442
Το εμβόλιο σε σπρέι θα μοιάζει με αυτά που βοηθούν στη ρινική αποσυμφόρηση, αλλά θα χορηγείται από γιατρούς και όχι στο σπίτι | Shutterstock

Ξεκινούν κλινικές δοκιμές εμβολίου της Covid-19 σε σπρέι

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 20:35
Το εμβόλιο σε σπρέι θα μοιάζει με αυτά που βοηθούν στη ρινική αποσυμφόρηση, αλλά θα χορηγείται από γιατρούς και όχι στο σπίτι
|Shutterstock

Ξεκινούν κλινικές δοκιμές εμβολίου της Covid-19 σε σπρέι

Protagon Team Protagon Team 15 Δεκεμβρίου 2020, 20:35

Τις κλινικές δοκιμές ενός εμβολίου για τον κορονοϊό που θα χορηγείται όχι με ένεση στο μπράτσο, αλλά με σπρέι στη μύτη (ρινικό εκνέφωμα), ετοιμάζονται να ξεκινήσουν επιστήμονες στην Ισπανία.

Το εμβόλιο αυτό, αν αποδειχθεί αποτελεσματικό, θα έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα: θα σταματήσει τη μετάδοση του κορονοϊού, κάτι που πιθανότατα δεν θα συμβεί με τα ενέσιμα εμβόλια, όπως γράφει η βρετανική Telegraph.

Τα υποψήφια εμβόλια ή κάποια που έχουν λάβει ήδη άδεια κυκλοφορίας σε συγκεκριμένες χώρες, όπως αυτό της Pfizer, παρέχουν ασφάλεια επί της νόσησης, δηλαδή μπορεί κάποιος να κολλήσει κορονοϊό, αλλά δεν πρόκειται να αρρωστήσει.

Το μεγάλο κενό όμως που δημιουργείται στην περίπτωση αυτή, είναι ότι ακόμη και όταν κάποιος δεν αρρωστήσει, πιθανότητα θα μπορεί να μεταδώσει τον ιό (εδώ). Στην πραγματικότητα, τα εμβόλια που έρχονται είναι σαν να μας μετατρέπουν σε ασυμπτωματικούς φορείς.

Γι’ αυτό άλλωστε απαιτείται η εξαιρετικά μεγάλη κάλυψη ποσοστού του πληθυσμού, που φτάνει στο 70%, ώστε να μπει τέλος στην πανδημία.

Οι ειδικοί στην Ισπανία είναι από τις λίγες ομάδες στον κόσμο που κάνουν έρευνα στα ρινικά σπρέι, καθώς θεωρούν ότι αυτά είναι που θα εξαφανίσουν από τον πλανήτη τον κορονοϊό. Πώς;

Η λογική πίσω από την επιστημονική ανακάλυψη είναι ότι τα σπρέι ενεργοποιούν την τοπική ανοσοανταπόκριση στη μύτη, το στόμα και τον λαιμό και ως εκ τούτου είναι και πολύ πιθανό να εμποδίζουν τον ιό να πολλαπλασιαστεί και να αρχίσει να μεταδίδεται.

Αυτού του τύπου τα εμβόλια για τους αναπνευστικούς ιούς δεν προκαλούν την παραγωγή αντισωμάτων που κινούνται ελεύθερα στην κυκλοφορία του αίματος, όπως γίνεται με τα ενέσιμα, αλλά καταφέρνουν να πιάσουν τον ιό στα σημεία του οργανισμού που ζει και πολλαπλασιάζεται. Δηλαδή στη μύτη και στον λαιμό.

«Το εμβόλιο σε σπρέι προκαλεί αποστειρωτική ανοσία, κάτι που σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ο ιός να αναπαραχθεί, άρα παύει και να μεταδίδεται», εξηγεί ο Λούις Ενχουάνες, ιολόγος στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιστημονικών Ερευνών της Ισπανίας, ο οποίος μελετά για περισσότερα από 40 χρόνια τους κορονοϊούς.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η ομάδα του θα δημιουργήσει το πιο ισχυρό εμβόλιο, το οποίο με μία δόση θα παρέχει 100% προστασία από τον κορονοϊό, κάτι που έχει αρχίσει να φαίνεται από τις δοκιμές που γίνονται σε τρωκτικά. Ωστόσο, σπεύδει να διευκρινίσει ότι απαιτείται ακόμη αρκετός χρόνος για την εμπορική διάθεσή του.

«Είμαστε επιφυλακτικοί περισσότερο επειδή η τεχνολογία μας είναι εξαιρετικά καινοτόμος και οι ρυθμιστικές αρχές θα απαιτήσουν να κάνουμε πολύ περισσότερους ελέγχους για να αποδειχθεί η ασφάλεια. Επιπλέον, πολλές φορές τα τρωκτικά δεν παρουσιάζουν παρενέργειες, όμως οι άνθρωποι μπορεί να εκδηλώσουν», καταλήγει ο δρ Ενχουάνες.

Εμβόλια σε σπρέι δοκιμάζουν και επιστήμονες στην Κίνα, αλλά και τις ΗΠΑ (εδώ), χωρίς όμως να έχουν δοθεί στη δημοσιότητα περισσότερα δεδομένα από τις μελέτες τους.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...