314
Το κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον | REUTERS/Erin Scott

ΗΠΑ: Εγκρίθηκαν και από τη Γερουσία κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 20:44
Το κτίριο του Καπιτωλίου στην Ουάσιγκτον
|REUTERS/Erin Scott

ΗΠΑ: Εγκρίθηκαν και από τη Γερουσία κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τους S-400

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2020, 20:44

Η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε κατά πλειοψηφία την Παρασκευή το νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό, στο οποίο περιλαμβάνεται διάταξη για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας έπειτα από την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Συνολικά 84 γερουσιαστές ψήφισαν «ναι» και 13 ψήφισαν «όχι».

Το νομοσχέδιο έχει περάσει και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Απομένει η υπογραφή από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δικαίωμα βέτο.

Ο Λευκός Οίκος έχει μάλιστα ενημερώσει το Κογκρέσο για τις αντιρρήσεις και τις προθέσεις του αμερικανού προέδρου.

Οι αντιρρήσεις του Ντόναλντ Τραμπ δεν σχετίζονται με το θέμα των τουρκικών κυρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, οι οποίες προβλέπουν την αλλαγή ονομάτων σε στρατιωτικές βάσεις, αλλά και νομική προστασία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με ορισμένα από τα οποία, όπως είναι γνωστό, ο αμερικανός πρόεδρος διατηρεί ένα ανοιχτό μέτωπο.

Εφόσον ο Ντόναλντ Τραμπ συνεχίσει να επιμένει σε αυτή τη στάση, το νομοσχέδιο θα επιστρέψει στο Κογκρέσο, όπου θα χρειαστεί ενισχυμένη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο του προεδρικού βέτο. Σε αυτή την περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ θα είναι υποχρεωμένος να υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποία θα τον αναγκάσει να επιβάλει πέντε διαφορετικού είδους κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, το ότι πάνω από τα δύο τρίτα των γερουσιαστών ενέκριναν τον νόμο μπορεί να ακυρώσει στην πράξη το βέτο του Τραμπ. Αν δηλαδή ο νόμος επιστρέψει στη Γερουσία, έπειτα από την άρνηση του προέδρου, με την ισχυρη πλειοψηφία που έχει διαμορφωθεί ο νόμος θα περάσει χωρίς επιπλέον προβλήματα.

Οι κυρώσεις κατά της Τουρκίας προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής μέσω Κυρώσεων (CAATSA). Σύμφωνα με την αμερικανική νομοθεσία, οι κυρώσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη ενεργοποιηθεί, η απροθυμία, όμως, του Λευκού Οίκου, φαίνεται ότι ανάγκασε τους Αμερικανούς νομοθέτες να συμπεριλάβουν τη πρόβλεψη των κυρώσεων στον αμυντικό προϋπολογισμό, ένα νομοσχέδιο που παραδοσιακά περνάει με διακομματική στήριξη και ευρεία πλειοψηφία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...