357
Μια κορδέλα της αστυνομίας (!) εμποδίζει την προσέγγιση των πελατών στην μπάρα ενός καφέ στη Μαδρίτη | REUTERS/Sergio Perez

Πολιτική «σφαγή» στην Ισπανία για το διάταγμα καραντίνας στη Μαδρίτη

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 14:28
Μια κορδέλα της αστυνομίας (!) εμποδίζει την προσέγγιση των πελατών στην μπάρα ενός καφέ στη Μαδρίτη
|REUTERS/Sergio Perez

Πολιτική «σφαγή» στην Ισπανία για το διάταγμα καραντίνας στη Μαδρίτη

Protagon Team Protagon Team 1 Οκτωβρίου 2020, 14:28

Το πολιτικά αμφιλεγόμενο διάταγμα που επιβάλλει δραστικά περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της Covid-19 στη Μαδρίτη την Πέμπτη δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στην Ισπανία, καθιστώντας υποχρεωτική την εφαρμογή των ρυθμίσεων εντός 48 ωρών.

Επειτα από πολλές ημέρες διαμάχης με τη διοίκηση της περιφέρειας της Μαδρίτης, η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι επήλθε συμφωνία με την πλειονότητα των περιοχών της περιφέρειας της πρωτεύουσας, οι οποίες και έχουν την αρμοδιότητα σε θέματα δημόσιας υγείας, για την επιβολή μερικού αποκλεισμού της Μαδρίτης και των πέριξ κοινοτήτων με σκοπό την ανάσχεση της εξάπλωσης της επιδημίας του κορονοϊού.

Το κακό είναι ότι η αντιμετώπιση της Covid-19 έχει μετατραπεί σε μια πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Σάντσεθ και τη Δεξιά. Η τοπική κυβέρνηση, που ελέγχεται από το Λαϊκό Κόμμα, ψήφισε κατά της συμφωνίας, μαζί με άλλες περιοχές της πρωτεύουσας που ελέγχονται επίσης από τη συντηρητική αντιπολίτευση. Ανακοίνωσε μάλιστα ότι το κυβερνητικό διάταγμα δεν έχει νομική υπόσταση και ότι εξετάζει προσφυγή στη δικαιοσύνη!

Το υγειονομικό συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν εκπρόσωποι του ισπανικού κράτους και των περιοχών, «δεν μπορεί να επιβάλλει ό,τι να ’ναι και μάλιστα με τον τρόπο αυτόν», κατήγγειλε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Esradio η πρόεδρος της περιοχής της Μαδρίτης, Ισαβέλ Ντίαθ Αγιούσο, προσθέτοντας ότι εξετάζει το ζήτημα με τον νομικό σύμβουλο της περιφέρειας.

Στο κείμενο του διατάγματος αναφέρεται ρητώς ότι «η εφαρμογή αυτής της συμφωνίας είναι υποχρεωτική σε όλες τις περιοχές… εντός διαστήματος 48 ωρών».

Το διάταγμα προβλέπει την επέκταση στο σύνολο των περιοχών της πρωτεύουσας και σε εννέα από τις πέριξ κοινότητες, με συνολικό πληθυσμό 3,2 εκατομμυρίων κατοίκων, μέτρων περιοριστικών της ελεύθερης κυκλοφορίας που ισχύουν εδώ και μία εβδομάδα σε ορισμένες συνοικίες της Μαδρίτης και της περιφέρειάς της.

Στις ζώνες στις οποίες εφαρμόζεται το διάταγμα, με πληθυσμό ενός εκατομμυρίου κατοίκων από τα 6,6 που αριθμεί ολόκληρη η περιφέρεια, οι κάτοικοι δεν μπορούν να βγουν από τη συνοικία τους, παρά μόνο για λόγους πρώτης ανάγκης, όπως μετάβαση στην εργασία, στον γιατρό, μεταφορά των παιδιών στο σχολείο.

Αντίθετα, εντός της περιοχής τους, μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και δεν είναι περιορισμένοι στα σπίτια τους, όπως την περασμένη άνοιξη.

Η επιδημία έχει προκαλέσει τον θάνατο 31.000 ανθρώπων στην Ισπανία, χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...