678
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Τζέντα, τον Ιούλιο | Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Κογκρέσο: Εξαλλοι οι Δημοκρατικοί με τον Μπιν Σαλμάν για τη στάση του στον OPEC+

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 14:05
Ο Τζο Μπάιντεν και ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στην Τζέντα, τον Ιούλιο
|Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

Κογκρέσο: Εξαλλοι οι Δημοκρατικοί με τον Μπιν Σαλμάν για τη στάση του στον OPEC+

Protagon Team Protagon Team 13 Οκτωβρίου 2022, 14:05

«Καπνούς» βγάζουν οι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο για τη στάση του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν υπέρ του Βλαντίμιρ Πούτιν και το «άδειασμα» του Τζο Μπάιντεν από τον σαουδάραβα πρίγκιπα διάδοχο, που πρωτοστάτησε στην απόφαση του OPEC+ για μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής.

Οι Δημοκρατικοί έστειλαν τελεσίγραφο στο Ριάντ να πάρει πίσω αυτή την απόφαση τις επόμενες εβδομάδες ειδάλλως θα υποστεί πάγωμα των πωλήσεων αμερικανικών όπλων για ένα χρόνο. Ο Λευκός Οίκος πρέπει να λάβει την άδεια από το Κογκρέσο για να πουλήσει όπλα σε άλλη χώρα.

Η απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή κατά δύο εκατ. βαρέλια την ημέρα, θα χρηματοδοτήσει την πολεμική μηχανή της Ρωσίας και παράλληλα θα βλάψει την τσέπη του αμερικανού καταναλωτή, σύμφωνα με τα μέλη του Κογκρέσου.

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε σε δημοσιογράφους ότι ο αμερικανός πρόεδρος επανεξετάζει συνολικά την πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία, χωρίς να έχει λάβει ακόμα κάποια απόφαση.

Στο Καπιτώλιο, η οργή εναντίον του σαουδάραβα πρίγκιπα είναι διάχυτη, γράφει ο Guardian, καθώς θεωρούν θρασύτατη τη μεταστροφή του Μπιν Σαλμάν, που άλλα υποσχόταν στον Τζο Μπάιντεν, όταν τον επισκέφθηκε στην Τζέντα, τον Ιούλιο.

Η ένταση ανάμεσα σε Ριάντ και Ουάσινγκτον δεν θα περιοριστεί στο πετρέλαιο, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, αλλά θα έχει ευρείες επιπτώσεις σε μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα: στη διαφαινόμενη νέα συμμαχία Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας, στις διαπραγματεύσεις για το Ιράν και τα πυρηνικά του και στη δυνατότητα της Μόσχας να συνεχίσει να χρηματοδοτεί έναν πόλεμο με τεράστιο κόστος για τη ρωσική οικονομία.

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ο πρίγκιπας διάδοχος μπορεί να έκανε ό,τι έκανε για να βοηθήσει τους Ρεπουμπλικανούς ενόψει των ενδιάμεσων αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου -άλλωστε είναι γνωστές οι στενές σχέσεις της οικογένειας Τραμπ με τη σαουδαραβική βασιλική οικογένεια- αλλά οι Δημοκρατικοί δεν δίνουν βάρος σε αυτή την εξήγηση. Αντίθετα, τονίζουν ότι η απόφαση του Μπιν Σαλμάν θα βλάψει όλους τους αμερικανούς πολίτες.

«Τους δίνουμε τόσα πολλά, όχι μόνο σε όπλα, αλλά και στην άμυνα, σε κοινές αμυντικές πρωτοβουλίες. Παίρνουν το 73% των όπλων τους από τις ΗΠΑ», είπε ο Ρο Κάνα, βουλευτής των Δημοκρατικών από την Καλιφόρνια και γνωστός επικριτής του βασιλείου.

«Αν δεν ήταν οι δικοί μας μηχανικοί, τα αεροπλάνα τους δεν θα πετούσαν καν. Η αεροπορία τους είναι στα δικά μας χέρια. Αυτό που μας κάνει έξαλλους στο Κογκρέσο, είναι η αχαριστία τους», τόνισε.

Ο Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ, Δημοκρατικός γερουσιαστής, που συνεργάζεται με τον Κάνα στην προτεινόμενη νομοθεσία για το πάγωμα των πωλήσεων όπλων, στάθηκε στον κίνδυνο για ζητήματα ασφαλείας.

«Πωλούμε τεχνολογία εξαιρετικά ευαίσθητη και προηγμένη, σε μία χώρα που στέκεται στο πλευρό ενός αντιπάλου μας, της Ρωσίας,  η οποία διαπράττει τρομοκρατικά εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία. Εχουμε να κάνουμε με ένα ζήτημα ηθικής και εθνικής ασφάλειας», είπε.

Ο γερουσιαστής αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις πωλήσεις αντιαεροπορικών συστημάτων, Patriot, πυραύλων αέρος-αέρος, προηγμένων ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών, ραντάρ και αντιαεροπορικών συστημάτων.

«Αυτές οι πωλήσεις που συνεχίζονται, είναι απειλή για την εθνική μας ασφάλεια και ελπίζω ότι ο πρόεδρος θα δράσει άμεσα» και θα τις σταματήσει, πρόσθεσε.

Τόνισε επίσης ότι ελπίζουν πως η νομοθεσία θα αναγκάσει τους Σαουδάραβες να ξανασκεφτούν την απόφασή τους και να την ακυρώσουν. «Υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι τον Νοέμβριο».

Από την πλευρά του, το Ριάντ απέρριψε ως «αβάσιμες» τις ανακοινώσεις με τις οποίες ασκείται κριτική στο βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, για την απόφαση που έλαβε ο ΟΠΕΚ+ την προηγούμενη εβδομάδα.

Η απόφαση ήταν ομόφωνη και έλαβε υπόψη της την ισορροπία μεταξύ της προσφοράς και της ζήτησης με στόχο τον περιορισμό της αστάθειας της αγοράς, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας.

Αν τελικά οι ΗΠΑ διακόψουν τις πωλήσεις όπλων στη Σαουδική Αραβία, αυτό θα έχει αντίκτυπο στη Βρετανία και sτη Γαλλία, που επίσης προμηθεύουν με όπλα την αραβική χώρα.

«Φυσικά οι σύμμαχοί μας θα πάρουν τις δικές τους αποφάσεις και ίσως θέλουν να κάνουν το ίδιο», σημείωσε ο Μπλούμενταλ.

Το ζητούμενο είναι οι Δημοκρατικοί να έχουν και τη στήριξη των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο για να περάσουν τη νομοθεσία, τον επόμενο μήνα, κάτι που απομένει ερωτηματικό, αν και ο Μπλούμενταλ είπε ότι όσους πλησίασε, ήταν θετικοί στο εμπάργκο.

Σε αυτή την περίπτωση, η πίεση στον Μπάιντεν να αναλάβει δράση εναντίον του Ριάντ, θα ενταθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...