276
Ενα από τα 24 μπρούτζινα αγάλματα που βρέθηκαν στα αρχαία ιαματικά λουτρά της Τοσκάνης | Ministero della Cultura/Handout via REUTERS

Ιταλία: Δύο ντουζίνες χάλκινα αγάλματα θαμμένα στη λάσπη

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 20:51
Ενα από τα 24 μπρούτζινα αγάλματα που βρέθηκαν στα αρχαία ιαματικά λουτρά της Τοσκάνης
|Ministero della Cultura/Handout via REUTERS

Ιταλία: Δύο ντουζίνες χάλκινα αγάλματα θαμμένα στη λάσπη

Protagon Team Protagon Team 8 Νοεμβρίου 2022, 20:51

Ιταλοί αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στην περιοχή Σαν Κασιάνο ντέι Μπάνιι της Τοσκάνης, σε ιαματικά λουτρά, 24 καλώς διατηρημένα χάλκινα αγάλματα που χρονολογούνται στη ρωμαϊκή εποχή. Μάλιστα, οι ειδικοί χαρακτήρισαν τα ευρήματα συγκλονιστικά, «μια από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις που αφορούν την αρχαία Μεσόγειο».

(Ministero della Cultura/Handout via REUTERS)

Τα περισσότερα από τα αγάλματα χρονολογούνται στον 2ο π.Χ. και στον 1ο μ.Χ. αιώνα, δηλαδή σε περίοδο που η αρχαία Τοσκάνη περνούσε από την ετρουσκική κυριαρχία στη ρωμαϊκή, όπως ανακοίνωσε το ιταλικό υπουργείο Πολιτισμού. Τα αγάλματα εντοπίστηκαν στην κορυφή ενός λόφου στην περιφέρεια της Σιένας. Στο σημείο υπάρχει αρχαίο λουτρό το οποίο ανασκάπτεται και ερευνάται από το 2019.

(Ministero della Cultura/Handout via REUTERS)

Τα αγάλματα, που απεικονίζουν την Υγεία, τον Απόλλωνα και άλλες ελληνικές και ρωμαϊκές θεότητες, κοσμούσαν κάποιο ιερό προτού βυθιστούν στα ιαματικά λουτρά «μάλλον για τελετουργικούς λόγους». Βρέθηκαν σκεπασμένα από νομίσματα χάλκινα, ασημένια και χρυσά, τα οποία συνετέλεσαν στη διατήρησή τους. Μαζί με τα μεγάλα αγάλματα βρέθηκαν και δεκάδες μικρότερα αγαλματίδια, φτιαγμένα και αυτά από χαλκό – και όχι από τερακότα, όπως συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια στην περιοχή αυτή.

(Ministero della Cultura/Handout via REUTERS)

Ολο το αρχαιολογικό υλικό μεταφέρθηκε σε εργαστήριο αποκατάστασης στη γειτονική πόλη Γκροσέτο και κατόπιν θα εκτεθεί σε νέο μουσείο, στο Σαν Κασιάνο. Οι επιγραφές βάσει των οποίων προσδιορίστηκε η ηλικία των αγαλμάτων είναι λατινικές και ετρουσκικές. Πιθανολογείται ότι οι καλλιτέχνες που δημιούργησαν τα αρχαία αντικείμενα ήταν ντόπιοι, Τοσκανέζοι.

Ο χώρος των ανασκαφών (Ministero della Cultura/Handout via REUTERS)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...