534
|

Στη Βουλή οι συμβάσεις για Rafale, τορπίλες υποβρυχίων και φρεγάτες Belh@rra

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 14:51

Στη Βουλή οι συμβάσεις για Rafale, τορπίλες υποβρυχίων και φρεγάτες Belh@rra

Protagon Team Protagon Team 9 Φεβρουαρίου 2022, 14:51

Kατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις που αφορούν την προμήθεια των επιπλέον έξι μαχητικών αεροσκαφών Rafale της Πολεμικής Αεροπορίας, των τριών φρεγατών FDI (Βelh@arra) του Πολεμικού Ναυτικού και την αγορά 44 γερμανικών τορπίλων Sea Hake Mod 4 για τα υποβρύχια 214HN και 209/1200 AIP.

Η εισαγωγή των τριών συμβάσεων είχε καθυστερήσει λόγω της πρότασης μομφής που είχε καταθέσει κατά της κυβέρνησης ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας.

Η συζήτηση για την κύρωση των τριών συμβάσεων θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 11 Φεβρουαρίου, με την ψήφισή τους από την Ολομέλεια να προγραμματίζεται την ερχόμενη Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.

Οσον αφορά την παράδοση στο ΠΝ της έβδομης πυραυλακάτου τύπου Ρουσσέν, η οποία θα λάβει το όνομα του ήρωα των Ιμίων, Παναγιώτη Βλαχάκου, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, υποστήριξε ότι οι εργασίες θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του ερχόμενου Ιουνίου, μετά και τη νέα παράταση του δόθηκε.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι ολοκληρώθηκε το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών και των λειτουργικών δοκιμών για την επαύξηση της επιχειρησιακής απόδοσης των υποβρυχίων «κλάσης Παπανικολής», «Πιπίνος», «Ματρώζος» και «Κατσώνης», όπως και στο αναβαθμισμένο υποβρύχιο τύπου 209, «Ωκεανός».

Συγκεκριμένα, με δύο διατάξεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας προβλέπεται εξάμηνη παράταση (έως 30 Ιουνίου) για την ολοκλήρωση της ναυπήγησης της πυραυλακάτου στα ναυπηγεία Ελευσίνας και τρίμηνη (έως 31 Μαρτίου) για την ολοκλήρωση των εργασιών στα τέσσερα υποβρύχια στα  ναυπηγεία Σκαραμαγκά.

Οι εν λόγω διατάξεις περιελήφθησαν στην τροπολογία 1207/175/7-2-2022 του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων που έχει ενταχθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με θέμα: «Κύρωση της από 28.1.2022 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου “Επείγουσες φορολογικές, τελωνειακές και συναφείς ρυθμίσεις, επείγουσες διατάξεις για τη διασφάλιση του δικαιώματος αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας” (Α΄14)» που συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος , για την ολοκλήρωση του ναυπηγικού έργου θα απαιτηθούν επιπλέον χρηματοδότηση έως 6.150.000 ευρώ και 12.700.000 ευρώ αντίστοιχα, για την κάλυψη μισθοδοσίας και ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένων, λειτουργικά έξοδα, υπηρεσίες μετακίνησης προσωπικού, τεχνική υποστήριξη και υλικά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, η ναυπήγηση της  πυραυλακάτου «Βλαχάκος»  έχει ήδη ολοκληρωθεί σε ποσοστό  87% και απομένουν ακόμα κάποιες εργασίες δοκιμής συστημάτων μάχης εν όρμω, εν πλω. Εκτίμησή του ήταν ότι μέχρι να συμπληρωθεί η εξάμηνη παράταση το σκάφος θα αποδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό το συντομότερο δυνατόν.

«Είναι προφανές -σημείωσε- το όφελος για την εγχώρια αμυντική βιομηχανία να συνεχίσουν να λειτουργούν αυτά τα ναυπηγεία. Τα προβλήματα τα γνωρίζουμε, αλλά από την άλλη οφείλω να σημειώσω ότι ανέκαθεν αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση άσκησε μέριμνα για να συνεχίσει να υπάρχει η απασχόληση, αντικείμενο απασχόλησης για τους εργαζομένους αυτών των ναυπηγείων και δι’ αυτής της τροπολογίας με τις παρατάσεις το αποδεικνύει για μια ακόμη φορά και τελειώνω πραγματικά επαναλαμβάνοντας την ευχή, όλων υποθέτω, ότι η παράταση αυτή θα είναι η τελευταία. Από εδώ και πέρα θα έλεγα ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματοποίηση επενδύσεων και στα δύο ναυπηγεία ώστε αυτά να βρουν το δρόμο τους όπως πρέπει προς όφελος της ναυπηγικής βιομηχανίας, του Πολεμικού Ναυτικού και της Εθνικής Αμυνας».

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...