νίκη κατά του Brexit και της Μέι στη Βρετανία

Protagon Team Protagon Team 2 Δεκεμβρίου 2016, 11:40

Μια αναπληρωματική εκλογή που επρόκειτο να είναι ένα είδος άτυπου δημοψηφίσματος κατά της κυβέρνησης για την απόφαση να προχωρήσει η αμφιλεγόμενη επέκταση του αεροδρομίου του Χίθροου, μετατράπηκε με την καθαρή νίκη της υποψήφιας των Φιλελευθέρων ένα σαφές φιλοευρωπαϊκό μήνυμα κατά του σκληρού Brexit που θα αποκόψει τη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η Σάρα Ολνεϊ κέρδισε στην αναμέτρηση της Πέμπτης τον Ζακ Γκόλντσμιθ  για την έδρα του Ρίτσμοντ Παρκ, στο ΝΔ Λονδίνο. Η εκλογή έγινε για την αναπλήρωση της έδρας που κατείχε ο ίδιος και από την οποία παραιτήθηκε το καλοκαίρι.

Ο Γκόλντσμιθ ήθελε να μετατρέψει την εκλογή σε ένα είδος άτυπου δημοψηφίσματος υπέρ ή κατά της επέκτασης του αεροδρομίου, επισημαίνουν οι Financial Times, ωστόσο η νίκη της Ολνεϊ μετέτρεψε την εκλογή σε εκδήλωση του θυμού της φιλοευρωπαϊκής μερίδας μετά το Brexit.

Στις πρώτες δηλώσεις της η Ολνεϊ κατέστησε σαφές ότι η νίκη ήταν «ήττα για όλες τις πολιτικές της οργής» και μια «απόρριψη του σκληρού Brexit». Ακόμη περισσότερο, η Ολνεϊ, που απηχεί σε αυτό τη γραμμή του κόμματός της, τόνισε ότι «δεν θέλουμε να μας βγάλουν έξω από την κοινή αγορά και δεν θα αφήσουμε να κερδίσει η έλλειψη ανεκτικότητας».

Η Τερέζα Μέι, πέρα από μια δήλωση ότι θα ενεργοποιήσει το Αρθρο 50 για την έξοδο από την ΕΕ τον Μάρτιο, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το τι θα διεκδικήσει η χώρα της κατά τις συνομιλίες. Από μερίδα του κόμματός της πιέζεται για μια «καθαρή έξοδο» με πλήρη αποκοπή από την Ενωση, αν και ο επιχειρηματικός κόσμος σε μεγάλο μέρος θα ήθελε  να διατηρηθεί μια σύνδεση με την κοινή αγορά.

Βλέπουμε, πρόσθεσε στις δηλώσεις της η Ολνεϊ, την άνοδο του οράματος του Ukip (του εθνικιστικού Κόμματος Ανεξαρτησίας): «χωρίς ανεκτικότητα, οπισθοδρομικό και διχαστικό, όπως τα βλέπουμε και στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Σήμερα είπαμε ‘όχι’. Θα υπερασπιστούμε τη Βρετανία που αγαπάμε, θα ορθώσουμε ανάστημα για την ανοιχτή, ανεκτική και ενωμένη Βρετανία στην οποία πιστεύουμε».

Η υποψήφια συγκέντρωσε 20.510 ψήφους έναντι 18.638 του Γκόλντσμιθ, σε μια περιφέρεια που είναι μία από τις πλουσιότερες της χώρας, καθώς σε αυτήν ζουν αρκετοί ξένοι και τραπεζίτες του City, όπως γράφουν οι Financial Times. Στο δημοψήφισμα του Ιουνίου η περιφέρεια είχε ψηφίσει κατά 70% υπέρ της παραμονής στην ΕΕ.

Ο Γκόλντσμιθ, που είχε εκλεγεί το 2015 με μεγάλη πλειοψηφία στην περιφέρεια με το Συντηρητικό Κόμμα,  παραιτήθηκε το καλοκαίρι σε διαμαρτυρία για τα σχέδια που ενέκρινε η κυβέρνηση και αφορούν την επέκταση του αεροδρομίου Χίθροου με την κατασκευή τρίτου διαδρόμου προσγείωσης. Και η Ολνεϊ, όπως και το κόμμα της, αντιτίθεται στην επέκταση.

Στην αναπληρωματική αναμέτρηση ο Γκόλντσμιθ κατέβηκε σαν ανεξάρτητος, αλλά στηρίχτηκε από τους Συντηρητικούς που δεν είχαν δικό τους υποψήφιο για να μην διασπαστούν οι ψήφοι. Ο υποψήφιος των Εργατικών, ο Κρίστιαν Γόλμαρ, συγκέντρωσε μόλις 1.515 ψήφους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...