368
Αφγανίδα πλανόδια πωλήτρια μικροαντικειμένων που μπορεί να ενδιαφέρουν και τους τουρίστες – τα προϊόντα τα βλέπεις, την ίδια όχι | REUTERS/Ali Khara/File Photo

Δεν είναι ανέκδοτο: Σχολή τουρισμού άνοιξαν οι Ταλιμπάν!

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 21:42
Αφγανίδα πλανόδια πωλήτρια μικροαντικειμένων που μπορεί να ενδιαφέρουν και τους τουρίστες – τα προϊόντα τα βλέπεις, την ίδια όχι
|REUTERS/Ali Khara/File Photo

Δεν είναι ανέκδοτο: Σχολή τουρισμού άνοιξαν οι Ταλιμπάν!

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 21:42

Κρας τεστ με την πραγματική ζωή αποπειρώνται οι Ταλιμπάν, αφού δηλώνουν ανοιχτοί στον τουρισμό. Και όχι μόνο: στην Καμπούλ θα λειτουργήσει και σχολείο τουριστικών υπηρεσιών, το οποίο θα μάθει στα περίπου 30 αγόρια που θα είναι οι μαθητές του (τα κορίτσια, φυσικά, αποκλείστηκαν) πώς πρέπει να συμπεριφέρονται στους ξένους επισκέπτες. Το βασικό μάθημα τιτλοφορείται Τουρισμός και Φιλοξενία.

Η Corriere della Sera έδωσε έμφαση στον αποκλεισμό των γυναικών και από αυτό το σχολείο (καθώς, ούτως ή άλλως, η πρόσβαση των θηλέων στην ανώτερη εκπαίδευση δεν επιτρέπεται), όμως το αξιοπερίεργο είναι ότι οι φανατικοί Ταλιμπάν αντιλαμβάνονται την ανάγκη εισροής κεφαλαίων στο Αφγανιστάν (τα οποία κεφάλαια, όμως, συνηθίζεται να συνοδεύονται και από ξένα ήθη).

Οι μαθητές του τουριστικού σχολείου θα είναι αγόρια 17 ετών και άνω, που δεν έχουν αποκτήσει εμπειρίες ή δεξιότητες στον τουριστικό τομέα. Ολα τους θέλουν να καταλάβουν πώς να προωθούν το Αφγανιστάν στους τουρίστες. Διότι τουρίστες καταφθάνουν στην Καμπούλ, όσο και αν ακούγεται περίεργο. Το 2021 μπήκαν στο Αφγανιστάν 691 επισκέπτες και το 2023 περί τις 7.000.

Ο επικεφαλής του Τμήματος Τουρισμού της πρωτεύουσας είπε στο Associated Press ότι η κύρια ροή προέρχεται από την Κίνα. «Είναι κοντά, και οι Κινέζοι δεν θέλουν να πάνε στο Πακιστάν, γιατί εκεί τα πράγματα είναι επικίνδυνα. Το ίδιο σκέφτονται και οι Ιάπωνες. Φυσικά, υπάρχουν εμπόδια στον τουρισμό μας, αλλά εργαζόμαστε για να τα λύσουμε».

Τα εν λόγω εμπόδια δεν είναι άγνωστα. Οι δρόμοι είναι σε κακή κατάσταση ή απλώς δεν υπάρχουν και το μοναδικό αεροδρόμιο που μπορεί να υποδεχθεί διεθνείς πτήσεις είναι αυτό της πρωτεύουσας. Προφανώς, η «λεπτομέρεια» ότι το καθεστώς των Ταλιμπάν δεν αναγνωρίζεται από κανένα ξένο κράτος δημιουργεί επίσης πρόβλημα.

Οι μαθητές είναι ενθουσιασμένοι, πάντως: «Μας σημάδεψαν η φτώχεια και ο πόλεμος, όμως έχουμε 5.000 χρόνια Ιστορίας. Θέλουμε να γράψουμε νέα σελίδα». Για τον λόγο αυτόν, στην τάξη θα πραγματοποιηθεί μάθημα Ανθρωπολογίας και Χειροτεχνίας, συν ένα άλλο, ανεπίσημο, σχολίασαν οι Ιταλοί: «Θα διδάσκεται στα αγόρια πώς να αλληλεπιδρούν με τις ξένες γυναίκες, τι επιτρέπεται και τι όχι. Για αυτές, τις ξένες, το σπα του μοναδικού ξενοδοχείου 5 αστέρων θα είναι εξαιρετικά ανοιχτό και προσβάσιμο, όμως οι ντόπιες, οι Αφγανές, δεν θα μπορούν να πηγαίνουν, όχι στο πανεπιστήμιο, αλλά ούτε καν στα σαλόνια ομορφιάς με τον τρόπο που εκείνες θέλουν».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...