783
| In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φλωρίδης σε ΠΑΣΟΚ: Θα στηρίξετε τη δικαστική μεταρρύθμιση ή θα γίνετε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ;

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 17:41
|In Time News / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Φλωρίδης σε ΠΑΣΟΚ: Θα στηρίξετε τη δικαστική μεταρρύθμιση ή θα γίνετε ουρά του ΣΥΡΙΖΑ;

Protagon Team Protagon Team 30 Απριλίου 2024, 17:41

Με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων άρχισε στην Oλομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις» το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης.  Το ενδιαφέρον αναμένεται να κορυφωθεί το απόγευμα όταν θα λάβουν τον λόγο ο Πρωθυπουργός και οι αρχηγοί των κομμάτων, οι οποίο αναμένεται να αναφερθούν σε θέματα επικαιρότητας εν όψει και των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου.

Ως «μία από τις εμβληματικότερες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, μία από τις επιδραστικότερες τομές που έχει καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης και έχει να επιδείξει η παρούσα κυβέρνηση, η οποία έχει ως πυρήνα τον εξορθολογισμό στη βάση του δικαιικού συστήματος της χώρας και τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης Ελλάδας» περιέγραψε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, βουλευτής της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα. Η μεταρρύθμισή μας «υλοποιεί μια υπόσχεση για ταχύτερη, αποτελεσματικότερη, αλλά και ποιοτικότερη απονομή της δικαιοσύνης, καθώς […] κεντρικός άξονας της πολιτικής μας δεν είναι άλλος από τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, υπερβαίνοντας παθογένειες και καταπολεμώντας στρεβλώσεις που έρχονται από το παρελθόν, ώστε με τολμηρές μεταρρυθμίσεις η χώρα μας να προσεγγίσει σταδιακά τα δεδομένα των προηγμένων κρατών της Ευρώπης και του σύγχρονου κόσμου» είπε η κυρία Παπακώστα.

Οπως επεσήμανε, με το σχέδιο νόμου ενοποιούνται οι πρωτοβάθμιοι δικαστές με αναβάθμιση των ειρηνοδικών σε πρωτοδίκες, «αφήνοντας πίσω μας την παρωχημένη, αντιπαραγωγική και αχρείαστη διάκρισή τους. Στέλνουμε στην πρώτη γραμμή μάχης χίλιους περίπου πρώην ειρηνοδίκες, οι οποίοι με την κατάλληλη επιμόρφωση θα μπορούν, πλέον, να ανταποκρίνονται στα καθήκοντα των πρωτοδικών, δικάζοντας ταυτόχρονα ποινικές και πολιτικές υποθέσεις. Ετσι, με την ενοποίηση, διπλασιάζεται η δεξαμενή των δικαστών καθώς θα υπάρχουν, πλέον, συνολικά δύο χιλιάδες εκατό πρωτοδίκες με καταλυτική επίδραση στην ταχύτητα έκδοσης των πρωτοβάθμιων αποφάσεων».

Επεσήμανε επίσης, ότι «η προτεινόμενη ενοποίηση αποτελεί αδιαμφισβήτητα μεταρρυθμιστική τομή που λύνει μια μεγάλη ιστορική εκκρεμότητα και, ταυτόχρονα, ενισχύοντας δομικά και λειτουργικά το δικαστικό μας σύστημα, αυξάνει σημαντικά την ποιότητα και τις επιδόσεις του. Η συνδυασμένη απόδοση, πλέον, όλων των πρωτοβάθμιων δικαστών -ειρηνοδικών και πρωτοδικών- εκτιμάται ότι μετά την ενοποίηση μπορεί να αυξηθεί μέχρι και σε ποσοστό 17%. Το ποσοστό εκκαθάρισης των νέων πρωτοδικείων περαιωθείσες προς τις εισερχόμενες υποθέσεις αναμένεται να αυξηθεί μέχρι και 24%, ενώ κεντρικός στόχος είναι η επιτάχυνση του χρόνου απονομής της δικαιοσύνης έως και 30% έως το έτος 2027».

