• Ο Αλέξης Τσίπρας προτιμά τα Πρότυπα Σχολεία, παρά τη... ρετσινιά της αριστείας

    Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι. Τα παιδιά είναι παιδιά και δεν μπορούν να μπουν στον «πάγο», να περιμένεις ως γονιός να «ωριμάσουν οι συνθήκες» και θα βελτιωθεί η δημόσια παιδεία —τα χρόνια περνάνε, τα παιδιά πρέπει να πάνε (σε καλό) σχολείο. Ετσι, ο κάθε μπαμπάς και η κάθε μαμά κάνουν ό,τι μπορούν για το βλαστάρι τους: το στέλνουν με την οικονομική τους άνεση σε ένα καλό ιδιωτικό και αδιαφορούν για τα χάλια των δημόσιων σχολείων, ζορίζονται και κάνουν το ίδιο, ή ψάχνουν μια προνομιακή γωνιά στο σύστημα της δημόσιας εκπαίδευσης.

     

    Αλλά δεν έχουν περάσει δα και τόσα πολλά χρόνια από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ καταργούσε τα Πρότυπα Σχολεία, σε μια κίνηση που συνοδευόταν μάλιστα με τον περιβόητο αφορισμό του τότε υπουργού Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά για την αριστεία που είναι «ρετσινιά». Ούτε τόσες πολλές ημέρες -για την ακρίβεια 15 ημέρες- από τότε που ο ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε το υπουργείο Παιδείας ότι με τα Πρότυπα Σχολεία μεταξύ άλλων «ανοίγει τον δρόμο για τις γνωστές και αποτυχημένες αλλού πρακτικές της επιλογής σχολείου από τους γονείς (γονεϊκή επιλογή / parental choice)».

     

    Έτσι, η είδηση ότι ο Αλέξης Τσίπρας και η Μπέτυ Μπαζιάνα φρόντισαν ώστε ο μεγάλος τους γιος, Φοίβος, να δώσει εξετάσεις στο Πρότυπο Γυμνάσιο της Πλάκας, είναι μεν απολύτως κατανοητή, αλλά δεν τους γλίτωσε από τον ψόγο της πολιτικής υποκρισίας, τη μομφή ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άλλα έκανε ως κυβερνήτης και άλλα πράττει ως ιδιώτης.

     

    Την είδηση έκανε γνωστή ο Απόστολος Λακασάς στο ρεπορτάζ του για το kathimerini.gr, το οποίο τιτλοφόρησε ως εξής: «Ψήφο εμπιστοσύνης στα Πρότυπα Σχολεία δίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας».

     

    Έγραψε συγκεκριμένα πως «ο γιος του κ. Τσίπρα μετείχε στις σημερινές εξετάσεις για μία θέση στο Πρότυπο Γυμνάσιο Πλάκας. Συνολικά, για τις 78 θέσεις του σχολείου είχαν κάνει αίτηση 525 παιδιά, και τελικά στις εξετάσεις προσήλθαν 474 υποψήφιοι. Οι μαθητές εξετάστηκαν στη Γλώσσα και τα Μαθηματικά σε μία τρίωρη κοινή εξέταση».

     

    Όπως σημειώθηκε, τα Πρότυπα μετά από ιστορία δεκαετιών, είχαν καταργηθεί το 1985 από τον τότε υπουργό Παιδείας Απόστολο Κακλαμάνη. Επανήλθαν τo 2011 επί υπουργίας Αννας Διαμαντοπούλου, καταργήθηκαν το 2015 επί υπουργίας Αριστείδη Μπαλτά και επανήλθαν το 2020 με απόφαση της νυν υπουργού Νίκης Κεραμέως.

  • Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξηγεί γιατί επέλεξε το συνέδριο του Βαρουφάκη αντί αυτό του ΣΥΡΙΖΑ

    O Τζέρεμι Κόρμπιν, ο αμφιλεγόμενος πρώην ηγέτης των Εργατικών της Βρετανίας, δεν παρέστη στο 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πάει όμως στο συνέδριο του ΜέΡΑ25 ως προσκεκλημένος του Γιάνη Βαρουφάκη.

     

    Γιατί έκανε αυτήν την επιλογή; Μιλώντας στα «Νέα Σαββατοκύριακο» και στον δημοσιογράφο Δημήτρη Ν. Μανιάτη, ο βρετανός θρύλος της ριζοσπαστικής Αριστεράς, είπε ότι δεν τον προσκάλεσαν καν από τον ΣΥΡΙΖΑ.

     

    Συγκεκριμένα απάντησε:

     

    «Σχεδίαζα ένα ταξίδι στην Ελλάδα με τον Γιάνη Βαρουφάκη εδώ και αρκετό καιρό και είμαι στην ευχάριστη θέση να παρευρεθώ στο συνέδριο του ΜέΡΑ25 για να συζητήσω για την ειρήνη, τη δικαιοσύνη και τη διεθνή αλληλεγγύη. Δεν γνωρίζω καμία άλλη πρόσκληση, αλλά φυσικά εργάζομαι με αριστερά και προοδευτικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη και μάλιστα στον κόσμο. Αυτό περιλαμβάνει και τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο συνεργάζομαι στην Ενιαία Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης».

     

  • Η Ολγα Κεφαλογιάννη σε φάση καλά κρασιά

    Σε άλλα νέα, η Ολγα Κεφαλογιάννη, βουλευτής Α’ Αθηνών της ΝΔ, παράτησε -για λίγο προφανώς- το 14ο Συνέδριο του κόμματός της, για να μεταβεί μαζί με τον σύζυγό της Μίνω Μάτσα σε κτήμα στη Σταμάτα και να διαφημίσει μέσω social media έναν συγκεκριμένο οινοπαραγωγό.

     

    Είναι αυτό που λέμε, καλά κρασιά…

     




text
  • Και τώρα θα γίνει του Παπανώτα


    17 Απριλίου 2024, 23:33