470
Αποψη του τμήματος που παρασύρθηκε από την κατολίσθηση | REUTERS/Ciro De Luca

Ιταλία: Δύο νεκρές και 10 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Ισκια

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 10:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/11/2022, 18:10
Αποψη του τμήματος που παρασύρθηκε από την κατολίσθηση
|REUTERS/Ciro De Luca

Ιταλία: Δύο νεκρές και 10 αγνοούμενοι από κατολίσθηση στην Ισκια

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2022, 10:37
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 27/11/2022, 18:10

Μια γυναίκα και ένα μικρό κορίτσι έχασαν τη ζωή τους, ενώ 10 άνθρωποι εξακολουθούσαν να αγνοούνται το απόγευμα της Κυριακής έπειτα από κατολίσθηση που προκλήθηκε από τις καταρρακτώδεις βροχές στο ιταλικό νησί Ισκια, στα ανοιχτά της Νάπολης, το Σάββατο.

Χθες τα ξημερώματα από την κατολίσθηση στην μικρή πόλη Κασαμίτσιολα, στο βόρειο τμήμα του νησιού, βυθίστηκε στις λάσπες τουλάχιστον ένα σπίτι, ενώ αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα από τόνους λάσπης.

Το πρώτο θύμα είναι μια 31χρονη, η οποία εντοπίστηκε νεκρή από τα σωστικά συνεργεία, ανακοίνωσε ο νομάρχης της Νάπολης Κλαούντιο Παλόμπα.

Αργότερα την Κυριακή, διασώστες εντόπισαν θαμμένη στη λάσπη τη σορό ενός μικρού κοριτσιού, ηλικίας 5-6 ετών.

Λεωφορεία βουτηγμένα στη λάσπη – REUTERS/Guglielmo Mangiapane

Κάποιοι άνθρωποι που είχε αναφερθεί αρχικά ότι αγνοούνταν εντοπίστηκαν σώοι και αβλαβείς στη συνέχεια. Μεταξύ αυτών βρίσκεται μια οικογένεια με νεογέννητο μωρό, διευκρίνισε ο Παλόμπα. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, χθες το απόγευμα εξακολουθούσαν να αγνοούνται περίπου 10 άνθρωποι.

Τις επιχειρήσεις διάσωσης δυσχέραινε η συνεχιζόμενη βροχόπτωση και οι ισχυροί άνεμοι, οι οποίοι καθυστερούσαν επίσης την αποστολή ενισχύσεων με οχηματαγωγά πλοία από την ηπειρωτική χώρα.

Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Πιαντεντόσι είχε προηγουμένως δηλώσει ότι αρκετοί άνθρωποι είχαν εγκλωβιστεί στις λάσπες.

Ωστόσο είχε διαψεύσει πληροφορίες του συναδέλφου του, του υπουργού Υποδομών Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος είχε μιλήσει νωρίτερα για απολογισμό οκτώ νεκρών, σημειώνοντας ότι μέχρι εκείνη την ώρα δεν είχαν επιβεβαιωθεί θάνατοι, αν και η κατάσταση ήταν ακόμη ρευστή.

Στην Κασαμίτσιολα, έναν δήμο 8.000 κατοίκων τον χειμώνα με ιαματικές πηγές στο νησί Ισκια, κοντά στο Κάπρι, είχε σημειωθεί το 2017 σεισμός που είχε προκαλέσει τον θάνατο δύο ανθρώπων. Ωστόσο η περιοχή είχε υποστεί μεγάλες καταστροφές από πολύ πιο ισχυρό σεισμό που είχε σημειωθεί εκεί στα τέλη του 19ου αιώνα.

Η κατολίσθηση παρέσυρε αυτοκίνητα και κατέστρεψε σπίτια – REUTERS/Ciro De Luca

Από την χθεσινή κατολίσθηση, ποτάμια λάσπης κατέκλυσαν δρόμους, ανέτρεψαν δέντρα και παρέσυραν αυτοκίνητα που βρίσκονταν σε αυτούς, σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι τη θάλασσα.

Ενα σπίτι θάφτηκε στις λάσπες και δύο άνθρωποι διασώθηκαν από αυτοκίνητο που παρασύρθηκε στη θάλασσα.

Τουλάχιστον 30 οικογένειες εγκλωβίστηκαν στα σπίτια τους από τη λάσπη, χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς η οδική αρτηρία που επιτρέπει την πρόσβαση στην συνοικία τους, έχει αποκλειστεί από τις λάσπες και τα συντρίμμια.

Οι υπηρεσίες διάσωσης είχαν ανακοινώσει στη συνέχεια ότι ήλπιζαν να έχουν καταφέρει να διασώσουν 150 ως 200 ανθρώπους και να τους μεταφέρουν σε προσωρινά καταλύματα.

Οι τοπικές αρχές είχαν παράλληλα καλέσει τους κατοίκους του νησιού να παραμείνουν στα σπίτια τους για να μην παρεμποδίσουν τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Η Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε ότι παρακολουθεί την εξέλιξη των επιχειρήσεων διάσωσης, ενώ συγκάλεσε έκτακτο υπουργικό συμβούλιο και σημείωσε ότι οι σκέψεις της στρέφονται στους ανθρώπους που επλήγησαν από την καταστροφή.

Αυτή σημειώθηκε μόνον μερικές εβδομάδες μετά τον θάνατο 11 ανθρώπων από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από καταρρακτώδεις βροχές στο κεντροανατολικό τμήμα της Ιταλίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...