398
Χειραψία χωρίς πολλά λόγια για τον Μπόρις Τζόνσον και την Νίκολα Στέρτζον | REUTERS/Russell Cheyne

Μπελάς για τον Μπόρις Τζόνσον το όχι και τόσο Ηνωμένο Βασίλειο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 19:30
Χειραψία χωρίς πολλά λόγια για τον Μπόρις Τζόνσον και την Νίκολα Στέρτζον
|REUTERS/Russell Cheyne

Μπελάς για τον Μπόρις Τζόνσον το όχι και τόσο Ηνωμένο Βασίλειο

Protagon Team Protagon Team 30 Ιουλίου 2019, 19:30

Το πώς – αλλά και το πόσο- το Brexit πυροδοτεί αποσχιστικές τάσεις εντός του Ηνωμένου Βασιλέιου, φέρνοντας ξανά σε πρώτο πλάνο την περίπτωση της Σκωτίας, το διαπίστωσε ο Μπόρις Τζόνσον κατά την επίσκεψή του στο Εδιμβούργο.

Ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας πέρασε τη Δευτέρα την πόρτα της επίσημης κατοικίας της Πρώτης Υπουργού της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον υπό έντονες αποδοκιμασίες. Αναγκάστηκε να φύγει, μετά τη λήξη της συνάντησης, κυριολεκτικά από την πίσω πόρτα.

«Προσελκύσαμε μια ζωηρή ομάδα υποστηρικτών» σχολίασε μάλλον φλεγματικά ο Τζόνσον στην Στέρτζον κατά την έναρξη των συνομιλιών τους.

Κατ’ ιδίαν με την Στέρτζον τα πράγματα δεν ήταν πολύ καλύτερα για τον βρετανό πρωθυπουργό. Η επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης στη Σκωτία υποδέχθηκε τον Τζόνσον χωρίς ούτε ένα χαμόγελο, γράφει ο Monde, ενώ και η χειραψία ήταν από μέρους της μάλλον ψυχρή.

Το Εδιμβούργο εκτιμά ότι ο Τζόνσον επιδιώκει –αντίθετα με όσα λέει- ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Στην Στέρτζον δεν φαίνεται σαφές πώς θα το πετύχει με δεδομένη τη θέση των Βρυξελλών ότι δεν θα υπάρξει άλλη διαπραγμάτευση επί της Συμφωνίας Αποχώρησης την οποία προσέφεραν στην Τερέζα Μέι.

Ο Τζόνσον σκοπεύει να επισκεφθεί ακόμη την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία, σε επισκέψεις που είναι πολύ λιγότερο εθιμοτυπικές και περισσότερες ουσιαστικές, για να διαγνώσει προθέσεις και να σχηματίσει μια εικόνα ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ (εκτός απροόπτου) στις 31 Οκτωβρίου.

Ανεξάρτητα από το τι θα πράξει, οι φυγόκεντρες δυνάμεις στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ισχυρές και δεν περιορίζονται στη Σκωτία που μοιάζει αποφασισμένη να θέσει για δεύτερη φορά το ζήτημα του δημοψηφίσματος σε συνδυασμό με τη δική της μελλοντική ένταξη στην ΕΕ την οποία επιθυμεί σφόδρα – αν και η ΕΕ δηλώνει ότι δεν θα είναι αυτόματη. Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Στέρτζον προειδοποιούσε με επιστολή της τον Τζόνσον ότι θα συνεχίσει τις προετοιμασίες της για ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, περί το 2021.

Στη Βόρεια Ιρλανδία, το ποσοστό όσων ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ το 2016 ήταν στο 56%. Την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκαρ δήλωσε ότι ένα Brexit χωρίς επίλυση του «αγκαθιού» με τη Βόρεια Ιρλανδία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για την επανένωση του νησιού. Ακόμη και στην Ουαλία, η πλειοψηφία το 2016 ήταν υπέρ της ΕΕ.

Ετσι ο Τζόνσον μπορεί να βρεθεί μετά την έξοδο από μια ένωση, την ευρωπαϊκή, υποχρεωμένος να σώσει μια άλλη, αυτή των βρετανικών νήσων – ένα έργο που μάλλον δεν είχε καθόλου στα σχέδιά του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...