660
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας | ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ξέσπασε ο Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι πρώτη στο συρτάρι του Πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 14:49
Ο Νίκος Χαρδαλιάς στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ξέσπασε ο Χαρδαλιάς: Η παραίτησή μου είναι πρώτη στο συρτάρι του Πρωθυπουργού

Protagon Team Protagon Team 10 Αυγούστου 2021, 14:49

Ολες οι δυνάμεις, εναέριες και επίγειες, βρέθηκαν σε άμεσο χρόνο στα συμβάντα. Αυτό τόνισε, παραθέτοντας μάλιστα και στοιχεία με λεπτομέρειες λεπτού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την πορεία των πυρκαγιών, για τις οποίες είπε ότι την Τρίτη η κατάσταση ήταν σαφώς βελτιωμένη.

«Μην αδικούμε τη χώρα, λέγοντας “αν είναι αυτές οι δυνατότητες της χώρας”. Αντιμετωπίσαμε μια μοναδική επιχειρησιακή κατάσταση με 586 πυρκαγιές σε οκτώ ημέρες, στις χειρότερες κλιματικές συνθήκες των τελευταίων 40 χρόνων», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς, περιγράφοντας το πλαίσιο στο οποίο κλήθηκε να ανταποκριθεί η Πυροσβεστική ως πρωτοφανές.

Πιο ενδιαφέρον ωστόσο, σε πολιτικό επίπεδο, είχε η απάντηση που έδωσε στα όσα είχαν ζητήσει νωρίτερα τόσο η Φώφη Γεννηματά, για άμεση αποπομπή του από την κυβέρνηση, λόγω των καταστροφικών πυρκαγιών, όσο και ο Αλέξης Τσίπρας, που κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ζητήσει παραιτήσεις.

«Για κάθε υπουργό η παραίτησή του είναι στο συρτάρι του Πρωθυπουργού. Η δικιά μου είναι ψηλά-ψηλά» απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Χαρδαλιάς, εκφράζοντας τη λύπη του ότι ορισμένοι στρέφονται όχι τόσο εναντίον του, όσο κατά των μαχητών –«την ώρα της μάχης κάποιοι πυροβολούν τους μαχητές», είπε, αναφερόμενος στις ενστάσεις για τις προτεραιότητες της Πυροσβεστικής.

Σε πιο προσωπικό τόνο και εμφανώς συγκινημένος, είπε ότι δεν έχει πολιτικές φιλοδοξίες και ότι απλώς μοιράζεται το ίδιο όραμα με τον Πρωθυπουργό για την Πολιτική Προστασία.

Προσέθεσε ότι κάθε σπίτι που χάνεται ήταν μια μαχαιριά στην καρδιά για τον ίδιο και για όλους στην Πυροσβεστική. Και υπενθύμισε με νόημα: «Η χώρα πέρασε πολλές τραγωδίες. Αυτή τη φορά οι απώλειες είναι απο την πλευρά των μαχητών και όχι των πολιτών» –μια έμμεση μομφή για τα όσα συνέβησαν με τους 102 νεκρούς στο Μάτι.

Είπε επίσης ότι το μεγάλο στοίχημα είναι «να χτίσουμε την Εύβοια που αξίζουν οι Ευβοιώτες».

Πιο αναλυτικά, ως προς την ανταπόκριση και την επιχειρησιακή επάρκεια της Πυροσβεστικής, ο κ. Χαρδαλιας είπε ότι είχαν στη διάθεσή τους 74 μέσα, 73 μετά την πτώση του PZL στη Ζάκυνθο. Από αυτά, τα 67 είναι πυρόσβεσης, τα υπόλοιπα ανήκουν σε  συντονιστικά κέντρα, ενώ άλλα ειδικεύονται στη μεταφορά προσωπικού και συνδράμουν κι αυτά την επιχειρησιακή διαδικασία της πυροσβεστικής, αλλά δεν είναι πυρόσβεσης. Ακόμη, από τα 67, τακτικά 6-7 έχουν συντηρήσεις, από αυτά τα 60 που μένουν, τα 20 παραμένουν σε περιφερειακές βάσεις – η χώρα έχει 25 περιφερειακές βάσεις. Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε ότι ουσιαστικά 20 από αυτά ουσιαστικά είναι στον αέρα. Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι τα PZL στη Ζάκυνθο, στη Κεφαλονιά, στην Κέρκυρα, στην Καβάλα που είναι στα ακριτικά μας σημεία είναι 20 περιφερειακά, σε 12 βάσεις και παραμένουν εκεί για να μπορούν ανά πάσα στιγμή να προφυλάξουν με βάση τον επιχειρησιακό σχεδιασμό ένα νέο μέτωπο, νέα πυρκαγιά σε αυτές τις περιοχές. Από τα 40 που απομένουν δεν πετάνε και τα 40 μαζί πετάνε σχεδόν τα μισά από αυτά και τα υπόλοιπα όλα ανεφοδιάζονται για να μπορούν να πετάξουν μετά, για να έχουμε συνέχεια στις ρίψεις. Ουσιαστικά, 20 απ’ αυτά είναι στον αέρα».

Ο κ. Χαρδαλιάς παρουσίασε μια εικόνα της Εύβοιας από το συντονιστικό εναέριο μέσο και ανέφερε ότι «υπάρχει τεράστιο πέπλο καπνού που δεν επιτρέπει την εναέρια προσβολή των εστιών», ενώ προσέθεσε ότι «όταν βρεθεί δίοδος, περνάμε μέσα ελικόπτερα». Ακόμη επισήμανε ότι προχθές από το πρωί δεν μπορούσε να περάσει κανένα πτητικό μέσο στην Εύβοια και τη μάχη την έδιναν οι επίγειοι.

«Είναι πολύ επικίνδυνο με τους κάδους, με τα υψηλής τάσης καλώδια και τους πυλώνες, στα τυφλά να πετάνε οι πιλότοι μας. Η χαμηλή ορατότητα, οι ισχυρές αναταράξεις που δημιουργούνται στην περιοχή της φωτιάς, η φωτιά δημιουργεί ένα μικροκλίμα, για να πετάξουν τα εναέρια χρειάζονται να πληρούνται τρεις προϋποθέσεις, πώς θα προσεγγίσουν, πώς θα ρίξουν, πώς θα φύγουν. Αν δεν πληρείται έστω μία από αυτές τις προϋποθέσεις, δεν είναι εφικτό να πετάξουν», υπογράμμισε.

Παράλληλα επισήμανε ότι από 1η Αυγούστου μέχρι 8 Αυγούστου είχαν να αντιμετωπίσουν 586 πυρκαγιές. «Καθημερινά είχαμε να αντιμετωπίσουμε τριψήφιο αριθμό πυρκαγιών και ενάρξεις καινούργιες που έφτασαν τις 99 μέσα σε μία ημέρα», ανέφερε.

Τέλος, συγκινημένος είπε: «Δεν υποβαθμίσαμε καμία πυρκαγιά, κάθε σπίτι που χάνεται για εμάς είναι μια μαχαιριά»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...