382
O Ράφαελ Γουόρνοκ, μαζί με την οικογένειά του, πανηγυρίζει τη νίκη του σε εκδήλωση στην Ατλάντα | REUTERS/Carlos Barria

Μεγάλη νίκη των Δημοκρατικών και στην Τζόρτζια!

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 07:03
O Ράφαελ Γουόρνοκ, μαζί με την οικογένειά του, πανηγυρίζει τη νίκη του σε εκδήλωση στην Ατλάντα
|REUTERS/Carlos Barria

Μεγάλη νίκη των Δημοκρατικών και στην Τζόρτζια!

Protagon Team Protagon Team 7 Δεκεμβρίου 2022, 07:03

Αν η πολιτική αποτυχία του Ντόναλντ Τραμπ και του τραμπισμού σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ —στο μέσον δηλαδή της προεδρικής θητείας— χρειαζόταν μια σφραγίδα, αυτή υπήρξε στην Τζόρτζια: Ο πάστορας Ράφαελ Γουόρνοκ, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών, επικράτησε του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Χέρσελ Γουόκερ, τον οποίο υποστήριξε δημόσια ο Τραμπ, και διατήρησε έτσι την έδρα του στη Γερουσία, σύμφωνα με τις προβλέψεις του τηλεοπτικού δικτύου NBC και της εταιρείας μελετών Edison Research. Τη νίκη του Γουόρνοκ επιβεβαίωσε και το Associated Press.

Στην Τζόρτζια, μια κρίσιμη Πολιτεία και για τις προεδρικές εκλογές, χρειάστηκε να διεξαχθεί επαναληπτικός γύρος των εκλογών διότι κανένας από τους δύο υποψήφιους δεν ξεπέρασε το 50% των ψήφων στις κάλπες της 8ης Νοεμβρίου.

Η ειδική εκλογική διαδικασία που διεξήχθη την Τρίτη είχε χαρακτηριστεί πολύ «σημαντική» από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, παρότι η ισορροπία δύναμης στο ανώτερο νομοθετικό σώμα των ΗΠΑ είχε ήδη κριθεί.

Η επικράτηση του Γουόρνοκ —με 50,73% έναντι 49,27%— σημαίνει κάποια πράγματα για το ευρύτερο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται στις ΗΠΑ.

Πρώτον, ότι οι Δημοκρατικοί, μολονότι έχουν υποστεί τη φθορά της προεδρικής θητείας του Μπάιντεν, επέδειξαν όχι μόνο αντοχές σε αυτές τις ενδιάμεσες εκλογές, αλλά κατάφεραν να αυξήσουν τις έδρες τους στη Γερουσία (από 50 σε 51) και να έχουν τον απόλυτο έλεγχο, χωρίς να απαιτείται η ψήφος της προέδρου του Σώματος και αντιπροέδρου της χώρας Κάμαλα Χάρις. Εχασαν μεν την υπεροχή στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όμως κράτησαν το ανώτερο νομοθετικό Σώμα και τις κρίσιμες Επιτροπές του.

Δεύτερον, ότι οι αμερικανοί ψηφοφόροι συνεχίζουν να αποδοκιμάζουν τις προσωπικές επιλογές και το ύφος του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος ως γνωστόν έχει ανακοινώσει ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος για την προεδρία του 2024.

Το CNN επεσήμανε ότι η ήττα του Γουόκερ, εκλεκτού του Τραμπ, αποτελεί μια ακόμα αμφισβήτηση της όλο και πιο θεωρητικής επιρροής του Τραμπ στην αμερικανική Δεξιά. Αυτό κατ’ αναλογία σημαίνει ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα θα συνεχίσει να πιέζεται και να πιέζει ώστε να βρεθεί ένας άλλος προεδρικός υποψήφιος —πιθανότατα ο Ρον ΝτεΣάντις, κυβερνήτης της Φλόριντα.

Τρίτον, ότι η Τζόρτζια, μια Πολιτεία του συντηρητικού Νότου, φαίνεται ότι έχει υποστεί μια πολιτική μετατόπιση. Και οι δύο γερουσιαστές της ανήκουν πλέον στους Δημοκρατικούς (ο δεύτερος είναι ο Τζον Οσοφ, ένα όνομα που θα πρέπει να κρατήσουμε για το μέλλον), ενώ και το 2020 ψήφισε Μπάιντεν, σε μια ιστορική ήττα για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...