Ο εθνικός στόχος της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας «είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε βήματα προς το μέλλον, δηλαδή να επιταχύνουμε, να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη να επιταχύνει τους ρυθμούς στην απόδοσή της» τόνισε με τη σειρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης.

Τοποθετούμενος επί του σχετικού νομοσχεδίου, ο κ. Φλωρίδης είπε ότι η μεταρρύθμιση αυτή αφορά πρωτίστως τους πολίτες που οδηγούν τις διαφορές του στα δικαστήρια, καθώς «δικαιοσύνη που δεν απονέμεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, στην πραγματικότητα αφαιρεί σημαντικό μέρος από την αποστολή της». Τόνισε μάλιστα ότι, ζώντας σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, η ελληνική οικονομία αξιολογείται από διεθνείς οργανισμούς διαρκώς, και πάντα υπάρχει μία παρατήρηση, η οποία δεν είναι ευχάριστη για τη χώρα μας: Οτι στον τομέα της Δικαιοσύνης τα πράγματα δεν είναι στο επίπεδο που θα έπρεπε να είναι. «Και αυτό αφαιρεί κάτι πάρα πολύ σημαντικό από την εικόνα της χώρας μας όσον αφορά τις επενδυτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες πρέπει να έρθουν για να δημιουργηθούν δουλειές, και για να κρατήσει η χώρα τα παιδιά της εδώ».

Οσο για την κριτική περί «ψευδεπίγραφης μεταρρύθμισης», είπε ότι πρέπει να εξηγηθεί ποια η διαφορά της ιστορικής μεταρρύθμισης που φέρνει η κυβέρνηση, δηλαδή την ενοποίηση του πρώτου βαθμού, από τις ρυθμίσεις των Ελ. Βενιζέλου, Π. Τσαλδάρη, Α. Παπανδρέου και Κ. Σημίτη. «Αν υπάρχει η πραγματική διαφορά στον επιδιωκόμενο σκοπό, να μας την πείτε ώστε να καταλάβουμε γιατί είναι ψευδεπίγραφη μεταρρύθμιση. Είναι αυθεντική η ιστορική μεταρρύθμιση που σας περιγράφω».

Ρώτησε μάλιστα το ΠΑΣΟΚ εάν θέλει να συνδεθεί με αυτές ή να γίνει ουρά του ΣΥΡΙΖΑ «που ήρθε εδώ να μας πει ότι πρέπει, να πάμε και να προσευχηθούμε στις εκκλησίες. Διαπιστώσαμε όλοι τη νέα επίδραση που έχει ως αρχηγός (ο Στέφανος Κασσελάκης) με τα θαύματα», είπε ο κ. Φλωρίδης.

«Αυτό που θα χρειαστεί πολύ συγκεκριμένα, παρά τις επιφυλάξεις και τις επιμέρους αντιρρήσεις, να απαντήσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, στο εξής: Αυτό τον εθνικό στόχο της ενοποίησης του πρώτου βαθμό δικαιοδοσίας, για να μπορέσει η χώρα μαζί με τις άλλες αλλαγές, και την ψηφιακή μετάβαση, να οδηγήσει τη Δικαιοσύνη σε καινούργια εποχή, την αποδέχεστε ναι ή όχι; Πλα τα υπόλοιπα μπορούμε να τα συζητήσουμε. Αλλά προηγουμένως οφείλετε να απαντήσετε σε αυτό. Θα βάλετε την θετική σας ψήφο για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά σε αυτό τον τομέα; Αυτό που συζητάμε σήμερα; Ή θα συνεχίσετε να οχυρώνεστε πίσω από δικαιολογίες οι οποίες επιμένουν να κρατούν την χώρα παγιδευμένη στο παρελθόν», είπε ο κ. Φλωρίδης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...