558
Ο ελάχιστος χρόνος μίας ανεπιθύμητης «χειραψίας», έστω και υγειονομικής: Μπάιντεν και σαουδάραβας διάδοχος χαιρετιούνται χωρίς ευχαρίστηση | Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

«Γροθίτσα» από τον Μπάιντεν στον σαουδάραβα διάδοχο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2022, 21:19
Ο ελάχιστος χρόνος μίας ανεπιθύμητης «χειραψίας», έστω και υγειονομικής: Μπάιντεν και σαουδάραβας διάδοχος χαιρετιούνται χωρίς ευχαρίστηση
|Bandar Algaloud/Courtesy of Saudi Royal Court/Handout via REUTERS

«Γροθίτσα» από τον Μπάιντεν στον σαουδάραβα διάδοχο

Protagon Team Protagon Team 15 Ιουλίου 2022, 21:19

Οταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία, ο Τζο Μπάιντεν, άδραξε την ευκαιρία που του έδωσε η δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στην Κωνσταντινούπολη και υποσχέθηκε urbi et orbi να καταστήσει τη Σαουδαραβία τού διαδόχου Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν «παρία» της διεθνούς κοινότητας λόγω της αντιδημοκρατικότητάς της. Oμως ο χρόνος κύλησε αδυσώπητος και είρων, όπως το συνηθίζει.

Απεδείχθη ότι αρκεί ένας πόλεμος των Ρώσων ώστε τα Δυτικά αντίμετρα να καταστήσουν ενεργειακούς «παρίες» όσους εξαρτώνται από τρίτους για την κάλυψη των αναγκών τους. Οι ΗΠΑ δεν έχουν πρόβλημα, έχει όμως το έτερον σκέλος της Δύσης, η Ευρωπαϊκή Ενωση. Οπότε επιβάλλεται κάποιο σκόντο στα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα. Οσον αφορά αυτά, τον ρόλο του «παρία» στη Μέση Ανατολή μπορεί κάλλιστα να τον παίξει το Ιράν – είτε υπάρξουν συμφωνίες για το πυρηνικό πρόγραμμά του είτε όχι.

Το ταξίδι, λοιπόν, του Μπάιντεν στο πετρελαιοφόρο βασίλειο των Σαούντ σημαίνει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ μετέβαλε γνώμη τόσο για τη γεωπολιτική έννοια του «παρία» όσο και για τα στρατηγικά συμφέροντα της πατρίδας του. Πάντως, όταν συναντήθηκε με τους Σαουδάραβες φρόντισε να δείξει ότι δεν ξεχνά: τον διάδοχο τον χαιρέτησε με υγειονομική «γροθίτσα», ενώ τον βασιλιά Σαλμάν μπιν Αμπντουλαζίζ με χειραψία. Αυτές οι κινήσεις δείχνουν ότι δεν θα απομονωθεί ο πετρελαϊκός γίγας μεν, αλλά ενδεχομένως μόνο ο διάδοχος του θρόνου – το μέλλον θα δείξει περισσότερα.

Η απευθείας πτήση του Μπάιντεν από το Ισραήλ στη Σαουδική Αραβία ήταν ιστορική από μόνη της: έγινε ο πρώτος πρόεδρος που έκανε αυτό το δρομολόγιο. Ο Μπάιντεν κατέβηκε από το Air Force One, περπάτησε στο επίσημο χαλί που του είχαν στρώσει και αντιμετώπισε την αντιπροσωπεία υποδοχής του. Τα αμερικανικά Μέσα παρατήρησαν ότι, σε αντίθεση με τις παρατεταμένες διαχύσεις στο ισραηλινό αεροδρόμιο «Μπεν Γκουριόν» τις προάλλες, στο σαουδαραβικό αεροδρόμιο παρέμεινε ελάχιστα, περί το ένα λεπτό, αφού επιβιβάστηκε στην προεδρική λιμουζίνα και αναχώρησε αμέσως για το παλάτι.

Οπως έδειξε η ντόπια τηλεόραση, όταν έφθασε εκεί τον υποδέχθηκε ο διάδοχος και τότε… έπεσε η υγειονομική «γροθίτσα». Ενα δευτερόλεπτο διήρκεσε ο χαιρετισμός αυτός; Λιγότερο; Και πολύ ήταν, διότι ο αμερικανός πρόεδρος έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δυσφορεί να συγχρωτίζεται με τον Μοχάμεντ.

Η πίεση στον Μπάιντεν να συνεργαστεί με τους Σαουδάραβες έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει εκτινάξει στα ύψη την τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, ένα πρόβλημα που έχει βλάψει και τη δημοφιλία του Μπάιντεν στις ΗΠΑ παραμονές των «ενδιαμέσων εκλογών» (θα γίνουν τον προσεχή Νοέμβριο).

Ως μεγάλος παραγωγός πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία έχει τη δύναμη να αυξήσει την παγκόσμια προσφορά καυσίμων, όμως δεν είναι σαφές ότι οι Σαουδάραβες τελικά θα πράξουν ό,τι επιθυμούν οι ΗΠΑ. Πέρα από το ενεργειακό πεδίο, οι ΗΠΑ, επιζητώντας περιφερειακή σταθερότητα στα μέτρα τους, θα χρησιμοποιήσουν τη Σαουδαραβία στον δικό τους πόλεμο κατά της οικονομικής και πολιτικής επιρροής της Ρωσίας και της Κίνας στη Μέση Ανατολή.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν την περασμένη Τρίτη είπε: «Ο λόγος που πηγαίνω στη Σαουδική Αραβία είναι για να προωθήσω τα αμερικανικά συμφέροντα. Εχουμε την ευκαιρία να επιβεβαιώσουμε εκ νέου την επιρροή μας στη Μέση Ανατολή». Ταυτόχρονα ομολόγησε ότι το όποιο κενό αφήσει θα σπεύσουν να το καλύψουν η Ρωσία και η Κίνα.

Μέρος του ταξιδιού του Μπάιντεν επικεντρώνεται στην οικοδόμηση δεσμών μεταξύ του Ισραήλ και της ευρύτερης περιοχής, και η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ήδη ότι επιτρέπει τις απευθείας πτήσεις από το Ισραήλ – κάτι που θεωρείται βασικό βήμα για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Ο χρόνος θα ξεκαθαρίσει τα πράγματα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...