613
| photo: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC

Γιάννης Πανούσης / «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, προκύπτουν ποινικές ευθύνες»

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2015, 10:07

Γιάννης Πανούσης / «Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης, προκύπτουν ποινικές ευθύνες»

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2015, 10:07

Κυβερνητική κρίση που φέρνει Μαξίμου και Κουμουνδούρου σε αμηχανία παίρνει το θέμα με τον Γιάννη Πανούση, με την αντιπολίτευση να ζητά εξηγήσεις από τον Αλέξη Τσίπρα.

Η συνέντευξη του κ. Πανούση στο «Πρώτο Θέμα» της Κυριακής ήταν αυτή που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, με τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη να μεταβαίνει στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και να δίνει εξηγήσει για τα όσα δήλωσε στην κυριακάτικη εφημερίδα.

Ο κ. Πανούσης αποκάλυψε πως τόσο όσο ήταν υπουργός, όσο και στο σήμερα δέχεται απειλές από άτομα που έχουν σχέση με τον κόσμο της τρομοκρατίας, ενώ μίλησε ξεκάθαρα και για σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ αυτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, όπως αναφέρουν «Τα Νέα», ο πρώην υπουργός αναμένεται να κατονομάσει δύο βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος κι ένα μέλος της Πολιτικής Γραμματείας.

Ο πρώην υπουργός έμεινε λιγότερο από μισή ώρα στο γραφείο της Εισαγγελίας, όπου έφτασε κρατώντας έναν μαύρο φάκελο, κι οι δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος έδωσαν το στίγμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει: «Κατέθεσα το σύνολο των στοιχείων στην εισαγγελέα. Η δικιά μου άποψη είναι ότι προκύπτουν ποινικές ευθύνες. To πολιτικό σύστημα δεν μπόρεσε να κάψει τα καρκινώματά του. Είναι η ώρα της Δικαιοσύνης». Μάλιστα, ο πρώην υπουργός ζήτησε από τις Αρχές να στηρίξουν «το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία από οποιαδήποτε μορφή παρακράτους».

Τι ξέρουμε ως τώρα

Ολα άρχισαν το απόγευμα του Σαββάτου, όταν και κυκλοφόρησαν οι πρώτες κυριακάτικες εφημερίδες, με το «Πρώτο Θέμα» να κάνει την αρχή με τη συνέντευξη Πανούση. Η συνέχεια δόθηκε από την «Καθημερινή», η οποία ισχυρίζεται πως ο πρώην υπουργός έχει έγγραφα στη διάθεσή του, τα οποία αποδεικνύουν ότι η επίμαχη περίοδος των απειλών προς το πρόσωπό του αρχίζει από τον περασμένο Απρίλιος. Το ρεπορτάζ κάνει λόγο για συγκεκριμένα στελέχη από τον ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία συνδέονται με ποινικούς κρατουμένους και για ένα υψηλά ιστάμενο πρόσωπο της Κουμουνδούρου, το οποίο είναι αναμεμειγμένο απόλυτα με την υπόθεση αυτή.

Ενόχληση στο Μαξίμου, σιγή από Κουμουνδούρου

Ο Αλέξης Τσίπρας κι οι συνεργάτες του εμφανίζονται ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις διαστάσεις που παίρνει το θέμα, ειδικά σε μία περίοδο που η κυβερνητική ομάδα είχε απαλλαγεί από γκρίνιες στο εσωτερικό της. Μάλιστα, δεν λείπουν κι οι επικριτικές φωνές για την καθυστερημένη αντίδραση του Μαξίμου, τόσο στην προ μηνών ενημέρωση από τον κ. Πανούση, όσο και στις αποκαλύψεις που άρχισαν να διαρρέουν από το Σάββατο. Η «παγωμάρα» στο Μαξίμου κράτησε περισσότερες από 24 ώρες, κάτι που έκανε τον πρώην υπουργό να μιλήσει εκ νέου την Κυριακή στο Βήμα FM, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι δύο κυβερνητικές ανακοινώσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται λιτές από στελέχη της Κουμουνδούρου.

«Στα κάγκελα» η αντιπολίτευση

Oλα τα παραπάνω, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση της αντιπολίτευσης, η οποία βρίσκει ευκαιρία να επιτεθεί στην κυβέρνηση. Όλα τα κόμματα ζητούν από τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίσει ο ίδιος τη θέση του, ενώ δεν λείπουν οι εκκλήσεις και προς τη Δικαιοσύνη. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι κι Ένωση Κεντρώων εξέδωσαν σκληρές ανακοινώσεις, κάνοντας λόγο για «συνταρακτικές αποκαλύψεις».

Τι μπορεί να κάνει η Δικαιοσύνη

Από την πλευρά της, η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημα Πανούση. Από τη βαρύτητα των στοιχείων που κατατέθηκαν θα εξαρτηθούν κι οι κινήσεις της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Η διαδικασία προβλέπει πως η κυρία Κουτζαμάνη –εφόσον κρίνει πως τα στοιχεία είναι επαρκή- θα αναθέσει σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διενεργήσει επείγουσα προκαταρκτική έρευνα. Σε διαφορετική περίπτωση, η ίδια θα αναθέσει την υπόθεση είτε στην Εισαγγελία  Εφετών, είτε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για δικές τους ενέργειες.

Αξίζει να σημειωθεί πως σε περίπτωση που οι έρευνες δείξουν εμπλοκή υπουργών ή βουλευτών η δικογραφία διαβιβάζεται στη Βουλή.

Στο μεταξύ, ο κ. Πανούσης αναμένεται να κληθεί κι από την Ελένη Ράικου, προκειμένου να καταθέσει ως μάρτυρας. Αφορμή είναι το τμήμα της συνέντευξης του, που αναφέρεται σε ζητήματα διαφθοράς στην Αστυνομία. Ηδη, η Εισαγγελέας Διαφθοράς διεξάγει σχετική έρευνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...