417
O πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοινώνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση | Thomas Samson/Pool via REUTERS

Γαλλία: τα συνδικάτα αγρίεψαν με το νέο Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 19:45
O πρωθυπουργός της Γαλλίας Εντουάρ Φιλίπ ανακοινώνει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση
|Thomas Samson/Pool via REUTERS

Γαλλία: τα συνδικάτα αγρίεψαν με το νέο Ασφαλιστικό

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2019, 19:45

Η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου την πολύκροτη ασφαλιστική μεταρρύθμιση που είχε προαναγγείλει, και οι πρώτες αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων ήταν οξύτατες. Οπως δήλωσε ο γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, τα προτεινόμενα με το σχετικό νομοσχέδιο μέτρα θα συζητηθούν στη γαλλική Βουλή περί τα τέλη Φεβρουαρίου.

Ο Φιλίπ δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση αφορά τους Γάλλους που έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά, και ότι αυτή η πρόβλεψη συνιστά «παραχώρηση προς τα συνδικάτα», τα οποία ήδη επιδίδονται σε κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας.

«Η μετάβαση θα γίνει σταδιακά» προς το καθολικό σύστημα συνταξιοδότησης το οποίο «έχει στόχο να συγχωνεύσει τα 42 διαφορετικά συνταξιοδοτικά συστήματα της Γαλλίας» είπε ο Φιλίπ ανακοινώνοντας σε συνέντευξη Τύπου τις λεπτομέρειες της μεταρρύθμισης.

Ο γάλλος πρωθυπουργός διευκρίνισε επίσης ότι οι στρατιωτικοί, οι πυροσβέστες, οι δεσμοφύλακες και οι αστυνομικοί θα συνταξιοδοτούνται νωρίτερα από τους άλλους εργαζομένους.

Το νέο σύστημα θα εγγυάται ελάχιστη μηνιαία σύνταξη 1.000 ευρώ για όσους έχουν εργαστεί τα προβλεπόμενα χρόνια. Το όριο ηλικίας για τους παλιούς ασφαλισμένους παραμένει στα 62 έτη. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η κυβέρνηση θα ενθαρρύνει τους πολίτες να εργάζονται περισσότερα χρόνια χρησιμοποιώντας ένα σύστημα εκπτώσεων και ένα σύστημα πριμοδότησης.

Πλήρως η μεταρρύθμιση θα ισχύσει για όσους εισέλθουν στην αγορά εργασίας το 2022.

Προς συνέχιση των απεργιών

Αν και ο  γάλλος πρωθυπουργός υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές προτάσεις «δικαιολογούν» τη λήξη της απεργίας και των διαδηλώσεων, τα συνδικάτα ετοιμάζονται για νέες κινητοποιήσεις.

Νοσοκομείο Μασσαλίας: ένα ανδρείκελο με νοσοκομειακή στολή κρέμεται στον χώρο των επειγόντων περιστατικών και δηλώνει ότι «η απεργία είναι επείγουσα ανάγκη» (REUTERS / Jean-Paul Pelissier)

Το κυβερνητικό σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση «πέρασε την κόκκινη γραμμή» με την πρόβλεψή του να δίνονται κίνητρα στους εργαζομένους για να καθυστερούν τη συνταξιοδότησή τους ήταν η απάντηση του μετριοπαθούς συνδικάτου CFDT, ενώ η αριστερή συνδικαλιστική ένωση CGT απέρριψε πλήρως τη μεταρρύθμιση.

Από πλευράς γαλλικού Τύπου υπήρξαν τοποθετήσεις με διαφορετική στόχευση.

Η συντηρητική Le Figaro έδωσε έμφαση στη «μεγάλη μάχη του Εμμανουήλ Μακρόν», η οποία όμως πρέπει να πείσει. «Πέρασαν δύο χρόνια αμφιβολιών και υποψίας» έγραψε σε κύριο άρθρο της, τονίζοντας δύο δεδομένα: ότι, πρώτον, «το πρόβλημα είναι η μη βιωσιμότητα του υπάρχοντος συνταξιοδοτικού συστήματος» και ότι, δεύτερον, «όλοι, άνδρες και γυναίκες, ζουν πλέον περισσότερο και χωρίς να εργάζονται – ένα αβάσταχτο φορτίο για τις νεότερες γενιές εργαζομένων». Η εφημερίδα χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» ορισμένα κλαδικά προνόμια που ισχύουν σήμερα.

Από πλευράς της η Liberation υπογράμμισε τη σημασία τού να εκφραστεί και στο πρόγραμμα ασφαλιστικής μεταρρύθμισης η θέληση του λαού που οργίστηκε με την πορεία που ακολούθησε η γαλλική κοινωνία υπό την καθοδήγηση των ελίτ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...