728
Ο Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη. | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατρίνης: Λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί δεν περιλαμβάνουν την επιδότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 15:41
Ο Μιχάλης Κατρίνης στην ομιλία του στη Βουλή την Τετάρτη.
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Κατρίνης: Λογαριασμοί που έχουν εκδοθεί δεν περιλαμβάνουν την επιδότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 15:41

H κυβέρνηση, διά του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, ανακοίνωσε τα νέα μέτρα στήριξης και ενισχύσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Φεβρουάριο. Αλλά όπως κατήγγειλε στη Βουλή ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης υπάρχουν λογαριασμοί που ήδη φτάνουν στους καταναλωτές και δεν περιλαμβάνουν ούτε την επιδότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση έναν μήνα πριν.

Μάλιστα, όπως είπε ο κ. Κατρίνης κατά τη συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, σε μία μόνο εταιρεία πάνω από 1.000 είναι οι περιπτώσεις όπου δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου καλούνται να πληρώσουν υπέρογκους λογαριασμούς.

«Η κυβέρνηση τα ρίχνει στον ΔΕΔΔΗΕ και λέει ότι το θέμα θα λυθεί σε λίγες ημέρες. Ο ΔΕΔΔΗΕ ρίχνει την ευθύνη στην ΑΑΔΕ γιατί έστειλε μόλις πριν εννέα ημέρες τα στοιχεία μετρητών και μάλιστα χωρίς ΑΦΜ με αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι διασταυρώσεις. Πραγματικό μπάχαλο, με το κόστος και την ταλαιπωρία να επιβαρύνει τους πολίτες» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κατρίνης, για να καταγγείλει ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα εδώ και έναν μήνα ούτε η ΚΥΑ που θα ρυθμίζει και θα εξειδικεύει τα ζητήματα από την εξαγγελία της κυβέρνησης στις 7 Ιανουαρίου για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο κ. Κατρίνης περιέγραψε και μια πολύ ζοφερή εικόνα για την ακρίβεια, καταγγέλλοντας πάλι την κυβέρνηση.

«Η κυβέρνηση επαίρεται για τα μέτρα που ανακοινώνει. Μέτρα όμως που είναι ανεπαρκή και δεν καλύπτουν πλέον ούτε το υψηλό κόστος ζωής ούτε τους διαρκείς ανατιμήσεις. Η βενζίνη προχθές κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ στη χώρα, κινούμενη κοντά στο 1,85 (ευρώ ανά λίτρο). Σύμφωνα με το σχετικό πίνακα του Οργανισμού Κεντρικής Αγοράς Αθηνών οι τιμές χονδρικής σε λαχανικά, κηπευτικά και σαλατικά έχουν ξεπεράσει κάθε όριο: Τα μπρόκολα 185%, τα κουνουπίδια 160% , τα κολοκύθια 125% τα αγγούρια 100% , οι τομάτες 83% κλπ. Σκεφτείτε σε επίπεδο λιανικής πως θα μεταφραστούν αυτές οι αυξήσεις για τον καταναλωτή», είπε ο κ. Κατρίνης.

Ο ίδιος επεσήμανε το κυβερνητικό πηγαινέλα με τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα.

«Ο κ. υπουργός Οικονομικών έχει ανοίξει και κλείσει τρεις φορές έως τώρα το θέμα της μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και διαβίωσης. Το Σαββατοκύριακο άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, διαβάσαμε και για έκτακτη ενίσχυση σε 300.000 χαμηλοσυνταξιούχους (εμείς οι λαϊκιστές)», είπε με νόημα ο κ. Κατρίνης για να συμπληρώσει:

«Πριν δύο ημέρες, τόσο από τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Γεωργιάδη όσο και από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού κ. Πατέλη ακούσαμε ότι η κυβέρνηση εμμένει στη δημοσιονομική πειθαρχία και την αποφυγή δημοσιονομικού εκτροχιασμού και ότι τα περιθώρια μέτρων στήριξης είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Μάλιστα, ο κ. Πατέλης ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ θα επιδιώξει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα από το έλλειμμα -1,4% του ΑΕΠ, προϊδεάζοντας για την ασφυκτικότατη οικονομική πολιτική που θα ακολουθηθεί».

Ο επικεφαλής της ΚΟ και βουλευτής Ηλείας του Κινήματος Αλλαγής έκανε ειδική αναφορά στην περιβόητη πλέον στιχομυθία του Σπήλιου Λιβανού με τον Πέτρο Δούκα, που ως γνωστόν οδήγησε στην αποπομπή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης από την κυβέρνηση.

«Ο,τι συνέβη με τη στιχομυθία του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης του κ. Μητσοτάκη και του πρώην υφυπουργού Οικονομικών του κ. Καραμανλή, δεν αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό. Είναι μια ολόκληρη σχολή σκέψης. Και αυτή τη σχολή σκέψης, την βλέπουμε να εξελίσσεται κάθε φορά που ζούμε μια φυσική καταστροφή, κάθε φορά που διάγουμε μια οιωνεί προεκλογική περίοδο. Οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα όταν βλέπουν μια κυβέρνηση να μοιράζει χθες τριχίλιαρα και σήμερα διχίλιαρα και χιλιάρικα. Όταν βλέπουν κάποιους να έχουν ιδιοκτησιακή αντίληψη για το κράτος και την κυβέρνηση και κυρίως για το δημόσιο χρήμα.

Ο κ. Πρωθυπουργός απέπεμψε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Αν θέλει όμως να είναι ειλικρινής, ας ρίξει μια ματιά δίπλα του: θα δει υπουργούς με πρακτικές και πεπραγμένα που θα έπρεπε να είχαν αποπεμφθεί και αυτοί, αν ίσχυε στην πραγματικότητα αυτός ο αξιακός κώδικας, εντός ή εκτός εισαγωγικών».

Ο κ. Κατρίνης έκλεισε την ομιλία του, τονίζοντας: «Οι Ελληνες πολίτες, σήμερα και στο μέλλον, αξίζουν να ζουν σε μια καλύτερη χώρα. Σε μια χώρα που θα υπάρχουν πολιτικοί που αναλαμβάνουν και θα αποδίδουν ευθύνες. Σε μια χώρα που δεν θα μοιράζουν οι υπουργοί και οι πρωθυπουργοί τριχίλιαρα και διχίλιαρα για να κλείσουν στόματα, να εκμαυλίσουν συνειδήσεις ή για να μείνουν 2-3 ακόμα χρόνια στην εξουσία. Σε μια χώρα που θα επανέλθει ο σεβασμός, η εμπιστοσύνη στους θεσμούς και η ειλικρίνεια στη σχέση με τον πολίτη. Αυτή τη χώρα οραματιζόμαστε στο ΠΑΣΟΚ και γι’ αυτή τη χώρα θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...