396
Ο Μπομπ Μενέντεζ, σε συνεδρίαση επιτροπής της Γερουσίας, τον Μάιο | Tom Williams/Pool via REUTERS/File Photo

Μενέντεζ για τη στήριξη Μπιν Σαλμάν στον Πούτιν: «Αρκετά, ως εδώ»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 11:36
Ο Μπομπ Μενέντεζ, σε συνεδρίαση επιτροπής της Γερουσίας, τον Μάιο
|Tom Williams/Pool via REUTERS/File Photo

Μενέντεζ για τη στήριξη Μπιν Σαλμάν στον Πούτιν: «Αρκετά, ως εδώ»

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2022, 11:36

Μετά την ψυχρολουσία που επιφύλασσε ο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν στον Τζο Μπάιντεν, στη συνεδρίαση του OPEC+, ο Μπομπ Μενέντεζ κάλεσε τον Λευκό Οίκο να παγώσει τη συνεργασία του με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων αμερικανικών οπλικών συστημάτων.

Παράλληλα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας κατηγόρησε την αραβική χώρα ότι βοηθά στη συγκάλυψη του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, μετά την ανακοίνωση από τον OPEC+ την προηγούμενη εβδομάδα ότι θα μειώσει την πετρελαϊκή παραγωγή του.

«Οι ΗΠΑ πρέπει να παγώσουν άμεσα όλες τις διαστάσεις της συνεργασίας μας με τη Σαουδική Αραβία, συμπεριλαμβανομένων και των πωλήσεων όπλων, αλλά και της συνεργασίας ασφαλείας, εκτός των απολύτως απαραίτητων συστημάτων για την υπεράσπιση του προσωπικού των ΗΠΑ και των αμερικανικών συμφερόντων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Μενέντεζ.

«Ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, δεν θα δώσω το πράσινο φως σε οποιαδήποτε συνεργασία με το Ριάντ, μέχρι το βασίλειο να επανεκτιμήσει τη θέση του αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αρκετά, ως εδώ», τόνισε ο Μενέντεζ.

Ο Μενέντεζ δήλωσε επίσης «τρομοκρατημένος» από τις επιθέσεις κατά μη στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

«Απλά δεν υπάρχει χώρος για να υποστηρίζεις τις δύο πλευρές σε αυτή τη διαμάχη. Είτε υποστηρίζεις τον υπόλοιπο κόσμο στην προσπάθεια τερματισμού ενός εγκληματικού πολέμου που προσπαθεί να εξαφανίσει μία ολόκληρη χώρα από το χάρτη ή δεν τον υποστηρίζεις», εξήγησε ο Μενέντεζ κάνοντας μία προφανή αναφορά στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας επέλεξε το δεύτερο, σε μία τρομακτική απόφαση που καθοδηγήθηκε από τα συμφέροντά του».

H πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Ουάσινγκτον δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα σχολιασμού.

Ο OPEC+ υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συμφώνησε την Τετάρτη, σε δραστικές μειώσεις της πετρελαϊκής παραγωγής, περιορίζοντας την προσφορά σε μία σφιχτή αγορά, αυξάνοντας έτσι, τις πιθανότητες για υψηλότερες τιμές της βενζίνης. Από την άλλη μεριά, η Ουάσινγκτον επιδιώκει να μειώσει τα έσοδα της Ρωσίας από την ενέργεια εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Τζο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε «απογοητευμένος» από την «κοντόφθαλμη» προσέγγιση μείωσης της παραγωγής από το αναφερόμενο πετρελαϊκό καρτέλ, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, υπογραμμίζοντας την αυξανόμενη διάσταση του ρήγματος μεταξύ των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας στην ενεργειακή πολιτική. Κι όλα αυτά, παρά το πρόσφατο ταξίδι του αμερικανού προέδρου στο Ριάντ, όπου μέχρι και «γροθίτσες» αντάλλαξε μπροστά στις κάμερες με τον Μπιν Σαλμάν, για να τον «καλοπιάσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...