429
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε κατά τη βιντεοδιάσκεψη με τους άλλους ηγέτες της G7 | Japan's Cabinet Public Relations Office via Kyodo/via REUTERS

Η Ιαπωνία (και η G7) θέλει να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κανονικά παρά τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 08:15
Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε κατά τη βιντεοδιάσκεψη με τους άλλους ηγέτες της G7
|Japan's Cabinet Public Relations Office via Kyodo/via REUTERS

Η Ιαπωνία (και η G7) θέλει να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες κανονικά παρά τον κορονοϊό

Protagon Team Protagon Team 17 Μαρτίου 2020, 08:15

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε δήλωσε ότι η ομάδα της G7 συμφώνησε να υποστηρίξει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, απέφυγε πάντως τις ερωτήσεις σχετικά με το εάν ένας από τους επτά ηγέτες συζήτησε τη δυνατότητα αναβολής.

Ο Αμπε είχε τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τη γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.

Σε σχόλιά του, όπως σημείωσε το Reuters, ο Αμπε αναφέρθηκε για το αν οι Ολυμπιακοί Αγώνες μπορούν να προχωρήσουν όπως έχει προγραμματιστεί, καθώς η πανδημία του κορονοϊού έχει φέρει σε πολλές χώρες την επιχειρηματική και κοινωνική δραστηριότητα σε αδιέξοδο και πανικό στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο είναι να ξεκινήσουν στις 24 Ιουλίου. Σύμφωνα με μέλη της ΔΟΕ -η οποία έχει προγραμματίσει και αυτή έκτακτη σύσκεψη για το θέμα- η κατάσταση με την πανδημία θα πρέπει να έχει ξεκαθαρίσει (και αντιμετωπιστεί) το αργότερο ως τα μέσα του Μαΐου ώστε να μπορεί να ληφθεί εγκαίρως μια απόφαση.

Παράλληλα, μια νέα δημοσκόπηση έδειξε ότι οι περισσότεροι Ιάπωνες πιστεύουν ότι οι Αγώνες πρέπει να αναβληθούν.

Σε μια άνευ προηγουμένου συνάντηση με τους άλλους ηγέτες της G7, με βιντεοδιάσκεψη, για να συζητήσουν την πανδημία του κορονοϊού, ο Αμπε είπε ότι τόνισε: «Κάνουμε ό, τι μπορούμε να προετοιμαστούμε για τους Αγώνες και θέλουμε να επιδιώξουμε μία ολοκληρωμένη διοργάνωση, ως απόδειξη ότι η ανθρωπότητα μπορεί να νικήσει τον νέο κορονοϊό».

Ερμηνεύοντας τα σχόλια του Αμπε σε συνέντευξη Τύπου λίγες ώρες αργότερα, η υπουργός Ολυμπιακών Αγώνων Σέικο Χασιμότο δήλωσε ότι μιλώντας για «ολοκληρωμένη» διοργάνωση αναφερόταν στην διεξαγωγή των Αγώνων αυτό το καλοκαίρι όπως είχε προγραμματιστεί, με τους θεατές παρόντες.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εφημερίδας Asahi που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη, το 63% των ανθρώπων σε ολόκληρη την Ιαπωνία δήλωσε ότι οι Αγώνες πρέπει να αναβληθούν, ενώ το 23% δήλωσε ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν όπως προβλέπεται. Μια παρόμοια δημοσκόπηση της Kyodo News που δημοσιεύθηκε χθες έδειξε ότι σχεδόν το 70% των ερωτηθέντων δεν πιστεύουν ότι το Τόκιο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει τη κορυφαία διοργάνωση όπως είχε προγραμματιστεί.

Στη συνδιάσκεψη των G7, οι ηγέτες δεσμεύτηκαν να κάνουν «ό, τι είναι απαραίτητο» για να πολεμήσουν την πανδημία του κορονοϊού και να συνεργαστούν στενότερα για την προστασία της δημόσιας υγείας, των θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης και εξέδωσαν μια δήλωση που υπόσχεται να αντιμετωπίσει τους κινδύνους υγείας και οικονομίας.

Ο ιός έχει προσβάλει σχεδόν 180.000 ανθρώπους και έχει σκοτώσει πάνω από 7.000 παγκοσμίως, με το επίκεντρο να βρίσκεται τώρα στην Ευρώπη, ιδίως στην Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, που έχουν πάρει μέτρα χωρίς προηγούμενο εν καιρό ειρήνης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...