414
O Πρωθυπουργός θέλησε να γίνει όσο το δυνατόν πιο αρεστός στον συνομιλητή του για το θέμα των Οκτώ και η λύση ήταν εύκολη | REUTERS

Ο Τσίπρας στην παγίδα του Ερντογάν με τους οκτώ «πραξικοπηματίες»

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 11:36
O Πρωθυπουργός θέλησε να γίνει όσο το δυνατόν πιο αρεστός στον συνομιλητή του για το θέμα των Οκτώ και η λύση ήταν εύκολη
|REUTERS

Ο Τσίπρας στην παγίδα του Ερντογάν με τους οκτώ «πραξικοπηματίες»

Protagon Team Protagon Team 6 Φεβρουαρίου 2019, 11:36

Η φράση του Αλέξη Τσίπρα για τους Οκτώ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξένισε πολλούς. Μπροστά στην επίμονη απαίτηση του τούρκου προέδρου να επιστραφούν άμεσα στη χώρα του οι οκτώ στρατιωτικοί, ώστε να τους… περιλάβει η δικαιοσύνη του καθεστώτος, ο Πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει ότι η Ελλάδα ως κράτος δικαίου οφείλει να κάνει σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Στην Ελλάδα, είπε ενώπιον του Ερντογάν,  «οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι και σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας».

Με άλλα λόγια ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας προτίμησε να κρυφτεί πίσω από τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης για τους συγκεκριμένους αιτούντες άσυλο, αλλά ταυτόχρονα, για να χρυσώσει το χάπι, τους αποκάλεσε ανοικτά πραξικοματίες, την ώρα που η ίδια η Δικαιοσύνη (ο Αρειος Πάγος και το Συμβούλιο της Επικρατείας) έχουν αποφανθεί πως δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να δικαιολογεί τον εν λόγω χαρακτηρισμό.

«Καταδικάζουμε κάθε μορφής πραξικοπήματα», επανέλαβε ο κ. Τσίπρας, αναγνωρίζοντας ότι η υπόθεση των Οκτώ «αποτέλεσε αγκάθι στις σχέσεις μας, όπως και η φυλάκιση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία», που σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες έγινε ως μέσο πίεσης για την ανταλλαγή με τους οκτώ Τούρκους.

Πώς όμως οι πάσης φύσεως αντιφρονούντες στη γείτονα (Τούρκοι κουρδικής καταγωγής, γκιουλενιστές, πρώην στελέχη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, δημόσιοι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων, πανεπιστημιακοί, καθηγητές, ακόμα και δικαστές) μπορούν να χαρακτηρίζονται συλλήβδην πραξικοπηματίες; Και πώς όλοι αυτοί οι πραξικοπηματίες (εντός και εκτός εισαγωγικών) ΔΕΝ είναι ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα όταν η ελληνική Δικαιοσύνη και άρα το ελληνικό το κράτος τους προσφέρει με συγκεκριμένες αποφάσεις και διαδικασίες, άσυλο;

Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην Τουρκία, είναι το γεγονός ότι σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, στη μακρά λίστα των «καταζητούμενων τρομοκρατών» του Ερντογάν βρίσκονται σχεδόν 500 άτομα – όλα επικηρυγμένα από το καθεστώς.

Ετσι και την Τρίτη ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε στοχευμένα -την ημέρα ακριβώς της επίσκεψης του έλληνα Πρωθυπουργού στην Αγκυρα- να επικηρύξει με 700.000 ευρώ το κεφάλι και τους Οκτώ. Ο συμβολισμός προφανής: «ό,τι και να λέτε, οφείλετε να τους παραδώσετε», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Η σχετική λίστα με τους επικηρυγμένους φέρεται να έχει τρεις διαβαθμίσεις (κόκκινη, γκρίζα και πορτοκαλί).

Μόνο φέτος, στη λίστα προστέθηκαν άλλοι 74 εκ των οποίων στην πρώτη κατηγορία, την κόκκινη, 12. Ανάμεσά τους ήταν και οι Οκτώ.

Σημαντική λεπτομέρεια, το γεγονός ότι η Ιντερπολ, ύστερα από τις αποφάσεις των ελληνικών Ανώτατων Δικαστηρίων, έβγαλε και τους οκτώ από την λεγόμενη ερυθρά αγγελία (red notice) και αυτό παρά την επικήρυξή τους από τον Ερντογάν…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...