328
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εντείνει την εκστρατεία για την εξάπλωση της γαλλικής γλώσσας | John Thys/Pool via REUTERS

Η Γαλλία θέλει να «κόψει» τα αγγλικά από τις συνεδριάσεις της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 12:36
Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εντείνει την εκστρατεία για την εξάπλωση της γαλλικής γλώσσας
|John Thys/Pool via REUTERS

Η Γαλλία θέλει να «κόψει» τα αγγλικά από τις συνεδριάσεις της ΕΕ

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2021, 12:36

Οι ολίγον τι σοβινιστές Γάλλοι, είναι γνωστό ότι ποτέ δεν χώνεψαν την αγγλική γλώσσα. Ετσι, τώρα που έφυγε η Βρετανία από τη μέση, θα επιχειρήσουν να εξοστρακίσουν τα αγγλικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση, στη διάρκεια της προεδρίας τους το 2022.

Οπως γράφει η Telegraph, οι συνεδριάσεις και οι συναντήσεις εργασίας που θα γίνουν στο πλαίσιο της γαλλικής προεδρίας θα διεξάγονται στα γαλλικά, τα πρακτικά θα κρατούνται κυρίως στη δική τους γλώσσα, ενώ δεν θα γίνεται πάντα μετάφραση στα αγγλικά για τους παρευρισκόμενους, σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη που μίλησε στην εφημερίδα.

Η Γαλλία θα παρέχει επίσης δωρεάν μαθήματα γαλλικών σε όσους διπλωμάτες θέλουν να τα μάθουν.

«Η γαλλική γλώσσα είναι ζωντανή και ανθεί, και η διδασκαλία της εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, αλλά το πρόβλημα είναι εδώ, στο σπίτι μας, στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Εδώ υποφέρει», έγραψε σε άρθρο του ο Κλεμέντ Μπον, ο γάλλος υπουργός υπεύθυνος για ευρωπαϊκά ζητήματα.

«Στην Κομισιόν, στο Συμβούλιο, στις υπηρεσίες, στις διοικήσεις, τα γραφεία, οι συσκέψεις γίνονται υπερβολικά συχνά στα αγγλικά, οι εκθέσεις γράφονται στα αγγλικά, παρόλο που πλέον η γλώσσα αυτή είναι επίσημη μόνο σε δύο κράτη-μέλη (Ιρλανδία και Μάλτα)», πρόσθεσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν έχει εντείνει την εκστρατεία εξάπλωσης της γαλλικής γλώσσας σε όλο τον κόσμο.

Τα γαλλικά, τα αγγλικά και τα γερμανικά είναι οι τρεις γλώσσες εργασίας στην ΕΕ.

Τα γαλλικά ήταν κάποτε η κυρίαρχη γλώσσα στους διπλωματικούς κύκλους των γαλλόφωνων Βρυξελλών, αλλά από το 2004, η επέκταση της ΕΕ με την προσθήκη ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, μείωσε την χρήση τους.

Τα αγγλικά φυσικά είναι η γλώσσα που μιλούν οι περισσότεροι διπλωμάτες, όμως μετά το Brexit, η κυριαρχία τους βρίσκεται σε κίνδυνο, επισημαίνει η αγγλική εφημερίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 80% του προσωπικού της Κομισιόν μιλά γαλλικά. Η γαλλική αντιπροσωπεία δεν απαντά σε αιτήματα ή επιστολές γραμμένες στα αγγλικά και περιμένουν πάντα τη γαλλική εκδοχή για να την προωθήσουν στο Παρίσι.

«Είμαστε στις Βρυξέλλες, οι περισσότεροι μιλούν γαλλικά. Μιλάμε γαλλικά στις συναντήσεις εργασίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αν κάποιος δεν καταλαβαίνει κάτι, του το εξηγούμε ξανά», δήλωσε γάλλος διπλωμάτης στην Telegraph.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...