353
Δεκάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν το πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη | . REUTERS/David Dee Delgado

Εφοδος μέσα στη νύχτα της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2024, 09:29
Δεκάδες αστυνομικοί περικύκλωσαν το πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να τερματιστεί η κατάληψη
|. REUTERS/David Dee Delgado

Εφοδος μέσα στη νύχτα της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο Κολούμπια

Protagon Team Protagon Team 1 Μαΐου 2024, 09:29

Στις ΗΠΑ πανεπιστημιακό άσυλο δεν υπάρχει. Ούτε η αστυνομία αστειεύεται. Ετσι, αργά τη νύχτα της Μ. Τρίτης (ξημερώματα Μ. Τετάρτης, ώρα Ελλάδος), ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας της Νέας Υόρκης έκαναν έφοδο στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια, όπου διαδηλωτές υπέρ των Παλαιστινίων είχαν καταλάβει κτίριο, στο πλαίσιο των δράσεών τους υπέρ των Παλαιστινίων και κατά των επιχειρήσεων των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας.

Όχημα της αστυνομίας εφοδιασμένο με σκάλα πλησίασε το κατειλημμένο κτίριο και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν αστυνομικούς να ανεβαίνουν και να παραβιάζουν παράθυρο για να μπουν στο εσωτερικό στο κτίριο που βρίσκεται στους 116 Δρόμους, στο Ανω Μανχάταν.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης χρησιμοποίησε ειδικό όχημα για να μπει στους χώρους του πανεπιστημίου ( REUTERS/David Dee Delgado)

Αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν κατόπιν σε απευθείας μετάδοση πλάνα από τις συλλήψεις αρκετών νεαρών διαδηλωτών. Νεότερες πληροφορίες έκαναν λόγο για πάνω από 100 συλληφθέντες.

Εδώ και δύο εβδομάδες το φημισμένο πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης έχει βρεθεί στο επίκεντρο ενός κινήματος φιλοπαλαιστίνιων φοιτητών και ακτιβιστών, αλλά η κατάσταση κλιμακώθηκε τα τελευταία 24ωρα.

Νωρίτερα την Τρίτη, η πρυτανεία του πανεπιστημίου είχε απειλήσει ότι θα αποβάλει όσους φοιτητές είχαν καταλάβει ένα από τα κτίρια της πανεπιστημιούπολης.

Το πανεπιστήμιο έδωσε στη δημοσιότητα εικόνες από τους «βανδαλισμούς» που έκαναν οι καταληψίες (Ben Chang/Columbia University/Handout via REUTERS)

«Λυπούμαστε που οι διαδηλωτές επέλεξαν την οδό της κλιμάκωσης με τις πράξεις τους (…). Οι φοιτητές που κατέλαβαν το κτίριο αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο αποβολής» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του Κολούμπια, Μπεν Τσανγκ.

«Είπαμε ξεκάθαρα χθες ότι η λειτουργία του πανεπιστημίου δεν μπορεί να διαταράσσεται μονίμως από διαδηλωτές που παραβιάζουν τους κανόνες. Η συνέχιση αυτού (του τρόπου δράσης) θα έχει ασφαλώς συνέπειες», τόνισε στην ανακοίνωσή του ο Τσανγκ, κατηγορώντας τους καταληψίες ότι «βανδάλισαν, έσπασαν τις πόρτες και τα παράθυρα και απέκλεισαν τις εισόδους» του κτιρίου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...