212
Η Μέτε Φρεντέρικσεν δακρύζει μιλώντας στα κανάλια που την περίμεναν έξω από το εκτροφείο | Mads Nissen/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Η πρωθυπουργός της Δανίας έβαλε τα κλάματα ζητώντας συγγνώμη για τη σφαγή των μινκ

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 12:53
Η Μέτε Φρεντέρικσεν δακρύζει μιλώντας στα κανάλια που την περίμεναν έξω από το εκτροφείο
|Mads Nissen/Ritzau Scanpix/via REUTERS

Η πρωθυπουργός της Δανίας έβαλε τα κλάματα ζητώντας συγγνώμη για τη σφαγή των μινκ

Protagon Team Protagon Team 27 Νοεμβρίου 2020, 12:53

Και οι πρωθυπουργοί κλαίνε. Η Μέτε Φρεντέρικσεν, πρωθυπουργός της Δανίας, επισκέφθηκε εκτροφείο στο Κόλντινγκ, στο δυτικό τμήμα της χώρας, τα ζώα του οποίου θανατώθηκαν, μολονότι αποδείχτηκε ότι η κυβέρνηση δεν διέθετε επαρκή νομική βάση για να προχωρήσει στην εξόντωση των υγειών μινκ.

«Πιστεύω ότι είναι απαραίτητο να ζητήσω συγγνώμη για το πώς εκτυλίχθηκαν τα γεγονότα. Δεν έχω κανένα πρόβλημα να ζητήσω συγγνώμη για αυτό, διότι διαπράχθηκαν σφάλματα», παραδέχτηκε η Φρεντέρικσεν στο τηλεοπτικό δίκτυο TV2, έχοντας ολοκληρώσει την επίσκεψή της.

Εμφανώς συγκινημένη, η Φρεντέρικσεν διέκοψε πολλές φορές τις δηλώσεις της για να σκουπίσει τα δάκρυά της.

«Είναι σημαντικό να υπενθυμίσουμε ότι δεν θα είναι εξαιτίας των εκτροφέων, θα είναι εξαιτίας του κορονοϊού, εάν η βιομηχανία δεν μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί», συμπλήρωσε η ίδια, κάνοντας λόγο για μια «συγκινητική» επίσκεψη.

Αρχές Νοεμβρίου, η Φρεντέρικσεν ανακοίνωσε τη σφαγή όλων των βιζόν της χώρας, λόγω μιας μετάλλαξης του νέου κορονοϊού που ανιχνεύτηκε σε αυτά τα ζώα, η οποία θα μπορούσε, βάσει των προκαταρκτικών ερευνών, να απειλήσει την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου για τους ανθρώπους.

Εντούτοις, λίγες ημέρες αργότερα, η κυβέρνηση παραδέχθηκε ότι δεν είχε επαρκή νομική βάση για αυτό το μέτρο. Ο υπουργός Γεωργίας ζήτησε επίσης συγγνώμη, προτού τελικά παραιτηθεί την περασμένη εβδομάδα.

Περισσότερα από τα 2/3 των περίπου 15-17 εκατομμυρίων βιζόν έχουν ήδη θανατωθεί, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News