424
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα στη Χάλκη | REUTERS/Murad Sezer

Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 11:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/02/2019, 14:20
Ο Αλέξης Τσίπρας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα στη Χάλκη
|REUTERS/Murad Sezer

Ιστορική επίσκεψη Τσίπρα στη Χάλκη

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 11:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 06/02/2019, 14:20

Επίσκεψη στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης, την πρώτη που έχει κάνει ποτέ εν ενεργεία έλληνας πρωθυπουργός, πραγματοποίησε την Τετάρτη ο Αλέξης Τσίπρας.

Παρουσία και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο κ. Τσίπρας παρέστη σε λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Τριάδος.

Εφτασε στο νησί που βρίσκεται περίπου στο κέντρο της Προποντίδας, ανοιχτά της Κωνσταντινούπολης, κάτω από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, τέσσερα τουρκικά σκάφη, του λιμενικού και της αστυνομίας, συνόδευαν το σκάφος του κ. Τσίπρα.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στη Χάλκη συνοδευόμενος από τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, τους οποίους υποδέχτηκε στην είσοδο της Μονής, ο Ηγούμενος Χάλκης και Μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος. Κατά την υποδοχή στη Χάλκη, υπήρχαν και αρκετοί ομογενείς, ενώ για την κάλυψη της επίσκεψης παρατηρείται μεγάλο ενδιαφέρον και από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Τη Χάλκη είχε επισκεφτεί ιδιωτικά το 1933 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, όταν πλέον είχε αποχωρήσει από την πρωθυπουργία.

Μετά τη λειτουργία, προγραμματίζεται η ξενάγηση του Πρωθυπουργού στη Θεολογική Σχολή και η συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Επειτα, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το μουσείο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη και θα ξεναγηθεί μαζί με τον πρώην πρωθυπουργό της Τουρκίας και νυν πρόεδρο της Βουλής Μπιναλί Γιλντιρίμ. Σημειώνεται ότι ο Γιλντιρίμ αναμένεται να παραιτηθεί του αξιώματός του ώστε να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης στις εκλογές της 31ης Μαρτίου.

Σε δηλώσεις του αργότερα ο Πρωθυπουργός εξέφρασε τη χαρά και τη συγκίνησή του που βρίσκεται στο ιστορικό νησί της Χάλκης, «σε αυτόν τον ιστορικό και ιερό τόπο».

Για τη Θεολογική Σχολή ανέφερε ότι σε αυτήν φοίτησαν σπουδαίοι λόγιοι άνθρωποι, ορθόδοξοι θεολόγοι, ιερείς με σπουδαίες γνώσεις και πολύ σημαντική προσφορά, αλλά και μεγάλες προσωπικότητες, που αργότερα έγιναν σπουδαίοι ιεράρχες, αρκετοί εξ αυτών διετέλεσαν και στον πατριαρχικό θρόνο, μεταξύ των οποίων και ο σημερινός Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη που τον ξενάγησε στους τόπους εκείνους που από μικρό παιδί, 15 ετών έφηβος, ήρθε από την Ίμβρο για να σπουδάσει. Όπως σημείωσε, είχε την ευκαιρία να μπει στις αίθουσες εκείνες που κάποτε υπήρχε διδασκαλία που σταμάτησε δυστυχώς από το 1971 και μετά, να ξεναγηθεί σε μία κιβωτό σοφίας και γνώσης, στον απίστευτο αυτό πλούτο που είναι η βιβλιοθήκη της Θεολογικής Σχολής, με πάνω από 100.000 βιβλία και να δει τη «μεγάλη και αξιόλογη προσπάθεια που καταβάλλεται, και με τη συνεισφορά της Βουλής των Ελλήνων, προκειμένου να καταγραφούν και να ψηφιοποιηθούν, για να είναι αντικείμενο ανάγνωσης και γνώσης όλης της Οικουμένης».

Νωρίτερα, είχε ξεναγηθεί στην Αγία Σοφία συνοδευόμενος από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, τον υφυπουργό Εξωτερικών Μάρκο Μπόλαρη και τη σύντροφό του Μπέτυ Μπαζιάνα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...