188
H καναδή υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί (αριστερά) με τη γερμανίδα ομόλογό της Αναλένα Μπέρμποκ σε συνάντησή τους τον περασμένο Αύγουστο | Photo by Britta Pedersen/picture alliance via Getty Images

Καναδάς: Γυναίκες ΥΠΕΞ συζητούν για την κατάσταση στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 22:10
H καναδή υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί (αριστερά) με τη γερμανίδα ομόλογό της Αναλένα Μπέρμποκ σε συνάντησή τους τον περασμένο Αύγουστο
|Photo by Britta Pedersen/picture alliance via Getty Images

Καναδάς: Γυναίκες ΥΠΕΞ συζητούν για την κατάσταση στο Ιράν

Protagon Team Protagon Team 20 Οκτωβρίου 2022, 22:10

Oι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις στο Ιράν μετά τον θάνατο της Μασχά Αμινί βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδικτυακής συνόδου που έχουν, με πρωτοβουλία του Καναδά, οι γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών πολλών χωρών του κόσμου.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian, η καναδή υπουργός Εξωτερικών Μελανί Ζολί συγκάλεσε αυτή τη διαδικτυακή σύνοδο καθώς, όπως χαρακτηριστικά είπε, οι γυναίκες υπουργοί Εξωτερικών «οφείλουν να στείλουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ότι το ιρανικό καθεστώς θα πρέπει να σταματήσει κάθε μορφή βίας και διώξεων εις βάρος του ιρανικού λαού, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα των βάναυσων επιθέσεων εναντίον των γυναικών».

«Ο Καναδάς θα συνεχίσει να στηρίζει τους θαρραλέους Ιρανούς που μάχονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα και υπερασπίζονται τις μητέρες, τις αδελφές, τις συζύγους και τις κόρες τους», τόνισε η Ζολί, ενώ προσέθεσε πως «τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα».

«Δεν ανεχόμαστε πλέον τις διαταγές του θεοκρατικού καθεστώτος για το πώς πρέπει να ντύνονται και να συμπεριφέρονται οι γυναίκες στο Ιράν. Στα μάτια τους, βλέπουμε τον εαυτό μας. Εχουμε την ηθική υποχρέωση να τις στηρίξουμε», δήλωσε η υπουργός.

Στη διαδικτυακή σύνοδο συμμετέχουν και γυναίκες ιρανικής καταγωγής. Ο Καναδάς ακολούθησε το παράδειγμα των ΗΠΑ και άλλων χωρών, επιβάλλοντας κυρώσεις στην Τεχεράνη.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...