278
Στιγμιότυπο από την τουρκική εισβολή στη Συρία, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με δυνάμεις πεζικού και με τεθωρακισμένα οχήματα | EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY

ΗΠΑ: έρχονται κυρώσεις στην Τουρκία για S400 και Συριακό

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 22:13
Στιγμιότυπο από την τουρκική εισβολή στη Συρία, που έγινε τον περασμένο Οκτώβριο με δυνάμεις πεζικού και με τεθωρακισμένα οχήματα
|EPA/TURKISH DEFENCE MINISTRY

ΗΠΑ: έρχονται κυρώσεις στην Τουρκία για S400 και Συριακό

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 22:13

Η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ ενέκρινε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου ένα νομοσχέδιο που μεριμνά υπέρ της επιβολής κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας όσον αφορά τόσο τη στρατιωτική εισβολή που διέπραξε στη Συρία όσο και την αγορά του ρωσικού συστήματος αεράμυνας S400.

Η εν λόγω επιτροπή της αμερικανικής Γερουσίας ενέκρινε με ψήφους 18 υπέρ και 4 κατά την κατάθεση στην ολομέλεια του Σώματος και προς ψήφιση ενός νομοσχεδίου «περί προώθησης της αμερικανικής εθνικής ασφάλειας και περί αποτροπής της επανεμφάνισης του ΙSIS».

«Τώρα είναι η στιγμή η Γερουσία να συνασπιστεί και να αδράξει αυτή την ευκαιρία για να αλλάξει τη στάση της Τουρκίας» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Τζιμ Ρις. «Οι ενέργειες της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεράσει τα όρια. Αυτό το νομοσχέδιο καθιστά σαφές στην Τουρκία ότι η στάση της στη Συρία είναι απαράδεκτη και η αγορά των S400 είναι μη βιώσιμη» ανέφερε σε tweet του και ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ.

Ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Ραντ Πολ τόνισε πως η κυβέρνηση Τραμπ αντιτάσσεται στον νόμο επειδή αποδυναμώνει την εξουσία του προέδρου και ενδέχεται να καταστήσει δυσκολότερες τις διαπραγματεύσεις με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ζητήματα όπως η αγορά των πυραυλικών συστημάτων και ο πόλεμος στη Συρία.

Πολλοί βουλευτές και των δύο κομμάτων είναι πάντως εξοργισμένοι για την αγορά των ρωσικών S-400 από τους Τούρκους, καθώς θεωρούν αυτό το πυραυλικό σύστημα απειλή για το ΝΑΤΟ. Είναι επίσης οργισμένοι με τη στρατιωτική εισβολή της Τουρκίας στη Συρία και την εκκαθάριση των κουρδικών περιοχών.

«Δεν πρόκειται για κάποιον μικροκαβγά με αυτή τη χώρα. Είναι μια στροφή της Τουρκίας προς μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από αυτή που είχε στο παρελθόν» σχολίασε ο Ρις. «Μας κοροϊδεύουν, και κοροϊδεύουν και τους νατοϊκούς συμμάχους» είπε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...