673
Η πρώην σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ | EPA/JULIEN WARNAND

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ βγάζει τα άπλυτα του Ολάντ στη φόρα

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2018, 16:08
Η πρώην σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ, Σεγκολέν Ρουαγιάλ
|EPA/JULIEN WARNAND

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ βγάζει τα άπλυτα του Ολάντ στη φόρα

Protagon Team Protagon Team 31 Οκτωβρίου 2018, 16:08

Αλλη μία πρώην κυρία προέδρου, που αποφασίζει να βγάλει τα άπλυτά του στη φόρα. Η πρώην σύντροφος του Φρανσουά Ολάντ και μητέρα των παιδιών του, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υπουργός και υποψήφια του Σοσιαλιστικού κόμματος για την προεδρία της δημοκρατίας, καταγγέλλει τον σεξισμό που υπέστη στην πολιτική και αφήνει πολύ σοβαρές αιχμές κατά του Ολάντ, αλλά και του σημερινού γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ βρίσκεται πλέον εκτός πολιτικής και ρυθμίζει παλιούς λογαριασμούς. Και φυσικά, μπορείτε να σκεφτείτε καλύτερη διαφήμιση για το βιβλίο που μόλις κυκλοφόρησε από το να διαρρεύσουν όλα τα άπλυτα που αποφάσισε να βγάλει στη φόρα;

Υπό τον πολλά υποσχόμενο τίτλο «Οσα μπορώ επιτέλους να σας πω», η πρώην υπουργός καταφέρνει χτυπήματα σε πολλούς και μιλά τόσο για τον σεξισμό που υπέστη, όσο και για την «προδοσία» του Φρανσουά Ολάντ.

Οπως αναφέρουν τα γαλλικά δημοσιεύματα, στο βιβλίο της απαριθμεί τις μισογυνικές παρατηρήσεις που άκουσε σε όλη τη διάρκεια της πολιτικής της καριέρας, οι οποίες, όπως λέει, την έχουν στιγματίσει. «Ο σεξισμός είναι ρατσισμός, τρέφεται από την ίδια σκοταδιστική θεωρία», γράφει χαρακτηριστικά.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ και ο Φρανσουά Ολάντ (EPA/IAN LANGSDON)

Αναφέρει ότι το 1998, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά στο βήμα της βουλής, ως νέα βουλευτής, άκουσε έναν συνάδελφό της να της φωνάζει: «Βγάλε τα ρούχα σου!». Ενώ το 2000, όταν την όρισαν μέλος σε επιτροπή της βουλής για τις ζωοτροφές, ο πρόεδρος της επιτροπής είπε στην πρώτη συνεδρίαση: «Μια τρελή αγελάδα συμμετέχει μαζί μας στην έρευνα».

Στο ίδιο βιβλίο, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ καταγγέλλει και τους διάσημους αρθρογράφους Αλέν Ντουαμέλ και Λορέν Ζοφρέν ότι έκαναν συνέχεια κακεντρεχή σχόλια πως είναι ανίκανη, επειδή είναι γυναίκα. Αλλά και ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Λοράν Φαμπιούς, όταν η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφια για την γαλλική προεδρία, το 2007, της έκανε την εξής ερώτηση: «Και ποιος θα κρατάει τα παιδιά;».

Αυτό το βιβλίο είναι επίσης η ευκαιρία για την Σεγκολέν Ρουαγιάλ να μιλήσει για τις πολλαπλές απιστίες του πρώην συντρόφου της, Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος ενώ ζούσε ακόμη μαζί της το 2007, διατηρούσε ερωτικό δεσμό με την δημοσιογράφο Βαλερί Τριερβελέρ.

Η Ρουαγιάλ γράφει ότι προδόθηκε βίαια από μία γυναίκα δέκα χρόνια νεότερη. Μιλάει για τη «βία αυτής της απιστίας» και για την «αγριότητα της διγαμίας, η οποία καταρρακώνει».

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ ποζάρει στο εξώφυλλο του βιβλίου της, αποφασισμένη να μιλήσει για όλους και για όλα (Facebook)

«Εκανα πολύ καιρό για να θεραπεύσω τις πληγές μου και να χειραφετηθώ μέσα από αυτή την υπόθεση, καθώς και να στραφώ σε ένα άλλο μέλλον. Γι’ αυτό και αρνήθηκα την πρόταση που μου έγινε από τον Φρανσουά να ξαναζήσουμε μαζί» αναφέρει σε κάποιο σημείο του βιβλίου της.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ επικρίνει τον Ολάντ και για την πολιτική του, δεν περιορίζεται στις αμαρτίες της κοινής ζωής του. Γράφει για «την απίστευτη ταλαιπωρία με μηδενικό αποτέλεσμα» που είχε ο νόμος για τα εργασιακά, επί προεδρίας Ολάντ. Προσθέτει ότι ο Ολάντ ήταν «ένα μείγμα αφέλειας και αυταπάτης», ότι έφτασε«στον βαθμό μηδέν της πολιτικής» με τα νομοσχέδια για αύξηση των φόρων.

Η Σεγκολέν Ρουαγιάλ αφιερώνει πολλές σελίδες και στον σημερινό πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν. Αναγνωρίζει ότι αρχικά τον είχε συμπαθήσει γιατί έβρισκε «σεβαστό» το γεγονός ότι «είχε τολμήσει να παντρευτεί μία γυναίκα τόσα χρόνια μεγαλύτερή του». Αποκαλύπτει όμως, ότι πολιτικά πηγαδάκια χρησιμοποιούσαν για τον Μακρόν λέξεις όπως «ανυπάκουος» και «ανεξέλεγκτος».

Ο υπέρμετρος εγωκεντρισμός και το στιλ «εγώ είμαι ο Δίας» του Μακρόν από την στιγμή που έγινε πρόεδρος της Γαλλίας δεν αρέσει στην Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Γράφει στο βιβλίο της, ότι ο Μακρόν πάσχει από «αυταρχισμό» και κάνει πολλά λάθη στην άσκηση εξουσίας. «Το να πιστεύει κάποιος ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες και δεν πειράζει να κάνουμε ο,τιδήποτε για να δείξουμε ότι κάτι κινείται, είναι ένα τεράστιο λάθος», γράφει.

Η Ρουαγιάλ επικρίνει επίσης «την μοναχική άσκηση της εξουσίας». «Ο μύθος του μοναχικού ανθρώπου, κληρονόμου των βασιλιάδων της Γαλλίας και του Ναπολέοντα, δεν στέκει στις δημοκρατίες», γράφει ειρωνικά για τον Μακρόν.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το βιβλίο της Ρουαγιάλ έχει τα φόντα για να γίνει μπεστ-σέλερ, το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι θα συζητηθεί.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...