466
| CreativeProtagon

Η Κίνα προειδοποιεί τους πολίτες της: «Τον νου σας στις σύγχρονες Μάτα Χάρι»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 17:32
|CreativeProtagon

Η Κίνα προειδοποιεί τους πολίτες της: «Τον νου σας στις σύγχρονες Μάτα Χάρι»

Protagon Team Protagon Team 29 Ιανουαρίου 2024, 17:32

«Τον νου σας στις σύγχρονες Μάτα Χάρι που θέλουν να σας στρατολογήσουν»: Το υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας έκανε ανάρτηση στο WeChat με τον παραπάνω τίτλο, προειδοποιώντας τους κινέζους πολίτες ότι οι σύγχρονες Μάτα Χάρι καραδοκούν στο εξωτερικό για να τους τυλίξουν στα δίχτυα τους. Οι αναλυτές λένε ότι τέτοιες προειδοποιήσεις αντικατοπτρίζουν το αίσθημα ανασφάλειας των ηγετών της Κίνας, που αγγίζει την παράνοια.

Το υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας, το οποίο λειτουργεί ως υπηρεσία πληροφοριών και επιβλέπει τη μυστική αστυνομία της Κίνας, κρούει όλο και περισσότερο τον κώδωνα του κινδύνου στους πολίτες για τους κινδύνους των ξένων κατασκόπων. Το υπουργείο δημοσιοποιεί επίσης περιπτώσεις συλλήψεων για κατασκοπεία στην Κίνα. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το υπουργείο είπε ότι το Πεκίνο είχε συλλάβει ένα άτομο που φέρεται να κατασκόπευε για λογαριασμό της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών, MI6.

«Οι παγίδες τέτοιου είδους δεν είναι πιο διαδεδομένες τώρα από ό,τι σε άλλες χρονικές στιγμές. Οι υπηρεσίες ασφαλείας εκμεταλλευόταν πάντα τις ανθρώπινες αδυναμίες, την απληστία, τη λαγνεία, τη ματαιοδοξία, το θυμό, ή την απογοήτευση», είπε στο BBC ο Ιαν Τσονγκ από το ερευνητικό κέντρο Carnegie China.

«Η εκστρατεία του υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας στα ΜΜΕ και η πρόσφατη επισήμανση των κινδύνων που σχετίζονται με τέτοιες παγίδες αντανακλούν περισσότερο ένα αίσθημα ανασφάλειας, ιδιαίτερα από τον έξω κόσμο, που φαίνεται να αισθάνεται η σημερινή κινεζική ηγεσία», συμπλήρωσε.

Η πιο πρόσφατη προειδοποίηση, η οποία περιελάμβανε λεπτομέρειες για τις «περιπέτειες» του κυρίου Λι, ανέφερε ότι ένας τοπικός ξεναγός τον κάλεσε σε έναν χώρο ψυχαγωγίας ενηλίκων και του πρότεινε να «διαλέξει» πολλές γυναίκες για τη νύχτα. Δεν διευκρίνισε πότε και πού συνέβη το περιστατικό.

Ο Λι, ο οποίος υποτίθεται ότι εργάζεται σε μια κρατική εταιρεία, δεν γνώριζε ότι οι δραστηριότητές του παρακολουθούνταν έως ότου αρκετοί «εύσωμοι αλλοδαποί με στολή» μπήκαν στο δωμάτιό του και τον φωτογράφισαν γυμνό, σύμφωνα με την ανάρτηση.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτές τις φωτογραφίες για να εκβιάσουν τον κύριο Λι, ο οποίος τους παρέδωσε τον φορητό υπολογιστή της δουλειάς του από φόβο να μην αποκαλυφθούν οι δραστηριότητές του, ανέφερε το υπουργείο.

«Με αυτόν τον τρόπο, ο υπολογιστής, που περιείχε απόρρητες πληροφορίες, έπεσε στα χέρια των κατασκόπων», προσθέτει η ανάρτηση.

Ο «εφιάλτης του Λι δεν τελείωσε», όμως, ακόμη και μετά την επιστροφή του στην Κίνα, καθώς εξαναγκαζόταν συνεχώς να παρέχει στον οργανισμό απόρρητες πληροφορίες.

«Στο τέλος, ο κύριος Λι μετατράπηκε σε μαριονέτα στο έλεος της ξένης ομάδας πληροφοριών και προκάλεσε ανυπολόγιστη ζημιά στην εθνική ασφάλεια της Κίνας», είπε το υπουργείο. Πρόσθεσε ότι ο κύριος Λι συνελήφθη και θα αντιμετωπίσει μια «αυστηρή δίκη».

Το υπουργείο δημοσιεύει συχνές ενημερώσεις στην επίσημη σελίδα του στο WeChat από τότε που ξεκίνησε, τον περασμένο Αύγουστο. Πριν από έναν μήνα, προειδοποίησε τους πολίτες να μην φωτογραφίζουν στρατιωτικό εξοπλισμό. Προειδοποίησε επίσης ενάντια σε οργανισμούς που «στρατολογούν λάτρεις της αεροπορίας ως εθελοντές» για να διαβιβάσουν τα δεδομένα πτήσεων της Κίνας σε άλλες χώρες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...