515
Τα μέλη των «Nebulossa», η Μαρία Μπας (αριστερά) και ο Μαρκ Ντασούσα | EPA/MANUEL LORENZO

Η «σεξιστική» συμμετοχή της Ισπανίας στη Eurovision διχάζει

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 12:47
Τα μέλη των «Nebulossa», η Μαρία Μπας (αριστερά) και ο Μαρκ Ντασούσα
| EPA/MANUEL LORENZO

Η «σεξιστική» συμμετοχή της Ισπανίας στη Eurovision διχάζει

Protagon Team Protagon Team 8 Φεβρουαρίου 2024, 12:47

Λίγες ημέρες αφότου η Ισπανία επέλεξε τη συμμετοχή της για τον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, η electro-pop μελωδία «Zorra» έχει εκτοξευθεί στην κορυφή των μουσικών τσαρτ της χώρας και διχάζει την κοινή γνώμη. Εχει επικριθεί από πολλούς ως προσβλητική για τις γυναίκες, αλλά χαιρετίστηκε από τον πρωθυπουργό ως προκλητική, αλλά με την καλή έννοια.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρίσκεται η ευρεία χρήση στο τραγούδι της λέξης «zorra», που μεταφράζεται ως «στρίγγλα», αλλά χρησιμοποιείται πιο συχνά στα ισπανικά ως «σκύλα» ή «πόρνη».

Οι ισπανικές Αρχές είπαν στα ΜΜΕ αυτήν την εβδομάδα ότι έχουν υποβληθεί περισσότερες από 300 καταγγελίες για το τραγούδι του ντουέτου Nebulossa. Τις τελευταίες ημέρες, η οργάνωση Φεμινιστικό Κίνημα της Μαδρίτης πρόσθεσε τη φωνή του σε όσους ζητούσαν να αποσυρθεί το τραγούδι από τον διαγωνισμό, περιγράφοντας τον όρο ως «λεκτική βία κατά των γυναικών».

Ο προσβλητικός όρος, γράφει ο Guardian, επαναλαμβάνεται 45 φορές στο τραγούδι, όπως κατέδειξε η οργάνωση σε μια δήλωση. «Η αποθέωση ενός όρου που χρησιμοποιείται ως όπλο ταπείνωσης από τους σεξιστές είναι μια μορφή δημόσιας δικαίωσής τους», είπαν.

Ενώ ο ισπανικός κρατικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός RTVE και η Ευρωπαϊκή Ενωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών, που διοργανώνει τον διαγωνισμό, δήλωσαν αμφότεροι ότι ενέκριναν το τραγούδι της Ισπανίας, η φεμινιστική οργάνωση είπε ότι η προώθηση του τραγουδιού από τη δημόσια ραδιοτηλεόραση κινδυνεύει να κανονικοποιήσει τον όρο στα μικρά παιδιά και τους εφήβους.

Ωστόσο, η 55χρονη τραγουδίστρια των Nebulossa χαρακτήρισε το τραγούδι –το οποίο περιγράφει πώς οι γυναίκες, ό,τι κι αν κάνουν, καταλήγουν να αποκαλούνται «zorra»– ως μια προσπάθεια να επαναπροσδιορισμού της λέξης. «Συχνά με αποκαλούσαν zorra», είπε η Μαρία Μπας στο RTVE. «Αυτό το τραγούδι είναι ένας τρόπος να μεταμορφώσεις αυτή τη λέξη σε κάτι όμορφο».

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου, το τραγούδι κατατάχθηκε ως η πιο viral μελωδία στο Spotify και Νο 3 στον κόσμο. Μερικοί από τους στίχους του τραγουδιού λένε: «Αν βγω μόνη μου είμαι σκύλα/Αν διασκεδάσω, είμαι η μεγαλύτερη σκύλα/Οταν παίρνω αυτό που θέλω είμαι σκύλα, σκύλα, σκύλα».

Η Μπας και ο σύζυγός της, ο 49χρονος Μαρκ Ντασούσα, ξεκίνησαν το συγκρότημα το 2018 ύστερα από περισσότερες από δύο δεκαετίες γάμου. Το ζευγάρι, που έχει δύο παιδιά, κυκλοφόρησε το πρώτο του single το 2020.

Καθώς η διαμάχη για το τραγούδι συνέχισε να κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα σε όλη την Ισπανία αυτή την εβδομάδα, έφτασε και στον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ. «Μου φαίνεται ότι ο φεμινισμός μπορεί να είναι και διασκεδαστικός, και αυτό το είδος πρόκλησης πρέπει να προέρχεται από τον πολιτισμό», είπε εκείνος στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό La Sexta. «Αυτή είναι πραγματική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών», πρόσθεσε.

Παρόμοια άποψη εξέφρασε αργότερα και η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας, Ανα Ρεδόνδο. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα τραγούδι που σπάει τα στεγανά, καταρρίπτει τα στερεότυπα και επίσης αρέσει πάρα πολύ».

Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, εκμεταλλευόμενος τη διαμάχη για να χτυπήσει τους συντηρητικούς επικριτές του τραγουδιού, όπως ο ισπανός επίσκοπος, που δήλωσε στα ΜΜΕ αυτήν την εβδομάδα ότι το τραγούδι ήταν απόδειξη μιας «πολιτιστικής κρίσης» στη χώρα.

Ο Σάντσεθ συμπλήρωσε δηκτικά ότι οι δεξιοί κριτικοί πιθανότατα θα προτιμούσαν το «Cara al Sol», τον φασιστικό ύμνο, ως συμμετοχή της Ισπανίας στη Eurovision. Γελώντας, πρόσθεσε: «Αλλά προτιμώ πολύ αυτού του είδους τα τραγούδια».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...