276
Η Ντανιέλα Κλέτε, μέλος της RAF, το 1988 | ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA PHOTO DPA FILES/POLIZEI

Συνελήφθη μετά από δεκαετίες πρώην μέλος της RAF

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 20:00
Η Ντανιέλα Κλέτε, μέλος της RAF, το 1988
|ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA PHOTO DPA FILES/POLIZEI

Συνελήφθη μετά από δεκαετίες πρώην μέλος της RAF

Protagon Team Protagon Team 27 Φεβρουαρίου 2024, 20:00

Η γερμανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνέλαβε τη Δευτέρα την 65χρονη Ντανιέλα Κλέτε, μέλος της λεγόμενης «τρίτης γενιάς» της ακροαριστερής τρομοκρατικής οργάνωσης Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), γνωστής και ως οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη δολοφονία περισσότερων από 30 ανθρώπους και τον τραυματισμό τουλάχιστον 200.

Η Ντανιέλα Κλέτε διέφευγε τη σύλληψη εδώ και δεκαετίες, χωρίς να είναι σαφές πού κρυβόταν όλο αυτό το διάστημα, ποιοι ενδεχομένως τη βοήθησαν, ακόμη και αν βρισκόταν στη Γερμανία.

Μαζί με την Κλέτε συνελήφθη και ένας άντρας, ο οποίος δεν ήταν δυνατό, σε πρώτο χρόνο, να ταυτοποιηθεί από τους αστυνομικούς, σύμφωνα με το BBC.

Ο ίδιος έφερε πλαστή ταυτότητα, ωστόσο η ηλικία του φαίνεται να είναι της ίδιας ηλικίας με άλλα πρώην μέλη της RAF που αναζητούνται.

Αμφότεροι συνελήφθησαν μετά από επιχείρηση της αστυνομίας στο Βερολίνο.

Οπως θύμισαν τα γερμανικά ΜΜΕ, οι Αρχές κατηγορούν την Ντανιέλα Κλέτε, μαζί με τους συντρόφους της Μπούρκχαρντ Γκάρβεγκ και Εσνστ-Φόλερ Στάουμπ, για απόπειρα δολοφονίας και σειρά ενόπλων ληστειών κατά το διάστημα 1999-2016.

Η εισαγγελία του Βέρντεν της Κάτω Σαξονίας θεωρεί, μάλιστα, ότι οι ένοπλες ληστείες δεν είχαν πολιτικά κίνητρα αλλά ότι διαπράχθηκαν για οικονομικούς λόγους.

Οι Στάουμπ, Κλέτε και Γκάρβεγκ ανήκαν στην «τρίτη γενιά» της οργάνωσης, η οποία ήταν ενεργή τις δεκαετίες του ’80 και το ’90.

Μέλη της θεωρείται ότι δολοφόνησαν τους επικεφαλής της Deutsche Bank, Αλφρεντ Χερχάουζεν, και της Treuhand, της υπηρεσίας στην οποία ανατέθηκε η διαχείριση και η ιδιωτικοποίηση της κρατικής περιουσίας στην Ανατολική Γερμανία μετά την γερμανική επανένωση, Ντέτλεφ Ρόχβέντερ.

Το 1998 ανακοίνωση υπογεγραμμένη από την RAF που στάλθηκε στο πρακτορείο Reuters γνωστοποιούσε τη διάλυση της οργάνωσης, η οποία θεωρείτο ανενεργή ήδη μερικά χρόνια νωρίτερα και ενώ μέλη της παρέμεναν ασύλληπτα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...